Vágólapra másolva!
Kemény Dénes csalódottnak tűnt a szerbek elleni bronzmérkőzés elvesztése után, de mint az [origo]-nak elmondta, nehezebb évre számított az átalakított pólóválogatottal. A center Kis Gábor szerint a zágrábi Eb-n debütált fiatalokkal később ugyanolyan világverő csapatot alkothatnak, mint a korábbi években.

Juha Pál helyszíni tudósítása Zágrábból

A magyar vízilabda-válogatottnak a zágrábi Európa-bajnokság csoportmeccsén a 2004-es athéni döntő után ismét sikerült nyernie Szerbia ellen, méghozzá remek játékkal, 9-6-ra. Ugyanitt az ismétlés nem sikerült, a bronzmeccsen 10-8-ra győzött a végig jobban játszó ellenfél, így lemaradt a dobogóról, és a negyedik helyen végzett Kemény Dénes csapata.

A szerbek elleni bronzmeccs kísértetiesen hasonlított az olaszok elleni elődöntőre: mindkét találkozón hamar kétgólos vezetéshez jutott az ellenfél, s a magyarok ugyan próbáltak egyenlíteni, de amikor faraghattak volna a hátrányból, akkor egyből kapták is az újabb gólt.

Kemény Dénest az elbukott találkozó után a torna és a meccs tanulságainak levonására kértük, amire a kapitány csak nagyon röviden válaszolt: "Nem akarom részletezni az Eb-t és a meccset sem, mert nem akarok a játékosaimnak problémát okozni. Annyit mondanék csak, hogy gratulálok a szerb csapatnak a bronzéremhez, a játékosaimnak pedig az elődöntő eléréséhez."

A negyedik hellyel teljesítette a célkitűzést a csapat, ám az utolsó két meccs elvesztésével nem dobogós, hanem épp negyedik lett a válogatott. Kérdés, ez kudarc vagy siker-e a jelenlegi válogatott számára? "Ezt mindenki maga megítélheti" - mondta az [origo]-nak a tréner, aki szerint a magyar is azon csapatok közé tartozik, amelyeknek az Eb-n megnőtt az étvágya.

"Hogy szombaton nem este kilenckor játszottunk, azt csak magunknak köszönthetjük. Én mindesetre nehezebb évre számítottam, ha megnézzük, kik végeztek mögöttünk ezen az Eb-n, akkor úgy gondolom, nem állunk rosszul" - folytatta a kapitány, majd, immáron a nemzetközi sajtótájékoztatón azt is hozzáfűzte: ha a "vakáción lévő játékosok" itt lettek volna, akkor egészen biztos, hogy más eredményt ért volna el a csapat.

Forrás: MTI

A távollévők közé tartozik az egyaránt háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő, illetve Kásás Tamás, míg Benedek Tibor, bár a Pro Recco csapatában még aktív, a válogatottat már nem játékosként, hanem másodedzőként segíti. "Ha levetkőzne, és beugrana a medencébe, szerintem még most is sokat segíthetne a jelenlegi csapaton" - jegyezte meg egy drukker a bronzmeccset követően.

Az említettek közül Kiss Gergő visszatérésre reális esély van, az utóbbi évtized legjobbjának választott Kásás Tamás azonban nem biztos, hogy játszani akar majd Londonban. A szurkolók a találkozó után arról is beszéltek, hogy a válogatottba az ob I-ben gólkirályi címet nyert Molnár Tamás is könnyedén beférne, de a szegedi pólós Peking után biztosra mondta a visszavonulását.

A bronzmeccsen két gólt szerző Kis Gábor - aki a vereség ellenére is mosolygósan válaszolt a kérdésekre - egyetértett azzal, hogy erősítés lenne a háromszoros bajnokok visszatérése, de ő akkor sem esne kétségbe, ha minden maradna úgy, mint ahogyan most van. "Való igaz, ők már letettek valamit az asztalra, nagyon örülnék, ha újra vállalnák a játékot, mert világsztárokról van szó. Nagyot tudnának dobni a csapat erején, de úgy vélem, a mostani válogatott is meg tudja oldani, hogy világverő csapat legyen."

