Vágólapra másolva!
A Viborg elleni nyolcaddöntős diadal volt a kulcs a Ferencváros nőikézilabda-csapatának KEK-menetélésben, állítja Elek Gábor, a csapat vezetőedzője. A szakember szerint a lélektannak óriási jelentősége van egy női csapatnál, a magyar bajnokságot pedig jövőre is a Győr fogja megnyerni. Úgy véli, az Alicante elleni finálé egyáltalán nem volt könnyű, és ha rajta múlik, a Fradi jövőre is a KEK-ben indul.

"Tegnap a nagy diadal, az azt követő ünnepség, illetve a csodálatos repülőút annyira lemerített, hogy beájultam szinte az ágyba. Reggel fél 8-kor ébredtem, kicsit olvasgattam, tévét néztem, majd mentem egyeztetni ügyvezetőinkkel, Kökény Beatrixszal és Hemela Zsolttal" - mondta az [origo] megkeresésére Elek Gábor, a Ferencváros nőikézilabda-csapatának edzője.

- Hogyan emlékszik vissza a KEK-menetelésre?
- Egy könnyebb szlovák ellenféllel kezdtünk, majd a nyolcaddöntőben a dán Viborg következett. Egyértelműen ez volt a kulcs, a legkomolyabb ellenfelet kaptuk meg a sorsoláskor, a továbbjutásunk azt bizonyította, nem reménytelen a helyzetünk. Szerencsére ráéreztünk a kupasorozat fílingjére, jól megfogtuk a lehetőségeinket. Ha már a csapatokkal nem is volt mindig szerencsénk, legalább sorozatosan idegenben kezdhettük a párharcokat. Mindig helytálltunk, ez pedig óriási lökést adott a visszavágókon. Egyedül a döntőben kellett otthon kezdeni, de tudtam, hogy ez lesz. A nagy számok törvénye alapján be kellett ennek következnie.

- A döntő két mérkőzését látva nem okozott túl nagy gondot az Alicante legyőzése. Érezte a meccsek előtt is, hogy jobb csapata van?
- Sokan leegyszerűsítik a döntőben nyújtott teljesítményt, de az nem igaz, hogy könnyű lett volna. Tudnék számtalan olyan meccsszituációt mondani, amelyen elmehetett volna a párharc. Például a dabasi első mérkőzésen, ha 7-6-os spanyol vezetésnél nem fordítunk, hanem mondjuk mínusz kettő vagy három lesz az állás. A lélektannak - főleg női csapatoknál - óriási jelentősége van. Egy rosszabb periódus elbizonytalaníthatja a csapatot, megfelelő lélektan azonban mindezt kompenzálhatja. A lényeg, hogy a pánikérzés ne következzen be, mert akkor a játékos olyannal próbálkozik, amit addig nem szokott, ezáltal halmozza a hibákat, még inkább pánikol, és végül szétesik a csapat. A legjobb példa erre a BL-elődöntő: állítom, hogy az Itxako nem jobb csapat a Győrnél, de a spanyolországi mérkőzésen olyan mentális különbség volt közöttük, ami döntőnek bizonyult. Ezért kell minden csapatba tapasztalt játékos. Olyan, mint a Manchester Unitedben Ryan Giggs vagy Paul Scholes. Megkopott mára a gyorsaságuk, nem ők a legjobbak, de ami tapasztalat a fejükben van, az pótolhatatlan.

- Szucsánszki Zita a diadal után azt nyilatkozta. "A KEK-győzelem bearanyozta a szezonunkat még akkor is, ha a bajnokságban nem sikerült döntőbe jutnunk." Miért nem sikerült a döntőbe jutni? Mi hiányzott a Debrecen elleni elődöntőben, ami a KEK-ben végig összejött?
- Ez több összetevőből áll. Egyszerűen kevesen vagyunk. Itthon kevés olyan kispaddal rendelkező csapat van, mint a Debrecen, ahol hemzsegnek a belső poszton bevethető rutinos kézilabdázók. Az első sorunk erősebb ugyan, de ha cserélni kell, nem mindegy, kit állítunk be.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Balogh Barbara és Angela Martin

