Vágólapra másolva!
Szombaton a New Jersey állambeli Secaucusban megtartották a WNBA, az amerikai női hivatásos kosárliga játékosbörzéjét. Az egyes sorszámmal Janel McCarville-t, a Minnesota egyetem 193 centis és 100 kilós centerét választotta ki a Charlotte Sting együttese.

A drafton szóba jöhető egyetlen magyar kosaras, Cserny Réka, a Harvard egyetem végzős hallgatója az utolsó pillanatban úgy döntött, nem próbál szerencsét, inkább nyugodtan felkészül diplomamunkája megvédésére, majd hazatér, és július 4-től csatlakozik az Eb-pótselejtezőre készülő válogatott kerethez.

"Úgy döntöttem, ezen a nyáron még nem vágok bele a WNBA-be, két okból: először is nagyon fontos, hogy az egyetemet jól befejezzem, tudniillik szeretem végigcsinálni azokat a dolgokat, amelyekbe belevágtam. Másrészt négy év óta most van először egy kis időm arra, hogy - lévén, befejeződtek az edzések - együtt legyek az itteni barátaimmal" - tudatta Cserny Bostonból az [origo]-val.

- Akkor a WNBA nem is szerepel már a tervei között?
- Dehogynem, csak nem idén. Röviddel a draft előtt közöltem az ügynökömmel, hogy ezt az évet nem a WNBA-nek szentelem, ezért tudassa a klubokkal, ne pazarolják rám első körös vagy későbbi választási jogukat. Egyébként több helyről is jelezték, hogy a drafttól függetlenül szívesen látnának az edzőtáborukban, én azonban köszönettel visszautasítottam ezeket a lehetőségeket. Azt hiszem, ez így volt korrekt.

- Tehát hazajön a válogatottba?
- Megígértem Sterbenz Tamás szövetségi kapitánynak, hogy július 4-én ott leszek az edzőtábor kapunyitásánál, Poprádon.

"Örömmel fogadtam Réka döntését, vele rengeteget erősödtünk, alakul az általam elképzelt ideális csapat. Béres Tímea, a Pécs centere is elkérte tőlem tanulmányozásra a nyári programunkat, ezt úgy értelmezem, hogy - jóllehet kisgyermekének nevelése nyilván fontos kötelesség - valószínűleg rá is számíthatok" - mondta Sterbenz Tamás.

Ch. Gáll András