Vágólapra másolva!

Kézilabda: újabb vesztegetési ügy

Bő két hét alatt már a harmadik vesztegetési ügy pattant ki az európai kézilabdában. Ezúttal a dán Martin Gjeding, Mads Hansen bírópáros közölte, hogy a tavaly júniusi Románia-Montenegró férfi világbajnoki selejtező visszavágója előtt a hazaiak 30 ezer eurót kínáltak fel nekik egy kofferben, hogy támogassák őket. A játékvezetők ezt jelezték az európai szövetségnek (EHF), amely - állításuk szerint - nem vizsgálta ki az esetet.

Az EHF ugyanakkor hétfőn éppen arra hivatkozva nem kezdett nyomozást a 2006-os férfi KEK-döntő bundagyanújával kapcsolatban, hogy nem volt róla tudomása. A három évvel ezelőtti KEK-finálé kapcsán csalással gyanúsítanak két német bírót, akik állítólag pénzt fogadtak el annak elősegítésére, hogy az orosz Csehovszki Medvegyi nyerjen a spanyol Valladolid ellen.

Frank Lemménél és Bernd Ullrichnál a visszavágó másnapján, Oroszországból való kiutazásukkor a határőrök 50 ezer dollár készpénzt találtak egyikük táskájába rejtve. A játékvezetők elismerték, az összecsapás előtt a házigazdák megkérték őket, hogy döntéseikkel fordítsák az oroszok javára a találkozót, ám tagadják, hogy ezt megtették, illetve hogy pénzt fogadtak volna el.

Az EHF vasárnap úgy határozott, hogy mindkét játékvezető licencét határozatlan időre felfüggeszti.

Az európai kézilabdaélettel összefüggésben az elmúlt hónap legvégén egy másik bundagyanús eset látott napvilágot: a 2007-es Bajnokok Ligája német házidöntője kapcsán merült fel a befolyásolás. A gyanú szerint a THW Kiel a Miroslaw Baum-Marek Goralczyk lengyel bírópárost "vette meg" a Flensburg-Handewitt elleni párharc visszavágóján.

Erről az esetről már el is készült az első szakértői jelentés, amely megállapítja, hogy a játékvezetők a szabályokkal összhangban ítélkeztek. Az EHF a nemzetközi szövetség (IHF) bíróbizottságának tagját, a svájci Roland Bürgit kérte fel a mérkőzés elemzésére, aki közölte, "a játék egyetlen pillanatában sem történt részrehajlás".

Az elemzés megállapításait tartalmazó közleményében az EHF utal arra, hogy "bár több olyan helyzet is adódott, amelyben a bírók kedvezhettek volna a hazai klubnak, de ez nem történt meg".

Az európai szövetség egyúttal jelezte, hogy a friss megállapítások összhangban állnak azokkal, melyeket a mérkőzés technikai delegáltja, a spanyol Jesus Guerrero fogalmazott meg.

A mérkőzést az EHF szándéka szerint hamarosan egy külső szakértő is elemezni fogja.