Vágólapra másolva!
A GYSEV-Ringa kosarasa, Seres Éva valamint a Postás-Tabán Trafik bedobója, Csákány Emőke személyében két soproni kosaras utazik szerdán Franciaországba a magyar válogatott tagjaként a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra. Velük beszélgettünk, pár nappal a kontiensviadal előtt.

A két kosarasnak ugyanazokat a kérdéseket tettük föl.

1. Milyen a válogatott szerkezete és milyen harcmodorral, játékstílussal lehet esély a jó szereplésre?
2. Milyen állapotban van két nappal az Eb rajt előtt?
3. Az oroszok elleni nyitómérkőzés presztízscsata lesz, hiszen a középdöntőben, itthon legyőztük őket. Ennek a meccsnek a kimenetele milyen hatással lehet a csapat további szereplésére?
4. Mit vár magától és mit remél a válogatottól az Eb-n?

Seresnek gyakorlatilag kezdettől fogva biztos helye volt a csapatban. A felkészülés hajrájában fölöttébb kellemetlen sérülés érte: az egyik edzésen Kalmár-Nagy Dórával ütközött, felrepedt a szája, amelyet öt öltéssel kellett összevarrni. Ennek ellenére jó hangulatban készül.

1. Palánk alatt ellenfeleink magasabbak, erősebbek lesznek, ezért mi elsősorban a nagyon erős külső sorunkban és a gyors játékban bízhatunk, arra kell majd törekedni, hogy minél több könnyű, indításos kosarat szerezzünk.
2. A kellemetlen sérülés biztos, hogy nem befolyásolja majd a teljesítményemet, az előkészületi meccsek többségén jól ment a játék, úgy érzem, megfelelő állapotban és hangulatban várom a meccseket.
3. Nekikmegyünk. Az oroszoknál az előkészületi meccseken nem szerepeltek a legnagyobb sztárok, a WNBA-ben kosarzó Sztyepanova, Baranova és Kortsine. Függetlenül attól, hogy ott lesznek-e vagy sem, nem akarok a vereségre gondolni, és aztán, ha legyőztük őket, azzal a lendülettel mehetünk majd tovább.
4. Akár negyes, akár ötös posztra állít a kapitány, bátor, határozott játékot szeretnék nyújtani. Ami a csapatot illeti, úgy érzem, sikerülhet a legjobb négy közé jutás, nagyon boldog lennék, ha sikerülne érmet szerezni.

Sérülése miatt heteket hagyott ki a felkészülésben Csákány Emőke. A Soproni Postás-Tabán Trafik bedobója mégis beverekedte magát az utazó csapatba, felépülése után kettőzött erővel igyekezett bepótolni többhetes lemaradását.

1. Nem a pozíciójéték lesz az erősségünk, agresszív védekezés és gyors, pörgő támadójátékkal érhetünk el eredményt.
2. Egészséges vagyok, felépültem, örülök, hogy a csapattal tarthatok és részt vehetek életem első Európa-bajnokságán. A három hét kihagyás azért sok volt, most olyan 80-85 százalékos erőállapotban érzem magam.
3. Mindenkit, így az oroszokat is szeretnénk legyőzni. Ha ez a nyitányon mégsem sikerülne, az nem tragédia, ott van még a többi csoportmeccs, amelyeken javíthatunk. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy legyen tartása, ne essen szét egy esetleges vereség esetén a csapat, de hangsúlyozom, úgy megyünk fel az oroszok ellen a pályára, hogy nyerünk.
4. Magamtól megbízható, kiegyensúlyozott játékot várok, és azt, hogy bármikor, akár kiélezett helyzetekben is bevethető legyek és tudjam hozni, amiért beválogatott a kapitány. A csapat remélem, minél előrébb végez, titkos vágyam, hogy éremmel térjek haza Franciaországból.