Vágólapra másolva!
A Horvát Olimpiai Bizottság attól fél, hogy a férfivízilabda-válogatott issza majd meg a levét a horvát drukkerek vandalizmusának, amelynek következtében vasárnap valóságos csatatérré változott a férfi pólósok Európa-bajnokságának otthont adó szlovén város, Kranj uszodája és környéke.

A szerb-montenegrói együttestől elszenvedett döntőbeli vereséget (8-9) elviselni képtelen horvát ultrák az Eb zárónapján, az aranyéremért zajló mérkőzést követően rátámadtak a szerb szurkolókra, játékosokra, sőt a kivezényelt szlovén rohamosztagosokra is, és az összecsapásokban mindkét oldalon sokan megsebesültek.

A Horvátország és Szerbia-Montenegró közötti kapcsolatokra is árnyékot vető incidensek miatt a Horvát Olimpiai Bizottság attól tart, hogy a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA nagyon súlyos szankciókkal fogja büntetni a horvát vízilabda-válogatottat, amelyet akár ki is zárhatnak a júliusi világbajnokság résztvevői közül, mi több: a jövő évi athéni olimpiáról is száműzhetik akár. Az ebbéli zágrábi félelmeknek a bizottság elnöke, Zlatko Matesa adott hangot a spanyol hírügynökségnek nyilatkozva, elítélvén a szélsőséges szurkolói megnyilvánulást, minek következtében még az ünnepélyes eredményhirdetést, a hagyományos éremátadási ceremóniát sem lehetett megtartani a kranji uszodában.

"Attól félek, hogy a LEN feljelent bennünket a FINA-nál. Úgy tűnik, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy drasztikus büntetőintézkedésekkel sújtsák a horvát vízilabdát azok miatt, akiknek ténykedése következtében jó ideje eleve igen negatív a megítélésünk külföldön" - jelentette ki Matesa, aki szerint ugyanarról a 300-1000 fősre tehető csoportról van szó, amely Horvátországból eleve a zavarkeltés szándékával utazik a különböző sporteseményekre.

A horvát vízilabda-szövetség elnöke, Nikola Grabic azt hangsúlyozta, hogy a játékosok nem tehetnek semmiről, egyszersmind a szélsőséges drukkereket és az Eb "kudarcot vallott hangoskodó szervezőit" okolta a lehetséges következményekért.