Vágólapra másolva!
Nüansznyi különbségek és drámai végjátékok miatt a magyar férfikézilabda-válogatott nem jutott a negyeddöntőbe a németországi világbajnokságon. Skaliczki László szövetségi kapitány csapata azzal a céllal vágott neki a tornának, hogy a legjobb hét között végez, és legalább kiharcolja magának az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt. Ez nem sikerült, mert a kritikus szakaszokban mindig az aktuális rivális összpontosított jobban.

A vb első hetében remekelt a csapat, hatalmas csatában nyert 30-29-re Dánia ellen, majd 25-22-re Norvégia ellen, így csoportgyőztes lett. Az Angola elleni 34-31 már tét nélküli összecsapáson született. Következett a középdöntő, amelynek nyitókörében remek első félidő után 28-25-re diadalmaskodott a gárda a csehek felett. A menetelés viszont itt véget ért.

Az olimpiai bajnok horvátok sokkal jobbak voltak (25-18), a címvédő spanyolok ellen viszont volt esély, ám a fontos pillanatokban megremegtek a kezek (33-31). A sorozatot az oroszok elleni ki-ki csata zárta. A magyaroknak egy pontot kellett volna szerezniük a negyeddöntőhöz, ám három másodperccel a vége előtt kapott góllal 26-25-re győzött a rivális.

"A világ közvetlen élvonalában minimális különbségek vannak a csapatok között. Sajnos az utolsó három fordulóban mi minden kiélezett, sorsfordító helyzetben hibáztunk, és veszítettünk. Szeretnénk szépen búcsúzni a vb-től, de nagyon nehéz lesz koncentrálni kedden a szlovénok elleni találkozóra" - mondta Skaliczki László.

A küldöttség a hétfői szünnapon átrepül Mannheimből az 550 km-re fekvő Hamburgba, ahol kedden 15 órakor a kilencedik helyért mérkőzik.

A magyar csapat a jövő évi Európa-bajnokságon (2008. január 17-27., Norvégia) szerezhet olimpiai kvótát, ha aranyérmes lesz. A 2008 májusában esedékes ötkarikás kvalifikációs tornán akkor vehet részt, ha az Eb-n kizárólag olyan gárda végez előtte, amelyik már szerzett indulási jogot vagy selejtezőtornát érő pozíciót.

Mivel a mostani vb-n az első hét helyezett biztos európai csapat, ezért jó esély mutatkozik legalább a kvalifikációs viadalon való részvételre. Amennyiben a világbajnok egyben Európa-bajnok is lesz, akkor a kontinentális ezüstérmes szerez automatikusan pekingi indulási jogot. Mindezek tükrében a magyaroknak sikerrel kell venniük a litvánok elleni, idén júniusi Eb-selejtező párharcot.

A keddi program, a 9. helyért:
MAGYARORSZÁG - Szlovénia 15.00

a 11. helyért:
Tunézia - Csehország 15.00

negyeddöntő: 1. mérkőzés:
Spanyolország - Németország 17.30

2. mérkőzés:
Horvátország - Franciaország 20.00

3. mérkőzés:
Lengyelország - Oroszország 17.30

4. mérkőzés:
Izland - Dánia 20.00