Az Egerben szereplő, 20 éves Bundschuh Erik így látta első felnőtt világversenyét: "Sokat tanultam itt, amit remélem, hogy kamatoztatni tudok majd a klubomban. Csalódottak vagyunk egy kicsit, mert jobb lett volna éremmel távozni, de sajnos nem sikerült, ilyen a sport" - nyilatkozta az [origo]-nak, majd amikor az olimpiáról kérdeztük, azt mondta, korai még arról beszélni: "Az még messze van, arra még nem gondolunk, egyébként is, két év alatt még sok minden változhat."

Kis Gábor nagyon jó véleménnyel van a keret ifjabb pólósairól: "Nagyon tehetséges és ügyes játékosok, amikor felnőnek erre a szintje, akkor meg tudjuk majd osztani a ránk nehezedő terhet, és még jobban tudunk majd játszani. Csak hogy egy példát említsek: Varga Dénes (a képen) 2007-ben alig játszott az Eb-n, majd ő lett a csapat egyik leggólerősebb játékosa."

Forrás: MTI

Az egyszeres olimpiai bajnok Kis optimistán látja a jelent és a jövőt egyaránt: "Minél több világversenyen veszünk részt, annál jobban összecsiszolódunk. Szerintem a mostani Eb-n is rengeteget fejlődtünk, és remélem, hogy ez a jövőben is így lesz."

A magyar drukkerek büszkék arra, hogy Magyarország 2000 óta verhetetlen az olimpiákon, ám Zágrábban nem titkolták: elvárnák, hogy más világversenyeken is villantsanak a pólósok. Eb-t legutóbb tizenegy, vb-t pedig hét éve nyert a válogatott. "Akik emiatt izgulnak, azoknak azt üzenem, hogy most mi hibáztuk el, hogy nem tudtunk döntőt játszani, de a csapat szerintem alkalmas arra, hogy végigmeneteljen egy világversenyen. Bízom benne, hogy a sanghaji vb-n már nem fogunk hibázni a négy között."

A 28 éves pólós szerint egyáltalán nem rossz eredmény a negyedik hely: "A négy közé jutásunk pozitív élmény volt, mert ezt a csapatot sokan ez alá rangsorolták, elsősorban a szurkolók. Fiatal a válogatott, új játékosokat kell beépíteni, olyanokat, akiktől még fejlődés várható a jövőben, s akik később még jobban segíthetik a csapatot."

Kisnek a rossz előjelek és a vereség ellenére is tetszett a szerbek elleni meccs: "Az olaszok elleni találkozó után csak magunkat hibáztathattuk, péntek este még nagyon rossz hangulatban feküdtünk le, mindenki nehezen tudott elaludni. De aztán jó mérkőzést játszottunk, amelyen kikaptunk ugyan, de jelen pillanatban talán még jobb ez a szerb csapat, mint a miénk. Egyszer sem vezettünk, de én nem a számszerű végeredményt akartam elképzelni, hanem azt, hogy egy jó kemény, hajtós mérkőzés legyen, és ez sikerült."

Forrás: MTI

Biros Péterre nagy szerep hárult az Eb-n, előfordult, hogy az elsőtől az utolsó percig a vízben volt, így a vége felé már láthatóan ő sem volt tele energiával. "Persze, fáradtak vagyunk, más is mondta, hogy nagyon el van fáradva" - ismerte el Kis. "A fiatalok még nem tudtak annyit vállalni az Európa-bajnokságból, de hát ez az első világversenyünk volt, én az első nagy versenyemen hasonlóan keveset játszottam, volt olyan mérkőzés, amelyen csak egy percet."

A vereség után Kemény Dénes kapitány tűnt a legcsalódottabbnak, Kis szerint ezen nincs mit csodálkozni. "Egy vesztes mérkőzés után ez nem csoda. A szerbek végig vezettek, s bár végig ott voltunk a sarkukban, ilyenkor azt gondolja az ember, hogy jó lett volna megnyerni a meccset. De én azt mondom, bárcsak minden sportágban a bronzéremért játszó csapata lenne Magyarországnak. Szerintem nem tragédia, hogy nem nyertünk meg ezt az Európa-bajnokságot."