- Jövőre hosszabb lesz a kispad?
- Van három utánpótlás-válogatott tehetségünk, akit sérülése után visszavárunk. Dajka Bettinára és Deáki Dórára biztosan számíthatunk, Zsigmond Fruzsina helyzete nehezebb, ő komoly gerincműtéten esett át. Az biztos, hogy Cifra Anita érkezik Békéscsabáról, és még egy játékost szeretnénk szerződtetni, de erről nem mondhatok többet.

- A legutóbbi interjúnkban azt kérdeztük, itthon bármelyik csapat felveheti-e a versenyt a Győrrel? Azt válaszolta: "Vagy elérünk ugyanarra az anyagi szintre, mint ők, vagy akarással és hittel dolgozunk, hogy befogjuk, sőt, megelőzzük őket." Van erre esély?
- Lépésről lépésre kell haladnunk. Csapatunk fiatal, magyar, teli válogatott vagy a válogatotthoz hamarosan közel kerülő játékosokkal. Nagy potenciál rejlik bennünk, nagyon nagy. A gazdasági különbség ennek ellenére meghatározó, ugyan stabil lábakon állunk, évek óta nem volt ilyen nyugalom, mint most, de a Győr háromszoros költségvetésből gazdálkodhat.

- Lehet hallani híreket a csapatok erősítési terveiről. Hogy látja, a következő szezon kiegyensúlyozottabb lesz?
- A Győr lesz a bajnok, mi pedig harcolunk a Debrecennel a második helyért. Érdekes párharc lesz ez Köstner Vili barátommal, ő nagyon jól érzi magát a második helyen csapatával, kicsit odaengedhetne bennünket is.

- Éppen Köstner társaságában járt Németországban, ahol a német válogatottat, a magyarok vb-selejtezőbeli ellenfelét térképezték fel.
- Hosszú írásos beszámolót készítettünk a szövetségi kapitány, Mátéfi Eszter számára. A legfeltűnőbb a németek mentalitása volt, már-már a skandinávoktól megszokottnál is erősebbnek tűnt, ennek ellenére azt mondom, összességében nem jobbak nálunk.

Forrás: MTI/Beliczay László

- Jó csapategységre lesz szükség a magyar válogatottnál is. Mi a véleménye a közelmúltban kipattant kapitányügyről, hogy néhány játékos megkereste az Eb után Mocsai Lajost, vegye át a válogatottat?
- Nincs véleményem.

- A Fradi 1978-ban éppen édesapjával, Elek Gyulával nyert KEK-et. A mostani diadal után mikor sikerült vele beszélnie? Mikor fordult elő utoljára, hogy tanácsot tanácsot adott önnek?
- A mérkőzés után telefonon beszéltünk, aztán Ferihegyen is várt már bennünket. Ő sohasem akart beleszólni a munkámba, én néha ki szoktam kérni a véleményét. Illetve inkább azt mondanám, beszélgetünk a kézilabdáról.

- Szurkolói fórumokon megy a vita, a Győr zsinórban elért öt BL-elődöntője a nagyobb siker, vagy mondjuk egy EHF-kupa- vagy KEK-diadal?
- Az, hogy néhány véresszájú szurkoló froclizza egymást, a mi sikerünk értékéből nem von le semmit. Megnyerni azt a sorozatot lehet, ahol elindul a csapat. Mi a BL-t nem nyertük volna meg, a Győr viszont akár az EHF-kupát, akár a KEK-et behúzta volna. A Forma-3-ban is megnyerne a Ferrari minden futamot.

- Jövőre a KEK-ben vagy EHF-kupában indul a csapat?
- Úgy tudom, választhatnánk, de ha kikérik az én véleményemet, akkor én a KEK-et javasolnám. Idén nem kiemeltként nyertünk, jövőre kiemeltként sokkal kedvezőbb lenne a helyzetünk.