Vágólapra másolva!
Java részt két magyar légiósának, Drávucz Ritának és Stieber Mercedesznek köszönhetően nyerte meg múlt vasárnap a Fiorentina a nőivízilabda Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Az olasz csapat a firenzei négyes döntőben a görög Glyfadát 14-8-ra, az orosz Kirisit 12-10-re, majd a másik orosz gárdát, az Uralocskát 18-10-re verte. A negyvennégy gólból a két magyar együttesen tizenhetet termelt. Drávucz tízszer vette be az ellenfelek kapuját, s a melbourne-i világbajnokságról pechesen, sérülés miatt lemaradt játékos lelkének nagyon jót tett ez a BEK-arany.

- Hányadszor lett BEK-győztes a Fiorentina?
- Hányadszor?! Most először! Női pólóban a Fiorentina eddig nem volt nagy csapat, négy éve még az olasz B-ligában szerepelt. A BEK-ben most indulhattunk először, annak köszönhetően, hogy tavaly az Orizzonte, korábbi csapatom mögött másodikok lettünk a bajnokságban. Korábban mindig csak a bajnok indulhatott a sorozatban, most változtatták meg úgy a kiírást, hogy a második helyezett is nevezhet.

- A nagy hazai rivális viszont nem került be négyes döntőbe.
- Nem bizony, mert a cataniai selejtezőből mellettünk az orosz Kirisi jutott tovább. Az Orizzonte és a Dunaújváros elvérzett.

- Az eredmények alapján most is a Kirisi volt a legkeményebb ellenfelük. Valóban?
- Így igaz, a Kirisi erős csapat, nyolc válogatott játékossal rendelkezik. Persze, azért nálunk is akadnak válogatottak.

- Nyilván nem véletlen, hogy a négyes döntőt éppen Firenzében rendezték.
- A fináléba jutott csapatok pályázhattak, s mivel Firenzében még soha sem volt BEK-döntő, kilencven százalék esély volt rá, hogy mi rendezhessük meg a döntőt. S mondhatom, hogy jó házigazdáknak bizonyultunk, az uszodánk gyakorlatilag megtelt, legalább ezerötszázan tolongtak a lelátókon. De az is lehet, hogy kétezren.

- Előzetesen csakis az első hely volt az elfogadható?
- Persze, a másodikat sehol sem jegyzik...

- No és az újdonsült BEK-győztes hogyan ünnepelt?
- Az uszodánál egy közös kerti partin, este kilenctől hozzávetőleg hajnali egyig. De csak szolidan.

- Ejtsünk szót arról is, hogy a melbourne-i vb alatt, sőt már előtte sem lehetett jó hangulatban...
- Hát igen, sajnos mindkét kezem eltört. A bal kezem meccs közben, a jobb pedig otthon, amikor elcsúsztam. De nagyon gyorsan visszakerültem a vízbe. Illetve nem elég gyorsan, mert Melbourne-ben csak a negyedik meccstől kezdve tudtam volna játszani, s így lemaradtam a vb-ről. Nem merték vállalni a kockázatot, hogy esetleg még jobban megsérüljek. Mindenesetre ha rajtam múlt volna, én biztosan megyek, hogy segítsek a csapatnak.

www.ritadravucz.gportal.hu

- Az elvesztett elődöntő és a bronzmeccs ismeretében bizony elkelt volna a segítsége.
- Nem is akarok belegondolni, hogy mi lett volna, ha ott vagyok a torna végén... Akkor már mindenféle fájdalom nélkül tudtam lőni. Szóval, ez így nagyon szomorú történet számomra.

- De most a BEK-győzelem kicsit helyretette a lelkét?
- Mindenképpen. A visszatérésem után az első hivatalos meccsemen a bajnokságban megvertük idegenben az Orizzontét, rá egy hétre pedig BEK-győztesek lettünk. Ennél többet most nem kívánhattam volna.

- Esetleg még a bajnokságban valamit...
- Mi állunk a tabella élén, de még csak az alapszakaszban járunk, a rájátszás majd júniusban lesz. Ez még messze van, ám BEK-győztesként természetesen nem lehet más célunk, hogy végre olasz bajnoki aranyat is szerezzünk!

Fábik Tibor