Vágólapra másolva!
Akárcsak csütörtökön, Szolnokon, a pénteki, békéscsabai összecsapáson is legyőzte a magyar férfivízilabda-válogatott a németek legjobbjait az Eb-előkészületek jegyében rendezett barátságos mérkőzésen.

eredmény:
Magyarország - Németország 13-8 (4-3, 3-2, 3-0, 3-3)
a magyar góldobók:
Kis 5, Hosnyánszky 3, Biros, Vámos 2-2, Madaras 1

A szolnoki meccset 11-5-re nyerte Kemény Dénes olimpiai bajnoki címvédő legénysége, amivel egalizálta a múlt heti, szicíliai tornán elszenvedett kétgólos vereséget, a pénteki találkozó ennél fogva már nem a revánsról szólt, hanem arról, hogy az augusztus végi-szeptember eleji horvátországi Eb-n csoporttárs németeket még inkább a helyükre teszi-e a magyar csapat egy újabb biztos győzelemmel.

A siker emellett azért is tetszett fontosnak, mert július 30-a a magyar vízilabdázás ünnepnapja: 1899-ben ezen a napon rendezték meg idehaza az első nyilvános pólómeccset (a történeti hűség kedvéért: a MÚE első és második csapata között).

A vendéglátók úgy kezdtek, hogy ne történhessen ünneprontás a 111. születésnapon: az olimpiai aranyérmes center, Kis Gábor kétszer egymás után betalált (2-0), majd Madaras Norbert pompás pattintásával lett 3-1. A németek kiegyenlítettek, az ellenállhatatlan Kis azonban gondoskodott arról, hogy hazai előny legyen az első szünetre (4-3).

A második nyolc percben 4-4-nél nem remegett meg az ifjú Vámos Márton balkeze (5-4), majd a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán bravúros védései után a 2008-as ötkarikás aranyérmes Hosnyánszky Norbert duplázta meg az előnyt (6-4). A három olimpiai elsőséggel büszkélkedő csapatkapitány, Biros Péter jóvoltából a nagyszünetre is megmaradt a kétgólos különbség (7-5).

A harmadik negyedben háromtalálatosra hízott az előny Hosnyánszkynak köszönhetően, ugyanő bravúros távoli csavarral növelte a differenciát, Biros pedig megúszás végén - tán a szimmetria kedvéért is - 10-5-re alakította az állást. A befejező játékrész nem hozott német feltámadást, sőt: a lefoghatatlan és összesen ötgólos Kis révén - aki előbb csavart egy látványosat, majd húzásból volt eredményes - 12-6-ra módosult az eredmény.

Hogy azért még az ellenfél sem mászott ki a medencéből, azt két vendégtalálat jelezte, Vámos második góljával viszont helyreállt a rend, s az előző napi hat után ezúttal öt góllal győzött a magyar válogatott (13-8).

* * *

A FINA, a sportági világszövetség döntése értelmében a zágrábi vízilabda Európa-bajnokságra 13 játékost nevezhetnek a részt vevő országok, így Magyarország is - adta hírül pénteken a férfiválogatott hivatalos honlapja.

A www.vlv.hu beszámolójában emlékeztetett arra, hogy a keretlétszámot a LEN, az európai szövetség nemrégiben felemelte 20-ra. Ezt tornászta most vissza határozatával a FINA.

"Nem lep meg a döntés, tudtam, hogy össze-vissza beszélnek" - reagált az újabb változtatásra Kemény Dénes, az olimpiai bajnoki címvédő férfiegyüttes szövetségi kapitánya. Eredetileg 13 játékos szerepeltetésére nyílt mód, a LEN júniusi, ciprusi kongresszusán emelték fel a nevezhető pólósok számát húszra úgy, hogy közülük egy mérkőzésen természetesen csak tizenhárman szerepelhettek volna ebben az esetben is.

Kemény hozzáfűzte: nem érte váratlanul a FINA döntése, s nem is okoz neki gondot, most visszatér az eredeti elképzeléseihez. Az augusztus 29. és szeptember 11. között esedékes horvátországi Európa-bajnokságra bő egy héttel a rajt előtt kell elküldeni a nevezési listát.