Vágólapra másolva!
A waterpoloitaly.com olasz vízilabda-honlap értesülése szerint - amint azt az Rtl Klub internetes website-ja megírta - Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lehet az Egyesült Államok nemzeti együttesének új szakvezetője. Az olasz hírforrás azt is tudni véli, hogy Kemény évi 400 ezer dolláros "szupergázsiért" - ami mintegy nyolcvanmillió forintnak felel meg - szerződne a tengerentúlra.

A magyar válogatottat 1997. január 1. óta fantasztikus sikerrel irányító Kemény - aki egyebek között két olimpiai, egy világbajnoki és két Eb-aranyérmet nyert ezen idő alatt tanítványaival - állítólagos amerikai szerződése előtt az a körülmény nyitotta meg az utat, hogy az Egyesült Államok szövetsége nem hosszabbított szerződést a horvát Ratko Rudiccsal, az eddigi szakvezetővel.

Az 56 éves Rudic - aki 1984-ben és 1988-ban a jugoszláv, 1992-ben az olasz válogatottat vezette olimpiai aranyéremre - határozottan megígérte, hogy az amerikaiakkal megnyeri az athéni olimpiát, ám az ígérte távolról sem teljesült. Rudic nem marad munka nélkül, a horvát válogatott szakvezetője lesz. "Szerdán, december 15-én Zágrábban írjuk alá a szerződést" - jelentette be Perica Bukic, a horvát szövetség elnöke, aki játékosként tagja volt Rudic legendás 1984-es és 1988-as olimpiai bajnok válogatottjának.

Az eddigi szövetségi kapitánnyal, Zoran Rojéval a katasztrofális barcelonai vb- és a még rosszabb athéni olimpiai szereplés hatására szakítottak. Rudic utódaként a waterpoloitaly.com - minden valószínűség szerint - Keményt említi, aki "végül engedett az óceán túlsó partjáról érkező szirénhangoknak". Ezzel szemben Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség vasárnap újraválasztott elnöke azt nyilatkozta, hogy már megállapodott Keménnyel a szerződéshosszabbításról.

A valóság azonban az, hogy még nem írtak alá semmit: minden az állítólagos szponzortól függ, aki a közgyűlés utánra ígérte a Kemény fizetését fedező támogatás folyósítását. Ettől függetlenül az olasz hírforrás információja nem tekinthető készpénznek, állítólag Kemény minden csábítás ellenére marad a magyar válogatott élén. A szövetségi kapitányt péntek este nem sikerült telefonon elérni.

Ch. Gáll András