Vágólapra másolva!
Új bajnokot avatnak majd az NHL-ben, ugyanis az újkori történelme első döntőjére készülő Ottawa Senators mellé az Anaheim Ducks csatlakozott, amely 4-3-ra legyőzte a Detroitot, és ezzel 4-2-es összesítéssel búcsúztatta a Nyugati főcsoport első kiemeltjét.

Remekül kezdte a mérkőzést az Anaheim, a negyedik percben a korábban az FTC-ben is megforduló Rob Niedermayer emberhátrányos góllal szerzett vezetést a Kacsáknak. A második harmad közepén Corey Perry egy kipattanót küldött Dominik Hasek mögé, majd a 39. percben Ryan Getzlaf emberelőnyben használt ki egy kapu előtti kavarodást.

Úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs, de a Detroit a harmadik harmad elején gyorsan szépített Henrik Zetterberg révén, Samuel Pahlsson azonban visszállította a háromgólos differenciát. A michiganiek óriási erőket mozgosítottak, az utolsó 20 percben tizenhatszor lőttek kapura (az Anaheim csak háromszor), és Pavel Dacjuk két emberelőnyt is gólra váltott, de a vendégek kicsit későn nyitották a hajrát, és így számukra véget ért a szezon.

A Kacsák viszont 2003 után ismét döntőzhetnek, akkor a New Jersey 4-3-as összesítéssel jobbnak bizonyult, és abból a csapatból négyen ismét megpróbálhatják elnyerni a Stanley-kupát, Jean-Sebastien Giguere, Rob Niedermayer, Andy McDonald és a most győztes gólt jegyző Pahlsson.

A 36 éves finn klasszis, Teemu Selänne ugyanakkor első döntőjére készül, elmondása szerint sosem izgult még ennyire hokimeccsen, mint most a harmadik harmadban, amikor a Detroit fokozatosan zárkózott fel, és nagy nyomás alatt tartotta a kaliforniaiakat. A döntőbeli rivális ellen utoljára 2006 januárjában játszott a Ducks, és akkor büntetőkkel 4-3-ra nyertek, érdekesség, hogy akkor éppen az a Hasek volt a Senators kapusa, aki most elbukta a párharcot a Detroittal, és még nem tudja, hogy vállalja -e a következő szezont.

Nyugati főcsoport, döntő, 6. mérkőzés:
Anaheim Ducks - Detroit Red Wings 4-3 (1-0, 2-0, 1-3)
gól:
R. Niedermayer (3:51, emberhátrányból), Perry (29:52), Getzlaf (38:33, emberelőnyből), Pahlsson (45:54), illetve Zetterberg (43:15), Dacjuk (50:08, ee.; 56:56, ee.)
A párharc végeredménye: 4-2 az Anaheim javára.