Vágólapra másolva!
Heiner Brand a világ egyetlen kézilabdázója, aki játékosként és edzőként is világbajnok tudott lenni. A német férfi kézilabdázók szövetségi kapitánya tizennégy év után döntött úgy, nem folytatja a munkát a nemzeti csapatnál, elsősorban azért, mert a válogatott érdekeit nem tudta érvényesíteni a ligáéval szemben. Szabadidejében politizál, és támogatja legjobb barátját, a súlyos beteg egykori csapattársat, Joachim Deckarmot.

Tizennégy év után távozik a német férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Heiner Brand. A legendás tréner - a világ egyetlen kézise, aki nemcsak játékosként, de edzőként is világbajnok lett - ugyan a héten bejelentette lemondását, de vállalta, hogy a két júniusi Eb-selejtezőn, Ausztria és Lettország ellen még leül a kispadra.

Családi hagyománytól a világhírnév felé

A kézilabda családi hagyományként érte a kis Heinert. Nagyapja a második világháború előtt a VfL Gummersbach elnöke volt, apja, Erwin komoly szerepet vállalt a klub újbóli felvirágoztatásában. Bátyjai is válogatottságig vitték, az 1942-es születésű Klaus háromszor nyert bajnoki aranyat, és tagja volt annak a Gummersbachnak, amely 1967-ben először megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a döntőben 17-13-ra verve a csehszlovák Dukla Prahát.

Ugyancsak részese volt a diadalnak Jochen, aki két évvel fiatalabbként a klub első négy BEK-sikeréből kivette részét (1967, 1970, 1971, 1974), 47-szeres válogatottként pedig tagja volt az 1970-es vb-5. NSZK-együttesnek.

"A varrógép és a konyhaajtó között volt a kapu, Heinernek oda kellett állnia és megtartania, vagy elvennie tőlünk a labdát" - emlékezett vissza a gyerekévekre Jochen. Ezek után persze nem meglepő, hogy Heiner is kézilabdázó lett, mégpedig a családban messze a legjobb.

1959-ben, hétévesen lett a klub igazolt játékosa, mindvégig hű maradt a Gummersbachhoz, amellyel 1987-ig hatszor nyert bajnoki aranyat (1973, 1974, 1975, 1976, 1982, 1983), négyszer német kupát (1977, 1978, 1982, 1983), kétszer BEK-et (1974, 1983), kétszer KEK-et (1978, 1979), kétszer európai Szuperkupát (1979, 1983) és egyszer IHF-kupát (1982). A német válogatott színeiben 131 mérkőzésen 231 gólt szerzett, 1978-ban világbajnok, 1976-ban olimpiai negyedik volt.

Feleségével, Christellel két gyermeket neveltek fel, Markus 1976-ban, Julia 1982-ben született. A család miatt Brand évekig nem dolgozott, 1987-ben tért csak vissza Gummersbachba, ahol két év kihagyással (1992 és 94 között a Wallau-Massenheim csapatát vezette bajnoki aranyra és kupagyőzelemre) 1996-ig dolgozott.

Miután családját különösebben nem izgatta a sport, ha pihenni, kikapcsolódni vágyott, az otthon igazi menedékül szolgált.

Forrás: AFP/Torsten Silz

Tíz év alatt ért fel a csúcsra

1997. január elsején vette át a válogatott irányítását a világ leghíresebb rozmárbajuszával rendelkező szakember, irányításával az együttes hihetetlen sikereket ért el, Európa-bajnok (2004), Eb-2. (2002), Eb-3. (1998), világbajnok (2007), vb-2. (2003) és olimpiai ezüstérmes (2004) lett.

A 2007-es világbajnoki címet a legjobb korban lévő sztárokkal, illetve a csapat veteránjaival (Markus Baur, Andrej Klimovets, Christian Schwarzer) érte el, innentől kezdve viszont látványos visszaesés következett.

A 2008-as olimpiai 9. helyet még elnézték neki, mert a következő évi vébén az ötödik helyre vezette a válogatottat, de a tavalyi Eb-10., illetve az idei vb-11. hely már óriási csalódás volt. Érezte ezt Brand is, aki a világbajnokság során az Izland elleni meccs előtt gyakorlatilag bejelentette visszavonulását, majd a szövetség meggyőzte a folytatásról.

Állítólag csak azért maradt, hogy még egyszer utoljára nekifusson reformtervének, és megpróbálja a válogatott érdekeit érvényesíteni a ligáéval szemben, de alulmaradt a csatában. Pedig már a 2008-as pekingi olimpia után jelezte a szövetség vezetőinek, változtatni kellene a szabályokon, mert a rengeteg légiós miatt ugyan a klubcsapatok teljesítménye és nemzetközi szereplése javul, de a fiatal hazai játékosok háttérbe szorításával előbb-utóbb eljön a válogatott mélypontja.

