Vágólapra másolva!
A magyar szövetségnek egy éve már jelezte az egyik legjobb magyar röplabdázó, Milovits Júlia, hogy nem játszik a válogatottban. Noha jövőre, 28 év szünet után, ismét Európa-bajnokságon játszunk, elképzelhető, hogy a Crvena zvezda feladója a 2011-es Európa-bajnok Szerbiát választja. Az állampolgárságot már megkapta.

A Worldofvolley.com portál írta meg a napokban, hogy a Crvena zvezda magyar röplabdázója, Milovits Júlia megkapta a szerb állampolgárságot, így a 2015. szeptember 26. és október 4. közötti, belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságon már a szerb válogatott színeiben szerepelhet. Mindezt úgy, hogy 28 év után először a magyar csapat is kivívta az Eb-szereplés jogát - igaz, azokon a selejtezőkön Milovits nem játszott.

A játékos a Crvena zvezda hivatalos honlapjának azt mondta, hogy az elmúlt két évben megtanulta a nyelvet, megismerte a kultúrát, és sok barátot szerzett. "Azzal, hogy szerb állampolgár lettem, semmilyen jogi akadálya nincs, hogy a szerb válogatott színeiben pályára lépjek, hiszen ki ne vágyna arra, hogy a világ egyik legjobb nemzeti csapatában szerepeljen" - tette hozzá. A válogatott feladó az Origo megkeresésére is válaszolt.

Milovits Júlia, a Zvezda csapatkapitánya Forrás: Mojacrvenazvezda.net

Mióta érlelődött önben a gondolat, hogy elfogadja a szerbek ajánlatát? Hogyan vették fel önnel a kapcsolatot?

Arra az ajánlatra gondol, hogy felvegyem a szerb állampolgárságot? Mert most csak ez történt. A szerbek megkerestek, és az állampolgárság felvétele a hétköznapi életemet is megkönnyíti. Sok barátom van itt, jól beszélem már a nyelvet is. Egyébként a nagypapám családja erről a vidékről származik. És nem utolsósorban az állampolgárság felvételével vált jogilag járható úttá az, hogy esetleg egyszer a szerb válogatottban röplabdázhassak.

Beszélt erről már Zoran Terzic szövetségi kapitánnyal?

Nem, még nem beszéltem vele.

Egy éve az Origónak azt mondta, "megtiszteltetés a magyar válogatottban játszani". Mi változott azóta?

Semmi. A megtiszteltetés az megtiszteltetés.

Nehéz összehasonlítani a két csapatot, hiszen egyik oldalon egy 2011-es Európa-bajnok (legutóbb Eb-4.) válogatott van, a magyarok pedig 28 év után most jutottak ki először az Eb-re. A sikerorientáltság szerepet játszott a döntésedben?

Természetesen igen, a siker fontos. Adódott egy lehetőség, amit egyszer talán ki tudok majd használni. Meglátjuk.

A Zvezdában a csapatkapitányi szerepet is betölti, márpedig Szerbiában külföldi játékos ritkán részesül ekkora megtiszteltetésben. Ezt mivel sikerült kiérdemelnie?

Nagyra értékelik az elmúlt szezonokban végzett teljesítményemet, a hozzáállásomat, a játékkedvemet. Minden nap dolgoztam és dolgozom. Általában élvezetet, örömet találok abban, amit csinálok, szeretem a mindennapi apró kihívásokat, izgalmakat. Ha lehet, megpróbálok napról napra, ha csak egy kicsit is, de kilépni a komfortzónámon kívülre. Ez minden alkalommal félelmetes és kockázatos, de egyben kellemes a tudat, hogy meg tudom tenni. És biztonságot adó érzés is. Szeretem a változást, az hajt előre.

Forrás: Mojacrvenazvezda.net

Mennyire kísérte figyelemmel a magyarok selejtezőjét?

Követtem a meccseket. Drukkoltam a lányoknak. örültem a sikerüknek.

Tavaly azt mondta, "szerintem jó magyar játékosok játszanak külföldön, itthon is akadnak jó játékosok. Őket kellene összefogni és motiválni, akkor lehetne eredményt elérni válogatott szinten". Miből tudta így megjósolni a sikert?

Kicsit sem vagyok jós! Csak elmondtam, amit gondolok. Történt, ami történt, és így most már könnyű azt mondani, hogy "na, a Juli megmondta" - de ez nem igaz, ettől még ki is lehetett volna kapni. Munka nélkül nincs eredmény, és ez az Eb-szereplés nem az én munkám volt, hanem az övék.

Egykori játékostársai tudtak a döntéséről?

A döntést, hogy a magyar válogatottban nem játszom, már egy évvel ezelőtt meghoztam, és az összes érintett tudomására hoztam. Azt, hogy esetleg a világ egyik legjobb csapatában játszhatnék, általában mindenki nagy lehetőségnek tartja. Ez egyébként a magyar röplabdázás érdemes is lenne.

Jövőre Európa-bajnokság, mit vár önmagadtól és a szerb válogatottól?

Jelenleg nem vagyok a szerb válogatott tagja, de természetesen drukkolok neki, ugyanúgy, mint a magyar válogatottnak is.

Gondolom, látta a szerb pólósok Eb-győzelmét, és utána a belgrádi fogadást. Beleborzongana egy ilyen ünneplésbe mondjuk egy Európa-bajnoki (arany)érem után?

Igen, néztem a döntőt, éppen a barátaimmal voltam nyaralni. Melyik sportoló nem örülne egy Eb-aranynak? Valamint azt követően ki ne osztozna az elért sikerekben másokkal? A siker mindenkié.

Mi a helyzet az egyetemi tanulmányaival?

Lassan, de biztosan haladok. Nehéz, tekintve a sok kötelezettségemet, pláne, hogy az egyetem Budapesten van, én meg Belgrádban élek - egyelőre.