Vágólapra másolva!
Nem tudott nyerni, így csak a nyolcadik helyen zárt a magyar kézilabda-válogatott, amely Császár Gábor 14 góljával és a remekül védő Fazekas Nándor vezérletével 24-24-et játszott Horvátországgal a szerbiai Európa-bajnokságon.

Eredmény, középdöntő, II. csoport, 3. forduló:
Magyarország - Horvátország 24-24 (13-12)
Újvidék, 8000 néző
v.: Din, Dinu (románok)
gól: Császár 14/4, Ilyés 3, Krivokapics 2, Vadkerti 1, Mocsai T. 1, Zubai 1, Putics 1, Harsányi 1, illetve Horvat 11/1, Buntic 5, Nincevic 3, Bicanic 2, Vukovic 1, Duvnjak 1, Kopljar 1
hetes: 6/4, illetve 1/1
kiállítás: 6, illetve 8 perc

Élő közvetítés

Miután a spanyolok legyőzték a szlovénokat és csoportelsők lettek, így a magyar csapat előtt megnyílt az út az 5. hely megszerzése felé: ehhez csak - az elődöntőben Szerbia ellen pályára lépő - Horvátországot kellett volna legyőzni.

A két válogatott utoljára tavaly novemberben Versecen találkozott egymással, akkor a Négy Nemzet Tornáján a horvátok 30-22-re győztek.

Miután a horvátok számára presztízskérdéssel bírt csupán az összecsapás, Slavko Goluza kapitány úgy döntött, négy kulcsjátékosát pihenteti. Így a Veszprém kapusa, Mirko Alilovic mellett nem lépett pályára a szélső Ivan Cupic, az átlövő Blazenko Lackovic, illetve az irányító Ivano Balic sem, de Igor Vori és Marko Kopljar is mindössze bő tíz percet kapott.

Remekül kezdett az együttes, Ilyés az első négy percben három kapura lövésből két gólt vágott - ki érti, hogy a meccs többi részében miért nem próbálkozott? - Császár nemcsak ésszel irányított, de gólerősen is játszott, Zubai pedig összeszorított fogakkal küzdött az óriási bekkek gyűrűjében.

Forrás: AFP/Franck Fifa
Forrás: AFP/Franck Fifa

8-4, majd 12-8 után azonban megakadt a gépezet, a 23. és a 36. perc között kilenc horvát gólra mindössze két magyar válasz érkezett, 14-17-nél úgy tűnt, elúszhat a hajó.

Szerencsére Császár ott volt a helyén, tizenkét percen keresztül csak ő volt eredményes, zsinórban szerzett hét találatával 20-20-nál sikerült utolérni az ellenfelet.

Kicsit talán segítettek is bennünket a játékvezetők, a sorozatban kapott négy horvát kiállítás 8közte kétszer kicsiny kettős emberelőny) segített, de ettől még sajnos a veszprémi irányító, illetve a nagyon jól védő Fazekas mellett nem igazán lehetett mást kiemelni.

A hajrá őrült izgalmakat ígért, két perccel a lefújás előtt Krivokapics egyenlített, de újabb gól már nem született.

Pontosabban igen, csak érvénytelen. 33 másodperccel a lefújás előtt a horvátok időt kértek, Mocsai Lajos ekkor elmondta a csapatnak, nem szabad gólt kapni, labdaszerzés esetén pedig azonnal időt kér.

Forrás: AFP/Franck Fifa
Forrás: AFP/Franck Fifa

Így is tett, öt másodperccel a vége előtt azonban a játékosok nem álltak le, Fazekas indítása végén a labda a horvát hálóban kötött ki. A kapitány azonban csak az tette, amit megbeszéltek, időt kért - játékosai "fegyelmezetlensége" sodorta olyan helyzetbe, hogy a végén magyarázkodnia kellett.

"Megbeszéltük, hogy időt kérünk, de a csapat továbbvitte a támadást" - mondta, hozzátéve, 24-24-nél úgy érezte, az utolsó pillanatban is meg kell kockáztatni a kapus helyetti plusz mezőnyjátékos-cserét, hiszen "tudtuk, a döntetlen nem elég, rizikót kell vállalnunk."

"A nyolcadik helyen végeztünk, ami óriási előrelépés az előző világversenyhez képest. A csapat csupán két meccsen nem tudta azt hozni, amire képes, elsősorban a sérülések és a fizikai problémák miatt. Fantasztikus közönség előtt nagy harcot vívtunk, ma ismét kitettünk magunkért. Ez az EB nagyon jó alapot ad az olimpiai selejtezőre."

Császár Gábor szerint a két vereség után most végre ismét minden játékos felemelt fővel járhat. "Úgy térhetünk haza, hogy nem vagyunk csalódottak. Voltak extra meccsek, akadtak gyengébb periódusok, utóbbiak sajnos olyan helyzetben, amikor azt hittük, Szlovénia vagy Izland ellen tudjuk hozni a sikert. Játékunk még hullámzó, de mindenre képesek vagyunk. Gratulálok az én kis csapatomnak, köszönjük a szurkolást, megyünk, csináljuk tovább, készülünk az olimpiai selejtezőre.

Ilyés Ferenc csapatkapitány: "Örülök annak, hogy a két fájó vereséget követően talpra tudtunk állni, és megmutattuk, hogy képesek vagyunk a horvátok ellen is a pontszerzésre."

Slavko Goluza, a horvát válogatott szövetségi kapitánya: "Már a meccs előtt biztos volt az elődöntős helyezésünk, így aztán több kulcsjátékosomat pihentethettem. A védekezésünkben voltak hibák, például Császárt nem tudtuk tartani, igaz, rajta kívül más nem is nagyon dobott gólt a magyaroktól. Készülünk a szerbek elleni elődöntőre, ott minden labdának élet-halál jelentősége lesz."

A csoport végeredménye:

1. Spanyolország5410143-1309
2. Horvátország5311137-1287
3. Szlovénia5203153-1564
4. Magyarország5122125-1304
5. Izland5113143-1463
6. Franciaország5113128-1393

További eredmények:
Franciaország - Izland 29-29 (12-15)
Spanyolország - Szlovénia 35-32 (15-15)