"Az nem megoldás, hogy a német játékosok 24-25 évesen mutatkozhatnak be a Bundesligában" - jelentette ki. Brand "Több hazai kézilabdázóra lenne szükség, sok olyan csapat van, amelynek nincs is saját nevelésű fiatalja. Persze, büszkék lehetünk a kiváló külföldiekre, de az már a német klubok feladata, hogy a saját válogatott számára is termeljenek játékos. Évekkel korábban javasoltam, hogy a meccsre benevezhető 14 játékos között mindig legyen kötelező jelleggel négy hazai kézis. De az erős egyesületek vezetői leszavazták ezt. A spanyol kosárcsapatokról kell példát venni, ahol a kezdőcsapatban mindig szerepeltetnek két hazai kosarast. Mi vagyunk az egyetlen olyan nemzet, akik nem tartják tiszteletben a saját embereiket."


Egy klasszikus jelenet: a 2009-es Norvégia elleni vb-meccs után majdnem megverte a bírót

Folytatás sportigazgatóként?

Brand ennél többet azonban nem tehetett, felmérte, hogy saját és a válogatott sikere nagymértékben függ ezektől a vezető kluboktól, és a konfrontáció hosszabb távon több kárt okoz, mint amennyi reménnyel kecsegtet.

"Távozásom nem feltétlenül az utóbbi két világverseny gyengébb szereplésének szól, ez egy hosszú távú folyamat eredménye. A klubokkal való folyamatos összezördülés sebeket ejtett rajtam, a kapitányi poszt már nem felel meg a számomra elképzelt ideális munkakörnek" - jelentette ki.

A kapitány 382 mérkőzésen ült a kispadon, 237 győzelem és 33 döntetlen mellett 112 vereséget szenvedett, utolsó két találkozóján - június 8-án Ausztria, és június 12-én Lettország ellen - győznie kellene, hogy a csapat kijusson a jövő évi, szerbiai kontinensviadalra. "Megcsömörlöttem a munkától, az én célom már csupán annyi, hogy a csapatot Európa-bajnokságra vezessem" - mondta Brand a Spiegelnek. "Nem tudom még, mi lesz a további feladatom a szövetségben, egyfajta sportigazgatóként, vagy utánpótlás-vezetőként folytatom. Amíg a nagy versenyeken a csapatot irányítottam, nem tudtam odafigyelni a tehetséggondozásra. De szükségünk van arra, hogy a legjobbjaink ne kallódjanak el."

Aki már elnököt is választott

Brand szabadidejében politizál is, ahogy ő fogalmazott, van egy általános politikai érdeklődése, amelyet elsősorban az újságok információi táplálnak. "Szeretnék elkötelezett lenni a politika irányába" - mondta egyszer.

A német szociáldemokrata párt (SPD) észak-rajna-vesztfáliai képviselőjeként tagja volt annak az 1224 tagú elektori testületnek (Bundesversammlung), amely 2009 májusában szavazott a köztársasági elnök személyéről (a német államfőt ugyanis 1949. május 23-án elfogadott alkotmánynak megfelelően az erre a célra létrehozott szövetségi közgyűlés választja). Brand minden bizonnyal az SPD jelöltje, Gesine Schwan mellett tette le voksát (bár eltökélt SPD-hívő létére ezt egyetlen egyszer sem árulta el), aki összesen 503 szavazatot szerzett, a szövetségi elnök azonban ismét a posztot 2004 óta betöltő Horst Köhler lett az abszolút többséghez minimálisan szükséges 613 szavazattal (a Baloldal pártjának jelöltjére, Peter Sodannra 91 elektor szavazott).

Heiner Brand részese volt minden idők legszörnyűbb kézilabda-tragédiájának, amelyben majdnem elveszítette egyik barátját. A Gummersbach 1979-ben a Kupagyőztesek Európa Kupájának elődöntőjében a Tatabánya ellen lépett pályára. Az első mérkőzést nyolc góllal nyerte a német csapat, a visszavágón azonban nem az eredményről vált ismertté.

Az első félidő közepén egy akció során éppen Brand indította a világ akkor egyik legjobbjának tartott Joachim Deckarmot, aki borzalmasan összeütközött Pánovics Lajossal. A német elájult, vérzett, kettős koponyatörés és agyhártyarepedés miatt 131 napig kómában feküdt.

Deckarm azóta is betegen, sérülten él, a mozgás és a beszéd is nehezére esik, gyógykezeléséhez és egyáltalán támogatására az egykori játékostárs, Heiner Brand is segítő kezet nyújtott. Amikor lehetett, a válogatottal mindig rendelkezésre állt és jótékonysági mérkőzésen gyűjtött pénzt, 2007-ben felajánlotta 25 ezer eurós prémiumát a Deckarmot segítő alapítvány javára.

"Mindig ott leszek Jo mellett. Nemcsak akkor, de most is a legjobb barátom, sohasem hagyom el" - nyilatkozta róla meghatottan Brand.


Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!