Hihetetlen dráma után bukták el a bronzmeccset női pólósaink

Bujka Barbara; Keszthelyi Rita rio 2016, olimpia 2016, Rio de Janeiro, Brazil, Brazília, XXXI. nyári olimpiai játék, női vízilabdatornáján, a harmadik helyért játszott Magyarország - Oroszország mérkőzésen
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19. Bujka Barbara (b) és Keszthelyi Rita a riói nyári olimpia női vízilabdatornáján, a harmadik helyért játszott Magyarország - Oroszország mérkőzés végén a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 19-én. A magyar válogatott 12-12-es rendes játékidő után büntetőkkel 19-18-ra kikapott az orosz csapattól a bronzmérkőzésen. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női pólóválogatott a négy évvel ezelőtti olimpiai negyedik hely után újra kikapott a bronzmeccsen. Bíró Attila együttese az utolsó másodpercig vezetett, az oroszok ekkor kiharcolták a 12-12-es döntetlent, és végül büntetőkkel megszerezték a harmadik helyet. A felek 13 ötöst is belőttek, de ekkor Kisteleki Hanna kihagyta.
Vágólapra másolva!

Női vízilabdatorna, bronzmérkőzés:
Oroszország-Magyarország 19-18 (3-3, 4-3, 1-3, 4-3, 7-6) - ötméteresekkel - élő közvetítés
Olimpiai Uszoda, 3500 néző, v.: Dutilh-Dumas (holland), Gomez (olasz)
Oroszország: Karnauh - Glizina, Prokofjeva, Gorbunova, Tyimofejeva, Szoboljeva, Ivanova - cserék: Karimova, Boriszova, Liszunova, Szimjanovics, Ivanova, Grinyeva
Magyarország: Kasó - Antal, Kisteleki H., Szücs, Keszthelyi, Bujka, Garda - cserék: Illés, Czigány, Takács, Tóth I., Csabai, Gangl
gólszerzők: Glizina 5, Liszunova 2, Tyimofejeva, Prokofjeva, Karimova, Grinyeva, Szimjanovics 1-1, illetve Bujka 3, Antal, Keszthelyi, Illés 2-2, Kisteleki, Szűcs, Czigány 1-1
emberelőny/gól: 11/5, illetve 13/4

Érdekes a női pólótorna lebonyolítása az olimpián, a csoportkörből ugyanis egyetlen csapat sem esett ki, így nem kellett túlzottan teperni az első három mérkőzésen. Sőt, elvileg három vereséggel és egy győzelemmel a bronzéremért lehetett volna játszani, az orosz-magyar párharc részesei ennél egy fokkal jobbak voltak: két vereséggel és két győzelemmel jutottak el a kisdöntőig.

Bíró Attila csapata a csoportkör legelején 13-11-re legyőzte Kínát, utána a spanyoloktól 11-10-re, a címvédő amerikaiaktól pedig 11-6-ra kikapott.

Sikerült a visszavágás Ausztráliának

Csoportharmadikként aztán azzal az ausztrál csapattal került szembe Magyarország a negyeddöntőben, amely négy éve a bronzmeccsen 13-11-re győzni tudott. A négy közé kerülésért egy óriási meccsen, 5-1-es ausztrál vezetésről felállva sikerült döntetlenre menteni a mérkőzést, majd ötösökkel meglett a továbbjutás is.

Bujka Barbara az oroszok elleni meccsen is sokat magára vállalt, tudósítóink nevezték is őt - Keszthelyi Ritával együtt - a torna álomcsapatába Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az USA elleni elődöntőben, a torna legnagyobb esélyese ellen nem sikerült borítani a papírformát (14-10 oda), az oroszok elleni kisdöntőben azonban joggal bízhattunk abban, hogy sikerül győzni, majd felállni a dobogóra.

Az ellenfél ugyanis igencsak hektikusan szerepelt Rióban.

A másik ágon szintén csoportharmadikok lettek az oroszok, mindössze az elég gyengécske Brazíliát sikerült 14-7-re legyőzniük, az ausztráloktól 14-4-re, az olaszoktól 10-5-re kikaptak. A negyeddöntőben 12-10-re megverték a spanyolokat, majd az elődöntőben - ismét Olaszországtól - 12-9-es vereséget szenvedtek.

Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínen szorított a pólósoknak Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ezek alapján látható, enyhén szólva sem verhetetlen csapattal kellett megküzdeni az éremért. Ebben hitt Bíró Attila szövetségi kapitány is:

Erős csapat, itt Rióban igazán összeállt, nagyon komoly csata lesz, de maradt bennünk annyi erő, hogy haza tudjuk vinni a bronzérmet."

Végig fej fej mellett haladtak a csapatok

Az oroszok egy gyors Tyimofejeva-góllal vezetést szereztek, de - szintén emberelőnyben - Antal Dórának gyorsan sikerült egyenlítenie. Aztán Keszthelyi Rita vezetéshez juttatta a mieinket, majd dobott egy kapufát - az oroszok erre Liszunova közeli góljával reagáltak (2-2). Karimova akciógóljával ismét az ellenfélnél volt az előny, majd Bujka kapura fordult, és egyenlített (3-3).

