Vágólapra másolva!
Jelena Grubisic súlyos sérülése miatt egyre rosszabb helyzetben van a Győri Audi ETO női kézilabdacsapata. Most már heten estek ki a legfontosabb játékosok közül, köztük két kapus, ezért elsősorban erre a posztra szerződtetnének új embert. Csakhogy szezon közepén az nem olyan egyszerű, a BL négyes döntőjét pedig aligha lehet tartalékosan megnyerni.

A szezon elején még azt mondtuk volna, a Győri Audi ETO KC toronymagasan esélyes arra, hogy sorozatban harmadszor is megnyerje a női kézilabda Bajnokok Ligáját. Azóta különböző okok miatt hét fontos játékos kiesett a keretből, legutóbb a hét végén, a Siófok elleni bajnokin Jelena Grubisic keresztszalag-szakadást szenvedett, legalább hat hónapos kihagyás vár rá.

Nyilván az sem segít, hogy a csapat nem számíthat a gyermeket váró Görbicz Anitára, illetve a különféle szalagsérüléseket szenvedő Csapó Kyrára, Eduarda Amorimra, Orbán Adriennre vagy az orrcsonttörést szenvedett Jana Knedlikovára, de Grubisic sérülése különösen rosszul jön, hiszen Katrine Lunde után már a második kapusát veszíti el a Győr. "Amorim sérülésekor szerettünk volna igazolni valakit a helyére, nem sikerült. Akkor azt mondtuk, rendben, egy balátlövővel is meg tudjuk oldani a szezont. De egy kapussal nem!" – erősítette meg az Origónak Kelecsényi Ernő klubelnök.

Egy kapussal nem lehet!

Nyolc napja maradt a Győrnek, hogy olyan kulcsjátékosokat, köztük természetesen új kapust keressen, akit el lehet csábítani, és aki – a selejtezőt leszámítva, mert szemben a férfiakkal, a nőknél ez nem kizáró ok – nem lépett pályára másik klub színeiben a 2014-15-ös BL-szezonban.

Ambros Martín edző számára kézenfekvő lehetett, hogy megkeresi egykori játékosát, a decemberi Eb-n ezüstérmet nyert, olimpiai és világbajnoki bronzérmes Silvia Navarrót, akivel még az Itxakóban dolgozott együtt. Az Origo megkeresésére a spanyol bajnokságban második helyen álló Rocasa Gran Canaria csapatmenedzsere, Yubal Moreno Benítez megerősítette a magyarok érdeklődését.

"Navarro szerződése május 30-ig szól, és ahogy ezt a Győrnek is elmondtuk, továbbra is számolunk vele, mivel mindhárom fronton, a bajnokságban, a hazai kupában és az EHF-kupában is győzni akarunk" - írta Moreno Benítez. Az EHF-kupában egyébként a Rocasa ellenfele éppen egy magyar klub, az Érd lesz.

Pálinger nem tér vissza Forrás: AFP/Peter Parks

Az ETO 2006 tavaszán volt már hasonló helyzetben, amikor a Buducnost elleni KEK-döntő előtt Herr Orsolyának szakadt el a keresztszalagja. Akkor vészmegoldásként a már visszavonult olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes Farkas Andreát reaktiválta a klub. Most is megoldás lehetne a klubmenedzser, Pálinger Katalin visszahívása, de Kelecsényi kérdésünkre kijelentette, erről szó sincs – de arról, hogy akkor kit szerződtetnének, többet nem akart mondani.

Amorim a legfontosabb hiányzó

A Győr helyzetéről mindent elmond, hogy Görbicz Anita és Katrine Lunde pótolhatatlan, mindkét játékos külön kategória a maga posztján. Most mégsem a két klasszis hiánya a legnagyobb gond, hiszen egyrészt az ő távollétükre számított a klub, másrészt igazolásokkal és a taktikailag roppant felkészült Ambros Martin húzásaival a Győr még így is a BL esélyesei között maradhat.

A kapusposzton túl a legfőbb probléma Eduarda Amorim hiánya, mivel ő a védekezésnek is kulcsszereplője. A Győr legnagyobb erőssége Martin érkezése óta a masszív, szinte áthatolhatatlan fal, amely mögött a kapusnak is könnyebb a dolga. A védőfal összehangolt mozgása azonban rengeteg közös gyakorlással érhető el, és ha igazol is valakit a BL-címvédő a brazil klasszis helyére, a társakkal összeszokni már nem lesz sok lehetősége.

Eduarda Idalina Amorim, a győrieknek csak Duda Forrás: MTI/Beliczay László

Egy, az ETO-hoz közeli forrásból úgy tudjuk, a győriek megkeresték egykori játékosukat, Tomori Zsuzsát, de a Ferencváros érthetően ragaszkodik legnagyobb értékéhez, és csak kemény feltételekkel lett volna hajlandó lemondani a válogatott csapatkapitányáról. "Annyit mondhatok, hogy lövőt nem igazolunk a télen, a kapuskérdés köti most le minden energiánkat" - mondta a felvetésre Kelecsényi.

Mi lesz így a BL-ben?

A Győr a BL legjobb csapataként, maximális pontszámmal kezdi a sorozat középdöntőjét, így az szinte biztosra vehető, hogy jó pozícióból várja majd a budapesti Final Fourba jutásért zajló negyeddöntőt. A címvédőnek a francia Metz és a kerete erejéhez képest gyengén szereplő Baia Mare még tartalékosan sem leküzdhetetlen akadály, a csoportelsőséghez azonban a szintén nyolc ponttal érkező Larvikkal szemben is helyt kell állni.

Február 1-jén pont a norvég bajnok ellen kezdi a csapat a középdöntőt, a rangadó sok kérdésre választ ad a szezon további részére nézve. Annyi bizonyos, hogy a nemzetközi mezőny egyik legjobb edzője irányítja az ETO-t, és a csapat hemzseg a fiatal tehetségektől, ráadásul Kelecsényi szerint olyan lelkesedést szabadított fel a lányokból a nehéz helyzet, hogy "az edzéseken úgy kell visszafogni őket".

Másodszor is meg kéne védeni a Nagyfülűt Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az eddigi eredmények és a csapatban rejlő potenciál alapján tehát valószínűleg ott lesz a Győr a Final Fourban. A négyes döntőben azonban (várhatóan) jön a két délszláv sztárcsapat, a Buducnost és a Vardar, amelyek ellen a jelenlegi kerettel nagy bravúr kellene már a döntőbe jutáshoz is.

Január 27-ig lehet nevezni

Az európai szövetség 2014-15-ös BL-idényére vonatkozó szabálya szerint a középdöntőre január 27-ig lehet nevezni olyan játékost, aki más klubban nem szerepelt a sorozatban. Ez azt jelenti, hogy például a magyar válogatott Európa-bajnoki csapatából a fehérvári Kiss Éva vagy a váci Bíró Blanka játszhatna a Bajnokok Ligájában. A komolyabb nevek közül ilyen lehetne a két friss Európa-bajnok norvég kapus, Silje Solberg (Team TVIS Holstebro) és Emily Sando (Team Esbjerg), a montenegrói Sonja Barjaktarovic (Rosztov) vagy az orosz Marija Szidorova (Zvezda) is.

Az már szerdán kiderülhet, hogy a Győr a magyar bajnokságban megérzi-e a keretéből kidőlők hiányát, a 15. forduló csúcsrangadóján ugyanis az FTC-Rail Cargo Hungariát fogadja, és ha nyer, hárompontos előnyre tesz szert.

Szavazzon!

Megvédik a címüket a győriek a BL-ben?