Vágólapra másolva!
A január 17-27-e között, Norvégiában rendezendő Európa-bajnokságra való felkészülés egyik állomásaként Toulouse-ban csapott össze egymással a francia és a magyar férfikézilabda-válogatott. A mérkőzésen az Eb-címvédő hazaiak 27-25-re diadalmaskodtak.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:
Franciaország - Magyarország 27-25 (15-11)
Toulouse, Palais des sports, 3350 néző
v.: Moreno, Serrano (francia)
Franciaország: Ploquin, Omeyer (kapusok) - Fernandez 2, G. Gille 3, Narcisse 4, Busselier 4/3, Girault 2, Karabatic 2, Kempé 2, Abalo 7, Scaccianoce 1
Magyarország: Fazekas, Puljezelics (kapusok) - Ilyés 1, Mocsai 2, Iváncsik G. 4/1, Iváncsik T. 2, Gál 1, Nagy L. 3, Gulyás 3, Grebenár 2, Eklemovics 2, Törő 4/1, Zubai 1

Ahogy várni lehetett, a hazai együttesben nem lépett pályára a válsérüléssel bajlódó világklasszis beállós, Bertrand Gille, ám nélküle is ment a szekér. Tíz perc elteltével már 5-1 állt a franciák neve mellett, védekezésben ugyan jól tartotta magát csapatunk, támadásban azonban semmi sem jött össze, Nagy gólja ráadásul emberhátrányban született.

Omeyer parádésan védett, s amikor Ilyés kiállítását Girault gyorsan kihasználta, Skaliczki László lette az időkérést jelző lapocskát a zsűriasztalra.

Úgy tűnt, jót tett a tanácsadás, hiszen Nagy és Iváncsik Tamás hátrányból is betalált, Fazekas büntetőt védett, Iváncsik Gergő és Gál Gyula révén a 15. percre 6-5-re kapaszkodott fel együttesünk.

A játék kiegyensúlyozottá vált, a különbség "beállt" 2-3 gólra, így a 25. percben 12-10-nél Claude Onesta is kikérte idejét. Ám ahelyett, hogy egyre faragtuk volna a hátrányunkat, az utolsó két percre négyre nőtt a francia előny (14-10), a végén Iváncsik Gergő átlövésére Abalo a jobbszélről válaszolt, így a félidő 15-11-gyel ért véget.

A második játékrészre Skaliczki László átvariálta az együttest. A derekát fájlaló Iváncsik Gergő helyére Törő Szabolcs állt, a jobbszélen Gulyás Péter, beállós pozícióban Zubai Szabolcs kapott lehetőséget, míg a kapuba Puljezevics Nenad állt.

A másik oldalon Omeyer helyére Ploquin állt, így őt érte a megtiszteltetés, hogy az első válogatottságát ünneplő Eklemovics Nikola felavassa, mindjárt kétszer is (15-13).

Aztán ismét jött az "emberhátrányos figura", Gulyás, majd Törő is beköszönt (16-15) - bárcsak egész mérkőzésen így ment volna. De nem, a hamburgi Guillaume Gille duplájával ismét háromra nőtt az előny (18-15).

A szakvezetés - a női válogatotthoz képest inverz módon - éppen balátlövőben nem talált olyan embert, aki képes lett volna nemzetközi mércével mérve klasszis teljesítményre. Ilyés két kiállítással hívta fel magára a figyelmet, Grebenár is súlytalannak tűnt. Jobboldalon három klasszis is sikerült felvonultatni Nagy László, Mocsai Tamás és Laluska Balázs személyében.

A 45. percben 21-16 állt az eredményjelzőn, három perccel később Ilyés találata már 21-19-et eredményezett, s bár látszott, a csapat egy pillanatig nem adja fel, azt is hozzá kell tenni, a francia siker sem forgott veszélyben.

Az utolsó öt percnek 25-22-ről vágtak neki a csapatok, a vége 27-25 lett. Visszavágásra hétfőn, Miskolcon, 18 órai kezdettel lesz lehetőség.

Skaliczki László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "A vereség sohasem jó, akkor ér csak valamit, ha ebből le tudjuk vonni a megfelelő következtetéseket. Jobbátlövőinkkel elégedett vagyok, a baloldalon akadnak hiányosságaink. A védelemben negatívum a sok kiállítás, de pozitívum, hogy a beállós ellen sikerült megoldani a feladatokat. Támadásban a sok technikai hiba befolyásolta a játék magas színvonalát."