Vágólapra másolva!
Ötgólos vereséget szenvedett az MKB Veszprém a címvédő Ciudad Real otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. A Pick Szeged 34-25-re kapott ki a német Nordhorn vendégeként a KEK-negyeddöntő odavágóján. A szegediek edzője, Vladan Matic a mérkőzés után lemondott, ám a visszavágóig biztosan marad a kispadon.

Férfi BL, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Ciudad Real (spanyol) - MKB Veszprém 29-24 (15-12)
gól: Rutenka 6, Abalo, Källman 5-5, Parrondo, Fernandez 4-4, Stefansson, Chema, Metlicic, Urios, Entrerrios 1-1, illetve Iváncsik G. 7, Eklemovics, Vujin 4-4, Gál 3, Gulyás 2, Markovic, Perez, Ilyés, Lapcevic 1-1.

Két hazai gól vezette be a csatát, a Veszprém Gulyás révén a negyedik percben talált be először. A lendületbe jött magyarok sorozatban öt gólt szereztek, miközben a címvédő büntetőt is rontott. 3-5 után Källman egymaga négyszer villant, a spanyolok fordítottak, amikor Gulyást és Gált kiállították gyors egymásutánban.

Egyenlő létszámban remekül tartotta magát Mocsai Lajos vezetőedző alakulata. 9-9-nél időt kértek a vendégek, ezt követően pedig két góllal elhúztak. Csakhogy J. Fernandez révén megint a Ciudad Real pillanatai következtek, sorozatban háromszor bevették Peric kapuját. A szünet előtti hajrát jobban bírták a spanyolok, Vujin pedig emberelőnyben büntetőt hibázott, így 15-12-vel mentek pihenőre a csapatok.

Az olimpiai és világbajnok Abalo révén 18-13-ra módosult az állás, Eklemovics viszont duplázott, és nem engedte meglépni az elitgárdát. Felpörgött a magyar bajnok, és negyedórával a vége előtt egyenlített (19-19). A vendégtámadások ekkor gördülékenyek és pontosak voltak, mindenki veszélyes volt a kapura. Így aztán a védők figyelme is megoszlott, és ezt nem bírta el a világsztároktól hemzsegő Ciudad Real. Gál kiállítása alatt azonban gyorsan három gólt kapott az Veszprém, majd azonos létszámban Vujin duplázott, Gulyás pedig egyenlített (22-22).

A hazaiaknál mindig akadt valaki, aki lendített a játékon. A hajrában Rutenka és Parrondo kétszer-kétszer sem hibázott, míg Vujin megint kihagyott egy hétméterest, Ilyést pedig kiültették a bírók 28-22-nél. Iváncsik Gergő még faragott a komoly hátrányon, de így is pokolian keménynek ígérkezik a jövő szombati, veszprémi visszavágó.

A nap korábbi mérkőzésén:
HC Zagreb (horvát) - THW Kiel (német) 28-28 (13-12)

szombaton játszották:
Csehovszki Medvegyi (orosz) - Rhein-Neckar Löwen (német) 33-31 (21-15)

szerdán játszották:
Flensburg-Handewitt (német) - HSV Hamburg (német) 25-28 (12-14)

A további program, visszavágók:
április 3., péntek:
HSV Hamburg - Flensburg-Handewitt 19 ó
április 4., szombat:
THW Kiel - HC Zagreb 17 ó
MKB Veszprém - Ciudad Real 17.15
április 5., vasárnap:
Rhein-Neckar Löwen - Csehovszki Medvegyi 17.15

* * *

A következő szezonban nem 32, hanem 24 csapat indulhat a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Erről az európai szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága adott ki közleményt. Az csak később dől el, hogy egy-egy ország hány klubot indíthat.

Megszűnik a középdöntős rendszer, az alapszakasz után 16-an folytatják a nyolcaddöntőben. Felmerült a más sportágakban már bevett négyes döntő ötlete is (a legjobb négy közé jutott együttesek egy helyszínen, egy hétvége alatt döntenek a helyezésekről), erről azonban még nem született végleges megállapodás.