Vágólapra másolva!
A legnagyobb meglepetés az oroszok veresége volt attól az Új-Zélandtól, amelyet a magyar válogatott nyári túrája során ötből egyszer le tudott győzni. A németek elhúzták a 225 centis Jao Minggel felálló kínaiak nótáját, a jugoszlávok pedig ugyanakkora különbséggel verték Angolát, mint az USA Algériát. Még egy meglepetés: Törökország szoros meccsen kikapott Puerto Ricó-tól.

Forrás: EPA


Az Eb-ezüstérmes törökök nem
bírtak a rendkívül elszánt Puer-
to Ricó-iakkal
Fotó: EPA

A meccs első 13 pontját ők dobták, egy negyed elteltével 33-13-ra vezettek, és végül 110-60-ra győztek - így nyitották az amerikaiak a férfikosárlabda-világbajnokságot Indianapolisban. Bár nem egy szakértő azt jósolja, hogy Jugoszlávia csaknem akkora favorit, mint a Team USA, azért a házigazdák sem lehetnek nagyon rosszak.

A "péntek esti láz" Paul Pierce, Elton Brand és Michael Finley kosaraival kezdődött az RCA Dome-ban. A vasárnapi, Németország elleni bemelegítő meccsen könnyebben megsérült Reggie Miller ugyan beöltözött, de nem volt szükség a játékára. A meccs legeredményesebb játékosa végül a bostoni Pierce lett, aki 22 pontjából 16-ot az első félidőben szerzett, Finley és Elton Brand 17-17, az újonc Jay Williams 11 pontot szerzett. Az amerikaiak 56,3 százalékkal dobtak a mezőnyből, az afrikaiak 31,3-mal, s 47-24 volt a megszerzett lepattanó labdák aránya a hazaiak javára. A teljesen egyoldalú meccsen az egyetlen izgalmat az jelentette, hogy George Karl, a Team USA vezetőedzője pazar lazacszínű pantallóban parádézott.

A meglepetésszerű Puerto Ricó-i diadal hőse a 38 éves veterán center, José Ortíz volt 18 pontjával és 11 lepattanójával. A németek Dirk Nowitzki szenzációs játékával és 30 pontjával gyűrték le Kínát, ahol Yao Ming, az idei draft első számú kiválasztottja, a Houston Rockets 225 centis újonca 16 pontig jutott, még csak nem is ő volt a távol-keletiek legjobbja, hanem a mongol származású Mengke Bateer (Denver Nuggets) 23 ponttal.

A jugoszlávoknál hét játékos dobott legalább tíz pontot, Predrag Stojakovic, a Sacramento szupersztárja vitte a prímet 13 pontjával.

Eredmények:
A csoport:
Spanyolország - Kanada 85-54
Jugoszlávia - Angola 113-63

B csoport:
Puerto Rico - Törökország 78-75
Brazília - Libanon 102-73

C csoport:
Németország - Kína 88-76
Egyesült Államok - Algéria 110-60

D csoport:
Argentína - Venezuela 107-72
Új-Zéland - Oroszország 90-81

Ch. Gáll András