Vágólapra másolva!
A téli pihenőt követően folytatódik a küzdelem a férfivízilabda-csapatok 2003/2004-es európai kupasorozataiban: az idei első megméretés - a mezőnyben négy magyar együttessel - szombaton és vasárnap lesz mind a Bajnokok Ligája örökébe lépett Euroligában, mind pedig a LEN-kupában.

Az Euroliga legjobb 16 gárdája négy négyes csoportban, körmérkőzéses rendszerben vetélkedik a nyolc közé jutásért, amire - két fordulót követően - egy vereséggel és egy győzelemmel a pillanatnyilag a kvartettjében második helyen álló Vasas-Plaket-Euroleasingnek a legjobbak a kilátásai a magyar szereplők közül, bár a nulla pontos és momentán utolsó Honvéd, "nevezetesebben" a Domino-BHSE és a jelenleg egy nyertes és egy vesztes meccsel csoportharmadik BVSC-Brendon is kiharcolhatja még a továbbjutást érő első két hely valamelyikét.

Ehhez azonban ezen a hétvégén pontot, sőt pontokat kell szerezniük, amire a bajnoki címvédő Honvédnak nem csupán azért van nagyobb esélye, mert idehaza, a Kőér utcában (vasárnap, 17 ó, MTV) fogadja az amúgy több orosz válogatottat is a soraiban tudó Szpartak Volgográdot. Hanem mert Kovács István öt olimpiai bajnokot - Biros Pétert, Fodor Rajmundot, Kiss Gergelyt, Molnár Tamást és Vári Attilát - felvonultató legénysége jobb csapat riválisánál.

LEN-kupa: görög riválissal meccsel a Fradi

Szemben az Euroliga csoportmeccseket vívó tagjaival, a negyedik magyar nemzetközi kupaszereplő egyetlen bakit sem véthet, tudniillik a LEN Kupa negyeddöntőjében már oda-visszavágós, egyenes kieséses szisztéma szerint folytatódik a sorozat 2004-ben. Vagyis a Jégcsillag-FTC a szombat esti (20.00) idegenbeli fellépésén alapozhatja meg - vagy balszerencsés esetben apaszthatja le - reményeit a két hét múlva esedékes visszavágóra. A ferencvárosi gárda fogós feladat előtt áll, hiszen az európai elithez felzárkózott görög vízilabdának az Olympiakosz melletti másik reprezentánsát, a Vuliagmenit kapta ellenfélnek a legjobb nyolc között. Nehéz, ezzel együtt nem teljesen reménytelen lecke a továbbjutás kiharcolása a sydneyi ötkarikás bajnokok közül egyet, Székely Bulcsút foglalkoztató magyar csapat számára.



Ahová okkal-joggal igyekszik a - Kósz Zoltán visszatérése nyomán immár Kásás Tamással és Steinmetz Barnabással együtt - mindhárom sydneyi olimpiai bajnokára építeni képes Vasas. Az euroligás tervek valóra váltásában segítséget jelenthet, hogy a piros-kékek mestere, Kásás Zoltán egy idénnyel korábban még az e hétvégi ellenfelet, az Olympiakosz Pireuszt gardírozta egészen az európai Szuperkupa-győzelemig, amelyet a görög gárda éppen a Vasas ellenében szerzett meg a Komjádi uszodában.

Az idősebbik Kásás tehát - a bő egy év alatt a pireusziaknál bekövetkezett változások dacára - teljesen tisztában van a csoporttárs erényeivel, fogyatékosságaival, s bár nagyon komolyan veendő együttesről van szó, a magyar szuperalakulatnak kötelező nyernie a Komjádiban a szombati tévés összecsapáson (17 ó, m2).

Az angyalföldi pólósok a spanyol Barcelonetától odakint kikaptak, a második vendégszereplést viszont már bravúros győzelemmel zárták annak a szerb-montenegrói Partizan Beogradnak az uszodájában, amely a február végi 4. csoportkörben látogat Budapestre, s korántsem mindegy, hogy egy, már az Olympiakoszt is legyűrő Vasashoz jön-e vizitálni.

Majdhogynem győzelmi kényszer alatt játszik a BVSC is, amely az őszi, kotori "kivégzést" követően (1-8-as kudarccal nyitott a vasutascsapat a szerb-montenegróiak vendégeként) a nagyhírű horvát Mladost Zagrebet itthon legyűrte, de ez utóbbi siker vélhetően akkor
érhet csak sokat, ha a francia Olympic Nice elleni mindkét találkozóját megnyeri. Jelesül az elsőre most szombaton nyílik lehetőségük (Nizza, 20 ó) a kapuban a világ legjobbjai között jegyzett, amúgy Sydneyben ötkarikás aranyig jutó Szécsi Zoltánt maguk között tudó Szőnyi útiaknak.

a hét végi program, férfivízilabda-Euroliga, 3. forduló
B csoport
Vasas-Plaket-Euroleasing - Olympiakosz Pireusz (görög) - szombat, 17.00

C csoport
Olympic Nice (francia) - BVSC-Brendon - szombat, 20.00

D csoport
Domino-BHSE - Szpartak Volgográd (orosz) - vasárnap, 17.00

LEN-kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Vuliagmeni (görög) - Jégcsillag-FTC szombat, 20.00