Vágólapra másolva!
Zürichben, a "Bajnokok Napja" elnevezésű négy résztvevős, kétfordulós villámsakk tornával ünnepelték meg a Credit Suisse megalapításának 150. évfordulóját. A viadal szenzációjaként a tavaly februárban visszavonulását bejelentő, a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov ismét sakkasztalhoz ült. A női világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit második gyermekének születése után először játszott versenyen. A 12. világelső Anatolij Karpov számára a verseny főpróba volt a Miskolcon augusztus 29-én kezdődő Lékó Péter elleni nyolcjátszmás rapid párosmérkőzésére. A svájci Viktor Korcsnoj márciusban ünnepelte 75. születésnapját. A tornán holtversenyben Kaszparov és Karpov végzett az élen, veretlenül gyűjtöttek 4,5 pontot.

Négy világnagyság kapott meghívást a jubileumi tornára, ahol a női sakkozást a világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit képviselte. A 2005-ös linaresi tornagyőzelme után visszavonulását bejelentő Garri Kaszparov először ült sakkasztalhoz, s nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a későbbiekben hasonló jelentőségű viadalon részt vesz a sakk népszerűsítéséért.

A nagymesterek mindkét színnel megmérkőztek egymással, az 5-5 perces összecsapásokat (lépésenként 2 másodperccel bonuszidővel) az interneten élőben is követhették a sakkrajongók, bár a nagy érdeklődés miatt egyes partiknál a technika "megadta" magát, csak a végeredményt írták ki. A verseny rajtjánál Polgár Judit a sakkozás 12. világbajnokával, Anatolij Karpovval játszott, és a Caro-Kann védelem Panov-változatában összecsapásuk remivel végződött. Bemelegítésként Garri Kaszparov villámgyors győzelmet aratott a viadal doyenje, a 75 éves Viktor Korcsnoj ellen.

A második fordulóban Polgár Judit ismét a világos bábukat vezette Kaszparovval szemben, s váratlan tisztáldozata nem hozta meg a kívánt eredményt, gyorsan vesztett. Karpov maratoni partiban megszerezte első győzelmét. A legfiatalabb és a legidősebb résztvevő, a 75 éves Korcsnoj és Judit párharca nagymesternőnk javára dőlt el, míg a 80-as években öt világbajnoki döntőt is vívott Kaszparov és Karpov partija világos kezdeményezésének jegyében zajlott, de sötét elérte az áhított döntetlent. Az első félidő után Kaszparov félpontos előnnyel vezetett.

A negyedik játszmában Karpov világossal nyert Judit ellen, örömére Korcsnoj is "besegített" neki Kaszparovval szemben elért remijével. Kaszparov másodszor is legyőzte Polgár Juditot, a várakozáson felül szereplő Karpov sem hibázott. Az utolsó fordulóban Polgár Judit másodszor is megadásra kényszerítette Korcsnojt. Békés döntetlent hozott a K-K rangadó, Kaszparov jobb Berger-Sonneborn értékeléssel megnyerte a tornát, Karpov jó teljesítménye pedig figyelmezető jel Lékó Péter számára, hogy nehéz küzdelem vár rá a nyolcjátszmás párosmérkőzésen.

Az eredmények:
1.forduló:
Garri Kaszparov (orosz, 2812) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2600) 1 - 0 (Bogoindiai védelem, 23)
Polgár Judit (magyar, 2710) - Anatolij Karpov (orosz, 2668) döntetlen (Caro-Kann védelem, 43)

2. forduló:
Anatolij Karpov - Viktor Korcsnoj 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 85)
Polgár Judit - Garri Kaszparov 0 - 1 (Szicíliai védelem, 28)

3. forduló:
Garri Kaszparov - Anatolij Karpov döntetlen (Vezérindiai védelem, 53)
Viktor Korcsnoj - Polgár Judit 0 - 1 (Királyindiai védelem, 54)

4. forduló:
Anatolij Karpov - Polgár Judit 1 - 0
Viktor Korcsnoj - Garri Kaszparov döntetlen

5. forduló:
Garri Kaszparov - Polgár Judit 1 - 0
Viktor Korcsnoj - Anatolij Karpov 0 - 1

6. forduló:
Anatolij Karpov - Garri Kaszparov döntetlen (Elfogadott vezércsel, 19)
Polgár Judit - Viktor Korcsnoj 1 - 0 (Francia védelem, 39)

A verseny végeredménye:
1.Garri Kaszparov (orosz) 4,5 pont
2. Anatolij Karpov (orosz) 4,5
3. Polgár Judit (magyar) 2,5
4. Viktor Korcsnoj (svájci) 0,5.