Vágólapra másolva!

Nőipólós Világliga-selejtezőt rendez Magyarország

A hazai vízilabda-szövetség színhelykeresésbe kezdett, miután Magyarország ad otthont a nők idei Világliga-sorozatában az egyik európai selejtezőtornának.

"A 2. számú európai csoport első körös meccseit rendezhetjük meg mi, méghozzá június 9. és 13. között, de hogy hol, az egyelőre kérdéses" - mondta Petrovics Mátyás, a női válogatott szövetségi kapitánya, miután szerda este megkapta a FINA, a nemzetközi szövetség versenykiírását. "Személy szerint azt pártolom, hogy valahol vidéken játsszunk, ott az érdeklődés is nagyobb, és már akár nyitott uszodában is lebonyolítható az esemény."

A körmérkőzéses tornán Magyarország legjobbjai a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok oroszokkal, a korábbi sokszoros Eb-győztes olaszokkal, továbbá a németekkel és a britekkel csapnak össze. A nyitókört egy újabb követi, a "visszavágókat", vagyis a hasonló második tornát Itáliában bonyolítják le ugyanennek - a magyarországi eredményeit magával vivő - öt válogatottnak a részvételével, június 16. és 20. között. Az összesített sorrend első két helyezettje jut tovább a június 29. és július 4. közötti, nyolccsapatos szuperdöntőbe.

A teljes Vl-sorozaton 17 nemzeti együttes indul, a két európai ötösfogat mellett amerikai és ázsiai-óceániai csoportselejtezőket is rendeznek (a Dél-afrikai Köztársaság válogatottját az egyes számú európai kvintettbe sorolták be). "Kontinensünk elitjéből három erős csapat került a miénkbe, és három a másik csoportba, úgyhogy ezzel nincs gond. A Világliga amúgy sem a legmagasabb rangú pólós esemény, viszont mivel éppen a nyár végi, zágrábi Európa-bajnokság előtt meccselhetünk kiváló ellenfelekkel, a sorozat remek felkészülési alkalmat kínál, amellett a csapatkeresésre, újabb fiatalok beépítésére is lehetőséget nyújt" - fűzte hozzá Petrovics Mátyás.

A 2010-es női Világliga csoportbeosztásai:

Amerikai csoport (színhely: mindkétszer az Egyesült Államok, időpont: május 7-9., illetve május 21-23.):
Egyesült Államok
Kanada
Puerto Rico

Ázsiai-óceániai csoport (Japán, május 21-23., majd Kína, május 26-28.):
Ausztrália
Kína
Japán
Kazahsztán

Európai 1-es csoport (Görögország, június 9-13., majd Franciaország, június 16-20.):
Görögország
Hollandia
Spanyolország
Franciaország
Dél-afrikai Köztársaság

Európai 2-es csoport (Magyarország, június 9-13., majd Olaszország, június 16-20.):
MAGYARORSZÁG
Oroszország
Olaszország
Németország
Nagy-Britannia