Vágólapra másolva!
Az újvidéki csoportkör utolsó előtti mérkőzésén Spanyolország 30-27-re nyert Oroszország ellen, továbbjutott, és segített, hogy a magyarok az esti, franciák elleni mérkőzés eredményétől függetlenül is már középdöntősnek érezhessék magukat.

Eredmény, férfi Eb, C csoport, 3. forduló:
Spanyolország - Oroszország 30-27 (17-11)
Újvidék, 5000 néző
v.: Nikolov, Stojkovic (szerbek)

Első félidő:

A mérkőzést a spanyolok kezdték, ám az eddigi két meccsen egyaránt kezdőként betliző Grams kapus ezúttal védéssel mutatkozott be. Két perc után Sarmiento harcolt ki hetest, Iker Romero lövését azonban Grams védte. A másik oldalon Rasztvorcev közeli bombáját Hombrados védte, az első gólt Raúl Entrerrios jegyezte (1-0), Atman egyenlített (1-1).

A 6. percben Gurbindo harcolt ki büntetőt, ezúttal García Parrondo nem hibázott (2-1), válaszul Atman csodás passzát Csipurin varázsolta a hálóba (2-2). Nyolc és fél perc után Raúl Entrerrios második gólját lőtte, Igropulo egyenlített (3-3). Majd egy újabb nagy Grams-védés után Igropulo talált be újra - először előny az oroszoknál (3-4).

A 12. perc elején Atman vált le emberéről (3-5), majd Juanin García balszélről szépített (4-5). Hombrados védése után egyenlíthettek volna a spanyolok, de pillanatok alatt elveszítették a labdát, Dibirov a kapuig rohant (4-6), Sarmiento faragott a hátrányon (5-6) - ráadásul Csernoivanov kétperces kiállítást kapott.

Igropulo azonban emberhátrányban is betalált, Hombrados elnézte alaposan a jobb kapufa mellé érkező lövést (5-7), Tomas a jobbszélről ejtette át a hiába nyújtózkodó orosz kapust (6-7), Raúl Entrerrios egyenlített (7-7).

Egy-egy kapusbravúr után Igropulo ismét az oroszoknak szerzett vezetést (7-8), Tomas nagy ugrás után gyötörte be a labdát (8-8), majd az eddig kárhoztatott Grams öt másodperc alatt három ziccert védett.

Canellas góljával a spanyolok 3-2 után ismét vezettek (9-8) - Makszimov azonnal időt kért. Gólt azonban ismét a spanyolok szereztek, Alberto Entrerriosra senki sem figyelt, kapuig gyalogolt a félpályától (10-8), Ugalde két találatával már négy a spanyol előny (12-8).

A cserék miatt teljesen összeomlott az addig jól működő orosz csapat, a nagytestű lövők a hatos közelébe sem tudtak kerülni, Atman és Igropulo számára viszont kellett némi pihenő.

García Parrondo hetese majdnem levitte Grams fejét (13-8), aztán gyors indításból ugyanő talált be (14-8). A 6-0-s spanyol rohamot Dibirov állította meg egy szemfüles találattal (14-9). Igropulo közelebb csalta az oroszokat (14-10) - Valero Rivera időt is kért azonnal.

A játékrész utolsó két percét Alberto Entrerrios gólja nyitotta (15-10), Ivanov szépített (15-11). García Parrondo újabb hetest értékesített (16-11), Ugalde balszélről bevert labdája zárta a félidőt (17-11).

Második félidő:

A folytatás első góját Csernoivanov szerezte (17-12), Canellas büntetőjét Bogdanov nem tudta hárítani (18-12), aztán García Parrondo lőtt gólt (19-12). Morros kapta az első spanyol kiállítást, az első orosz hetest Igropulo lőtte be (19-13), majd Csernoivanovnak adott zseniális gólpasszt (19-14).

A 37. percben Rasztvorcev kapott kiállítást, de labdaszerzés után Kovaljov talált be (19-15). Raúl Entrerriost nem tudták megállítani (20-15), majd Hombrados védte Kovaljov lövését. Canellas újabb hetesével visszaállt a félidei hatgólos különbség (21-15).

Selmenko is betalált végre (21-16), Dibirov két gyors indulásból volt eredményes (21-18). Aztán Selmenko ziccerét védte Hombrados, a kipattanót Csernoivanov lőtt be - 21-19-nél Valero Rivera idegesen kért időt.

Emberhátrányba került az orosz csapat, de Canellas hetesét Grams védte. Az emberelőnyt hiába húzta ki az orosz csapat, Canellas góljánál újabb két percet kapott (22-19). Miután a spanyoloktól is kiszórtak egy embert, Selmenko szépített (22-20). Sőt, Csernoivanov egyre faragta a hátrányt (22-21).

Alberto Entrerrios két védővel együtt lőtt gólt (23-21), Selmenko újra átlövésből volt eredményes (23-22). Az 50. percben Canellas növelte ismét az előnyt (24-22) - őrült izgalmakat ígér az utolsó tíz perc.

Dibirov eladta a labdát, de Maqueda ziccerét Grams fogta.

Makszimov időt kért.

Hombrados védte Selmenko átlövését, Ugalde nem rontott szélről (25-22). Aztán Csipurin vétett támadóhibát, Aguinalgalde első gólját szerezte (26-22), Kovaljov szépített (26-23). Az 53. perc végén Canellas harcolt ki hetest, García Parrondo bevágta (27-23). Aztán Igropulo belement, Csernoivaniov könyöklésért piros lapot kapott - lassan eldől a mérkőzés végleg.

Így pláne: Ugalde újabb góljával öt közte (28-23), Csipurin nem adta fel (28-24), García Parrondo pedig nem találta el hetesből a kaput sem. Miután az oroszoktól passzív játék miatt elvették a labdát, az utolsó három percre már nem erőltetett semmit a spanyol csapat.

Igropulo hatodik gólja csak szépségtapasz volt (28-25), másfél perccel a vége előtt Tomas szerzett újabb gólt (29-25). A végén Igropulo két góljára Aguinagalde válaszolt - a spanyolok 30-27-re nyertek, és továbbjutottak, az oroszok kiestek.

A csoport állása:

1. Spanyolország321083-775
2. Franciaország210154-532
3. Magyarország202055-552
4. Oroszország301282-891


Előzmények:

Az utolsó lehetőséget ragadhatja meg az orosz férfikézilabda-válogatott, hogy a spanyolok elleni esetleges győzelmével továbbjusson a középdöntőbe, és életben tartsa olimpiai álmait. "Csapatunknak ugyan csak egy pontja van, de még mindig van esélyünk, ezt kell megragadni" - nyilatkozta a válogatott másodedzője, Vlagyimir Kusnir.

Spanyol részről Alberto Entrerrios úgy vélekedett, a magyarok ellen kevés átlövésgólt szereztek, ezen az oroszokkal szemben feltétlen változtatni kell.

A mérkőzés a magyarok szempontjából azért fontos, mert amennyiben Spanyolország nyer, úgy a Mocsai-csapat a franciák elleni esti mérkőzés eredményétől függetlenül már középdöntős.

Orosz-spanyol döntetlen esetén a magyarok csak akkor lépnek tovább, ha pontot szereznek, vagy kevesebb, mint négy góllal kapnak ki a franciáktól. Négygólos vereség esetén az orosz és magyar együttes között az dönt majd, melyikük lőtt összesen több gólt a csoportkörben.

Ha az orosz-spanyol találkozón előbbi nyer, a magyarok csak akkor lesznek középdöntősök, ha minimum döntetlent érnek el a franciákkal szemben.