Vágólapra másolva!
A csoportselejtezők végeztével kedden megkezdődik a nőikosárlabda-Euroliga két győzelemig tartó nyolcaddöntője, melynek - a Szolnoki NKK búcsújával - két magyar résztvevője lesz a MiZo-Pécsi VSK és az MKB-Euroleasing Sopron révén.

A könnyebbik út a B csoportban szenzációs, 11/1-es győzelmi mérleggel élen végző baranyaiak előtt áll, akik a legjobb hatodikként éppen hogy továbbjutott, újonc ukrán Zaporizzsjával találkoznak. Az első (és az esetleges harmadik) mérkőzésen a hazai pálya előnyét élvező baranyaiak idénybeli egyetlen vereségüket Moszkvában szenvedték el, hiszen itthon 15/0-ás mutatóval diadalmaskodtak az NB I alapszakaszában.

A hazájuk pontvadászatát szintén hibátlanul, 20 sikerrel vezető ukránok - akik az elmúlt hétvégén a felkészülés zavartalansága érdekében elhalasztották a bajnokijukat - a kvalifikációs körben a magyar alakulatok közül a Sopronnal kerültek szembe: Magyarországon 89-77-re kikaptak, majd saját közönségük előtt 95-80-ra verték a hűség városának legjobbjait.

Az azóta megszűnt Ronchetti-kupában kétszer is (2001, 2002) elődöntős Zaporizzsja főként a negyedik forduló legjobbjává választott Olekszandra Gorbunova teljesítményével került a legjobb 16 közé. A mindössze 18 éves játékos 10,6-os pontátlagnál tart, és csapata legjobb tripladobója.

Jóval nehezebb feladat előtt áll az NB I alapszakaszában második, az Euroliga A csoportjában viszont csak ötödik helyen záró - így idegenben kezdő - Sopron, amely a tavaly ezüstérmes Gdyniát kapta ellenfélül.

A C jelű hetesben 9/3-as mérleggel második helyen végzett lengyelek a papírformának megfelelően kétszer is legyőzték a Szolnokot az előcsatározások során: otthon 80-67-re, a Tisza partján pedig 84-51-re nyertek.

Bombaerős keretük tagja a 213 centijével a teljes mezőnyből kiemelkedő Malgorzata Dydek - aki 16,6-os átlagával együttese legjobb dobója, továbbá az alapszakasz második lepattanózója -, valamint a 2003-ban Európa legjobbjává választott Agnieszka Bibrzycka, továbbá a két amerikai WNBA-sztár, Deanna Nolan és Elaine Powell.

a nyolcaddöntő menetrendje
1. mérkőzések, kedd
Gdynia - MKB-Euroleasing Sopron 17.30
MiZo-Pécsi VSK - Zaporizzsja 18.00

2. mérkőzések, péntek
Zaporizzsja - MiZo-Pécsi VSK 17.00
MKB-Euroleasing Sopron - Gdynia 18.00

3. mérkőzések, március 3. (ha szükséges)
Gdynia - MKB-Euroleasing Sopron 17.30
MiZo-Pécsi VSK - Zaporizzsja 18.00.