Vágólapra másolva!
Kedden délután kezdetét veszi az idei, Divízió-I-es jégkorong-világbajnokság, amelynek egyik csoportját Budapesten (a másikat Zágrábban) rendezik az újjáépített Budapest Sportarénában. A magyar válogatott ellenfele Kazahsztán, Lengyelország, Litvánia, Románia és Hollandia lesz, a bemutatkozásra éppen az utóbbi ellen kerül sor.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A csapat az elmúlt heteket Székesfehérvárott töltötte, Jan Jasko szövetségi kapitány elégedetten is nyugtázta a körülményeket. Azt azonban mégsem mondhatta, hogy hazai pályán esélyes is a csapat, hiszen milyen hazai környezet az, amelyet egy nappal az esemény megkezdése előtt vehetett először birtokába a gárda?

A magyar csapat

kapusok: Szuper Levente, Budai Krisztián
1. sor: Tőkési Lajos, Sille Tamás, Palkovics Krisztián, Ocskay Gábor, Kovács Frank
2. sor: Horváth András, Tokaji Viktor, Peterdi Imre, Gröschl Tamás, Ladányi Balázs
3. sor: Kangyal Balázs, Svasznek Bence, Simon Csaba, Majoross Gergely, Fodor Szabolcs
4. sor: Szuna Roland, Szélig Viktor, Rajz Attila, Erdősi Péter, Vas Márton



Ami a 2002-es hokivébén történt/sport/csapat/20030401amia.htmlMagyar hokisikerek/sport/csapat/20030401magyar.htmlKis jégkorong-história/sport/csapat/20030401kisjegkoronghistoria.htmlA vb menetrendje/sport/csapat/20030331adivizio.htmlKépgalériajavascript:open_doc('http://origo.hu/adsminisites/kepgaleria/sport/hokivb/index3.html',500,410)

A csapatban a Sille Tamás honosítása körüli problémák már rendeződtek ugyan, de nem gyógyult még meg teljesen Simon Csaba sérülése, bár az orvosok úgy ítélik meg, játékra alkalmas már a csatár. Ami a menetrendet illeti, gyakorlatilag a magyar válogatott (mint házigazda) dönthette el, milyen sorrendben szeretne megmérkőzni az ellenfelekkel. Jasko kapitány kérésére a két legerősebb ellenfél, Kazahsztán és Lengyelország a harmadik és az ötödik játéknapon kerül szembe Ocskayékkal, míg a románok - tanulva a tavalyi presztízscsata fáradalmaiból - nem a negyedik, hanem a második ellenfél lesz.

Meglepetéssel kezdődött a zágrábi vébé
A Divízió-1-es jégkorong-világbajnokság másik, B jelű csoportjának Zágráb ad otthont, s az itt vetélkedő társaság (Észtország, Franciaország, Horvátország, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország) a szakemberek szerint erősebb a budapestinél. Az első nap máris jelezte, van ebben némi igazság, hiszen a favoritnak tartott, korábban már az élmezőnyben is megforduló olasz, illetve francia válogatott is bakizott.
Az 1. forduló eredményei:
Észtország - Olaszország 3-1
Nagy-Britannia - Franciaország 2-2
Horvátország - Norvégia 1-6
Az állás:
1. Norvégia 2 pont (6-1)
2. Észtország 2 (3-1)
3. Franciao. és Nagy-Brit. 1 (2-2)
5. Olaszország 0 (1-3)
6. Horvátország 0 (1-6).

A keddi párosítás:
Olaszország - Nagy-Britannia, Norvégia - Észtország, Franciaország - Horvátország



Ami a keddi ellenfelet, Hollandiát illeti: a gárda a Tilburg, a Heerenveen és a B.T Amsterdam csapataira épül, a gárda idén Horvátország ellen készült fel, s a hazai két nagyobb különbségű győzelem (7-1, 7-2) után szombaton, Zágrábban mindössze 5-3-ra verte déli szomszédunk hokicsapatát. Theo van Gerwen tanítványai a tavalyi, Euro Ice-hockey Challenge sorozatban mindössze egy győzelmet arattak, igaz, azt éppen a közelmúltban még első osztályú olaszok ellen (5-4), de kikaptak Norvégia (1-6), Lengyelország (0-5, 3-8), Lettország (0-8) és Dánia (1-6) legjobbjaitól.

"Nem szabad alábecsülni a hazai pálya előnyét. Érdekes, hogy a magyar bajnokság hét csapatból áll, míg a holland csak ötből, de igazából csak két komoly csapata van a magyaroknak, Székesfehérváron és Dunaújvárosban. De ez a két együttes már évek óta meghatározó" - nyilatkozta Theo van Gerwen kapitány a Brabants Dagblad című holland napilapban, hozzátéve, együttesének mindössze tíz százalék esélyt ad a mérkőzésen.

Pincési László