Rosszindulatú sms-sel hergelt Kemény

148073310 Hungary’s head coach Denes Kemeny reacts during the men’s water polo preliminary match between Romania and Hungary of the London 2012 Olympic Games on August 2, 2012 in London. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
Hungary’s head coach Denes Kemeny reacts during the men’s water polo preliminary match between Romania and Hungary of the London 2012 Olympic Games on August 2, 2012 in London. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
Vágólapra másolva!
Szombaton ünnepli a hatvanadik születésnapját Kemény Dénes, aki szövetségi kapitányként háromszor is olimpiai bajnoki címig vezette a magyar férfi vízilabda-válogatottat, másfél éve pedig a hazai szövetség elnöke.

A Budapesten született, állatorvosi végzettségű Kemény korán eljegyezte magát a pólóval, volt korosztályos Eb-aranyérmes, a nagyválogatottban 17-szer szerepelt.

"Mindenben az első élmény marad meg a legemlékezetesebbnek" - mondta az ünnepelt. "Ilyen volt tanulmányaimban az érettségi 1972-ben, mert az volt az első igazán komoly megpróbáltatás, aztán a következő állomás 1978-ból való, amikor doktor lettem. A sportban az első meccs első gólja a Szőnyi úton, amikor borzasztó könnyű helyzetben sikerült a bal alsó sarokba belőnöm a labdát. Nyilván emlékezetes az első mérkőzésem az első osztályban a felnőttek között 16 évesen, aztán az első válogatott mérkőzésem is, vagy a junior Európa-bajnoki arany, az edzősködés pedig külön fejezet."

A tréneri pályán az első nagy siker hamar eljött: 1997-ben bemutatkozásképpen Európa-bajnok lett együttesével, majd következtek a további győzelmek olimpiai és világbajnoki elsőségekkel, világkupa- és világliga-aranyakkal.

"Mindig van hiányérzet, nem is sportember az, akinek nincs. Nem csináltunk meg mindent tökéletesen mi sem, mert 1997 és 2012 között 29 világversenyből tízszer győztünk, tehát 19-szer nem mi nyertünk, de nem olyan rossz ez az arány" - mondta, jelezve: ha azt nézi, hogy a 29 esetből 24-szer dobogós volt a válogatott, ez mindenképpen pozitív eredmény.

"Én megtanultam nagyon szeretni a saját játékos-pályafutásomat, hiszen akkor tudtam 17-szeres válogatott lenni 1974 és 86 között, amikor Szivós, Csapó, Faragó az én posztomon a világ legjobbjai voltak."

Edzőként a legkellemetlenebb élményeként a 2007-es elveszített melbourne-i vb-döntőt tartja számon: "Az a mérkőzés a kezünkben volt, nem szabadott volna kikapni a horvátoktól."

Ami a pozitív emlékeket illeti, Kemény Dénes nem tud rangsorolni a legnagyobb sikerek között. Az 1997-es Eb-elsőség Sevillában, ahol hat egyforma csapat között nyert a magyar, azért kiemelendő, mert kapitánysága első évében született. "Ez a siker úgy kellett, mint egy falat kenyér."

A 99-es firenzei Eb-cím azért volt fontos, mert időközben a szövetség elnöksége teljesen megújult, "alig maradt olyan a vezetésben, aki szeretett volna engem kapitánynak 96 decemberében. Amikor lefújták a döntőt, rám szakadt a felismerés, hogy jövőre is én leszek a szövetségi kapitány."

A 2000-es sydneyi olimpia azért kedves számára, mert 1976 után először sikerült olimpiai aranyat nyernie a magyar pólócsapatnak. "Akkor és ott egy itthonról kapott rosszindulatú sms-t felolvastam a játékosaimnak, ez is motivált mindenkit, hogy győzzünk, s a fontos meccsekre mindenki rendesen oda is tette magát" - emlékezett vissza Kemény, aki a 2003-as barcelonai vb-t azért ítélte különlegesnek, mert a vb-cím még hiányzott a gyűjteményből.

Kemény Dénes a londoni olimpián Forrás: AFP/Khaled Desouki

"A 2004-es athéni olimpia sajátosságát az adja, hogy az összes mérkőzést megnyerve, százszázalékos teljesítménnyel nyertünk, a döntőben a szerbeket az utolsó negyedben 5-7-ről fordítva sikerült megvernünk."

A 2008-as pekingi döntő Kemény Dénes szerint a vízilabda-történelem egyik legjobb mérkőzése volt, amelyet a magyar együttes az előzőleg a szerbeket és a horvátokat is legyűrő amerikaiakkal vívott.

"A meccs élő példa rá, hogy ilyen az igazi vízilabda, amikor két jó csapat pólózni akar, márpedig mindkét csapat így tett" - jelentette ki, sporttörténelmi jelentőségűnek nevezve a harmadik olimpiai aranyat, amelyet "ugyanaz a csapat ugyanazzal az edzővel, egymást követő nyolc év leforgása alatt zsebelt be".

Kemény Dénest a szövetségi kapitányi poszton 2013-tól a játékosaként valamennyi ötkarikás elsőségben részt vállalt Benedek Tibor követte, aki szintén egy sikeres világversennyel kezdte szakvezetői pályafutását: világbajnok lett a válogatottal. A Benedek-legénység a július 14. és 27. közötti budapesti Eb-n folytathatja menetelését.

"Tibornak óriási esélye van, hogy a hazai Eb aranyérmét csapatával megnyerje. Egyfelől a csapat képes rá, hiszen azok között van, amelyek a legjobbak, ráadásul egy világbajnok eleve esélyes egy Eb-n, bárhol rendezik is azt."

Ám ettől még nem biztos a győzelem, éppen az olimpiai bajnokként vízbe szálló Kemény-csapat példája mutatja ezt, amely a 2001-es, szintén budapesti Eb-n harmadik lett.

"Tibor ezt végigélte játékosomként, az összes rossz tapasztalata megvan 2001-ből, s nagyon tudatosan készül, hogy ne történjék hasonló."