Vágólapra másolva!
A délszláv sajtó meg van győződve arról, hogy az MKB Veszprém és a Pick Szeged biztosan indul abban a regionális férfikézilabda-ligában, amelynek létrehozásáról megállapodtak a volt Jugoszlávia utódállamai. A szervezők decemberig várnak választ a magyaroktól és a szlovénektől.

Bár a szerb sajtó tényként kezeli, hogy a magyarok ott lesznek a jövő augusztusban induló sorozatban, Kővári Árpád, az NB I-es csapatokat tömörítő liga elnöke szerint a kérdés még messze nem dőlt el.

"A megbeszélésre a délszlávok mellett a magyar, az osztrák és a román szövetség képviselőjét is meghívták, utóbbi kettő nem jött el. Nekünk és a szlovéneknek elvileg decemberig kellene megmondanunk, hogy elindulunk-e a regionális bajnokságban, de erre kevés esélyt látok, mert sok részletet kell megbeszélni a magyar szövetséggel és a ligával, valamint az érintett klubokkal" - mondta kedden a hétfői, belgrádi egyeztetésről Kővári.

A tervek szerint a regionális bajnokságban összesen 16 csapat venne részt Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Macedóniából, Montenegróból és Szerbiából, valamint Szlovéniából és Magyarországról. Az együttesek a hazai bajnoki eredményektől függően cserélődnek majd, s az elképzelés szerint mindig csak a regionális bajnok szerez jogot automatikusan a soron következő idényben való indulásra.

Az exjugoszláv tagállamok elképzelése szerint az lenne az ideális, ha a legjobb csapatok csak itt szerepelnének, s csupán a rájátszásra kapcsolódnának be hazájuk bajnokságába, ez azonban kivitelezhetetlennek tűnik.

A résztvevő országok szeretnék, ha kézilabdaklubjaik erősebbek lennének, hogy fel tudják venni a harcot az Európa (és így a világ) élmezőnyét jelentő spanyol és német egyesületekkel, ezért tartanák fontosnak, hogy olyan csapatok, mint az MKB Veszprém, a Pick Szeged vagy a Celje is induljanak.

Hátravan még, hogy a felek aláírják a szerződést a főszponzorral, a Balkánon évek óta jelenlévő osztrák Erste Bankkal. A támogatók fogják állni a csapatok utazási és szállásköltségeit.

A részt vevő országok illetékesei szerint a hazai bajnokik és az európai kupamérkőzések mellett is akad időpont a versenynaptárban a regionális bajnokság meccseire.

A leendő liga első négy helyezettjét díjazzák, de arról egyelőre nincs szó, hogy a regionális bajnokságban elért helyezés európai kuparészvételre jogosítana.

Noha a részt vevő országok köre egyesek szerint biztonsági aggodalmakat vet föl, a szervezők azt mondták, nem kell tartani az esetleges szurkolói rendbontásoktól.