Potyogtak a gólok az első negyedben,

jó lett volna pár jó tanács az ausztráloktól, hogyan tudtak 10-et verni erre az orosz csapatra.

A folytatásban is fej fej mellett haladt a két csapat, Grineva gólja után Kisteleki Hanna bombagóllal egyenlített, sőt Bujkának közelről sikerült a vezetést kicsikarnia.

Védhetetlen magyar lövés Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Volt pár tucat magyar drukker is a lelátón - összesen mintegy kétezer szurkoló nézte a meccset -, akik a medencéhez legközelebbi helyekre ültek, és onnan igyekeztek plusz erőt küldeni a játékosoknak. Érdekes azonban, hogy a meccset állva figyelő brazilok élvezték a legjobban a meccsek, különféle rigmusokat énekelve figyelték a történteket.

A magyaroknak nem volt miért örülniük sokáig, két perc alatt fordítottak az oroszok (6-5), Bíró Attila gyorsan időt is kért.

Meg is lett az eredménye, mert Szűcs Gabriella üresen maradt centerben, és egyenlített. De a ma parádézó Glizina egy szép ejtéssel azonnal visszaszerezte az orosz előnyt (7-6).

A harmadik negyed elején Kasó védett egy óriásit, majd Bujkának ismét sikerült az egyenlítés, ötméteresből (7-7). De sajnos nem sikerült a szokásos menetrenden változtatni, mert újra előnyhöz jutott az ellenfél, ám

ekkor jött Illés Anna első riói gólja

egy szép labdajáratás után, újra egyenlő, 8-8.

Aztán a legjobbkor sikerült 2-1 és 5-4 után újra vezetéshez jutni, 18 másodperccel a harmadik negyed vége előtt, kettős emberelőnyben Antal Dóra közelről bevágta, a vezetés újra nálunk.

Óriási vízi csatát láthattak a nézők Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az utolsó negyednek tehát egygólos előnnyel sikerült nekifutni, és úgy tűnik, a magyarok pihentebbek, koncentráltabbak voltak. Glizina belőtte a negyedik gólját, majd jött egy remek magyar két perc, Illés Anna emberelőnyből volt eredményes, Czigány Dóra pedig távolról lőtt nagy gólt. Ekkor

először volt kétgólos különbség a két csapat között.

Csabai Dóra egy orosz lövésnél óriásit blokkolt. Az oroszok időt kértek, és sikerült is szépíteniük (11-10).

Már csak másfél perc volt hátra, amikor egy pattintott lövéssel Glizina egyenlített (11-11).

Egy csúnya orosz szabálytalanság után ötöshöz jutottunk, és Keszthelyi a vízre pattintva belőtte a jobb felsőbe.

Belőtte az ötöst, így nem lesznek ötösök?

Ebben reménykedtünk.

Gardánál is eltört a mécses a meccs végén Forrás: MTI/Illyés Tibor

Prokofjeva 45 másodperccel a vége előtt kapura ívelte a labdát, kapufa! Ezt innen már be kell húzni, azért az időkérésnél Bíró Attila tekintete igencsak riadt volt, nagy beleéléssel osztogatta a tanácsokat a lányoknak.

És nem, ez nem lehet igaz. Épp, amikor 0:01-ről 0:00-ra váltott az óra, Szimanovics bevágja. Jöhetnek az ötösök. Jó hír volt, hogy a negyeddöntőben ez egyszer már sikerült.

És akkor jöttek az ötösök

Borisova a jobb alsóba lőtt, Bujka válaszul a bal alsóba bombázott (1-1). Liszunova a kapu bal oldalába tüzelt, csakúgy, mint a másik oldalon Kisteleki Hanna (2-2).

A felek a harmadik körben sem hibáztak, ott Karimova, itt Keszthelyi lőtt magabiztosan a hálóba (3-3). Prokofjeva is túljárt Gangl Edina eszén, és még mindig hibátlan volt mindenki, hiszen Czigány Dóra is hihetetlenül magabiztosan vágta a kapu bal oldalába.

Az oroszok mai legjobbja, Glizina is a kapu bal oldalát választotta, mint ahogy Antal Dóra is (5-5). Tíz dobás után nem láttuk hibát.

Bujka vigasztalja Keszthelyit Forrás: MTI/Illyés Tibor

Újra Borisova jött, és a bal felsőbe lőtt pattintva, de pont ugyanígy dobta be Bujka (6-6).

Liszunova is a bal felsőt nézte ki, Kasó nem tudott mit tenni. Kisteleki Hanna lövését viszont kivédte az orosz kapus, és ezzel eldőlt: Oroszországé a bronzérem. A magyar női vízilabda-válogatott harmadik bronzmeccsét is elveszítette az olimpiák történetében.