Vágólapra másolva!
Sztárok jöttek, sztárok mentek, Dávid Kornél azonban fix pont a Tau Vitoria kosárlabda-csapatában. A legutóbbi idényben az Euroligában és a spanyol bajnokságban is a második helyen végzett baszk együttes alaposan átalakult a holt szezonban, ám Dávid Kornélra a 2005-2006-os idényben is szüksége van az elmúlt év legjobb európai klubvezérének megválasztott José Quereteja elnöknek. A 33 éves Dávidnak opciója volt a 2005-2006-os idényre, s azt örömmel érvényesítette a Tau.

A távozók listáját Dusko Ivanovic edző nyitotta meg, aki a nagy rivális Barcelonához távozott, ám nem sikerült magával vinnie egyik kedvencét, a spanyol válogatott irányítóját, José-Manuel Calderónt. A 23 éves játékmester azonban így is eltávozott, az új idényben a Toronto Raptors játékosa lesz - azé az NBA-klubé, amelynek soraiban egykor Dávid is szolgált.

Ugyancsak az NBA-ben - a New Orleans Hornets csapatában - folytatja Arvydas Macijauskas, kontinensünk egyik legnagyszerűbb hátvédje, a litván dobógép. Luis Scolát, az olimpiai bajnok argentin center-bedobót viszont sikerült megtartani, mivel honfitársa, a szintén olimpiai bajnok Oberto a San Antonio Spurshöz szerződött a Pamesa Valenciától, Scola előtt bezárult az idei NBA-bajnok kapuja.

Végül a csapat szerződést bontott Andrew Bettsszel, a 217 centis angol centerrel, s ezzel 900 ezer euró szabadult fel erre az idényre. A csaknem egymillió eurót a baszkok két komoly igazolásra használták fel. Macijauskas helyére leszerződtették Serkan Erdogant, a 26 éves, 190 centis török válogatott hátvédet. Erdogan nemzeti hős volt az Ulker együttesében, ugyanolyan dobógép, mint Macijauskas volt.

A távozó Calderón helyére Európa egyik legtehetségesebb irányítóját, a 195 centis, 20 éves horvát Roko Leni Ukicot vásárolta meg a Tau Splitből. A fiatal horvátot a 41-es sorszámmal a Toronto Raptors draftolta idén, Kanadában 2,5 millió dollárt keresett volna három idény alatt a kosaras, ehelyett inkább a Tau négy évre szóló 2,5 millió euróját választotta, indoklásként a következőket felhozva: Baszkföldön sokkal inkább biztosítottnak látja szereplését, itt nem fog sokat ücsörögni a cserepadon.

A legnagyobb fogás a világbajnok szerb-montenegrói center, Predrag Drobnjak. A 29 éves, 211 centis kosaras pályfutása imponáló: Partizan Beograd (1992-98), Efes Pilsen (98-01), Seattle Supersonics (01-03), Los Angeles Clippers (03-04), Atlanta Hawks (04-05), TAU Ceramica.

2002-ben oszlopa volt az Indianapolisban világbajnoki címet szerzett jugoszláv válogatottnak. Az elmúlt idényben az Atlanta Hawks színeiben 8,4 pont és 3,4 lepattanó volt az átlaga, s meccsenként 20 percet töltött a parketten. Most hároméves szerződést írt alá.

Drobnjakkal - s ezt a Tau honlapján is kiemelik - végképp megoldott a centerkérdés: a Drobnjak, Scola, Tiago Splitter, Dávid Kornél négyes a liga talán legerősebb kvartettje a palánkok alatt.

Végül itt az új edző, Pedro Martínez. "Remek eredményeket ért el a Gran Canaria csapatával, bevezette a szigetieket a playoffba és a Király Kupa legjobbjai közé is, remélem, velünk is sikeres lesz. Annak mindenesetre örülök, hogy már nem Ivanovic az edző" - mondta Martínezről Dávid, aki az augusztust a magyar válogatottban tölti, az Eb-pótselejtezőkkel - jóllehet biztosítása még mindig elintézetlen erre, a válogatottban töltendő időszakra...

Ch. Gáll András