Vágólapra másolva!
Bejutott a középdöntőbe a magyar férfikézilabda-válogatott a horvátországi világbajnokságon, miután az eszéki csoportban 31-20-ra nyert az argentin csapat ellen.

Pincési László helyszíni tudósítása Eszékről

Eredmény, férfikézi-vb, A csoport. 4. forduló:
Magyarország - Argentína 31-20 (17-8)
Eszék, 2000 néző
v.: Stanojevic, Visekruna (szerb)
gólszerzők: Mocsai 6/2, Ilyés 5, Iváncsik G. 5, Császár 4/4, Gál 3, Nagy L. 3, Eklemovics 2, Iváncsik T. 1, Harsányi 1, Zubai 1, illetve Kogovsek 4/1, Gull 4, Crevatin 2, Portela 2, Querín 2, Castro 2, Pizarro 1, Simonet 1, Torres 1, Viscovich 1
kiállítások: 6, illetve 4 perc
hétméteresek: 6/7, illetve 1/1

Nemcsak az argentin sajtó, de még a kézilabda-szövetség honlapja is igen szűkszavúan számol be a férfiválogatott horvátországi szerepléséről. Igaz, sok sikerélményben nem volt eddig része az együttesnek, a három vereség papírformának nevezhető: a csapat nem titkoltan eleve az alsóházi küzdelmekre, az Elnök-kupára készült.

A két fél eddigi egyetlen mérkőzésén, a 2003-as portugáliai vb-n vívott összecsapáson 35-23-as magyar siker született, az akkori gólszerzők közül Nagy László, Iváncsik Gergő, Gál Gyula, illetve Gonzalo Viscovich, Eric Gull és Leonardo Querín maradt hírmondónak.

Katzirz Dávidot nemcsak benevezte a szakvezetés, a Pick Szeged játékosa egyből a mérkőzés keretében is találta magát, a lelátóra ezúttal Putics Barna és Törő Szabolcs ült fel.

Még a magyar szurkolók sem számítottak arra, hogy a szerdai, Argentína elleni mérkőzés fontos lehet, ennek megfelelően nem is telt meg az eszéki aréna nézőtere. Aki ott volt, az viszont a várva várt magyar együttest láthatta.


A magyarok bevonulása

A kezdőcsapatban Iváncsik Tamást Harsányi váltotta a jobbszélen, a kapuban Fazekas kezdett. Eleinte a dél-amerikaiak színezték a játékot, igaz, nem gólokkal. Előbb elcserélte magát a csapat, majd Garcia kapus taglózta le Iváncsik Gergőt - az ippont megúszta egy sárga lappal (4-2).

Aztán a 8. percben Simonet ütközött Gállal, hatalmasat esett, úgy tűnt, csak hordágyon hagyhatja el a pályát, végül mégis maradt. Ám fél perc múlva immáron önszántából dobta magát hanyatt, fájdalmai nem csökkentek, jól jött a csere.

A magyar csapat nem lankadt, a védelem átjátszhatatlannak és átlőhetetlennek tűnt, Császár magabiztosan lőtte a heteseket, Iváncsik Gergő meg-meglépett, 10-4-nél az argentin szakvezető sem bírta már nézni a teszetoszaságot, időt kért.

Forrás: MTI

Mocsai lett hat góljával a mezőny legeredményesebb játékosa

Ám a gála folytatódott, 12-4-nél Gál a kedvenc háta mögötti dobással bosszantotta fel Garciát, aki nem értette a viccet. Szerencsére mi sem, ezúttal nem állt meg a csapat hétnél, a félidő végéig közé tett kilencet (17-8).

Ezúttal a szünet sem hozott leépülést. "Beszélj, beszélj" - buzdította védekező társait Nagy, s miután a jó hátsó működés 12 gólos előnyt eredményezett, jöhettek a cserék. Szegény Gált addig ütötték-verték, amíg egy kihagyott ziccer után Hajdu kapitány lekapta a pályáról.

Addigra már a kispadon ült a lábát fájlaló Iváncsik Gergő, helyére előbb Zubai, majd Császár került, Harsányit Iváncsik Tamás váltotta. A 46. percben eljött a nagy pillanat, pályára léphetett Katzirz Dávid is, aki ugyan gólt nem lőtt, de legalább beleszagolhatott a vébé légkörébe.

A cseresor remeklése mellett egyedül a mezőny legjobbjának választott Fazekas kapus bosszankodott, aki minden bekapott gólt személyes tragédiaként élt meg. Az utolsó tíz perc kedélyes játszadozásából 31-20-as magyar diadal lett, az együttes utolsó eszéki mérkőzésén, csütörtökön Franciaország ellen játszik csoportrangadót.

Hajdu János, szövetségi kapitány: "Motivációban, játéktudásban jobbak voltunk. Meglepően könnyű volt ez a siker annak tükrében, hogy az argentinok eddig hogyan játszottak. Jó lehetőség volt a meccs, hogy mindenki játékba lendüljön. A lényeg, hogy megvan a jegy Zágrábba, mehetünk a középdöntőbe."

A csoport további eredményei:
Románia - Ausztrália 40-20 (21-9)
Franciaország - Szlovákia 35-26 (15-9)

Az állás: 1. Franciaország 8 pont, 2. Magyarország 7, 3. Szlovákia 5, 4. Románia 4, 5. Argentína 0 (97-121), 6. Ausztrália 0 (60-170)