Pastor szerint a Veszprémnek lejt a pálya

Juan Carlos Pastor, kézilabda
GERMANY, Berlin : Szeged's coach Juan Carlos Pastor reacts during the European Handball Federation cup final match between French side Montpellier Agglomeration and Pick Sceged of Hungary at the Max Schmeling Hall in Berlin on May 18, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
A MOL-Pick Szeged 26-22-re kikapott az MKB-MVM Veszprémtől a Magyar Kupa döntőjében, a mérkőzés után Juan Carlos Pastor, a szegediek spanyol edzője azt mondta, „Magyarországon lehetetlen bármilyen címet nyernünk.” Most kiderült, mire gondolt. 

A négygólos vereséggel zárult meccsen remek első félidőt produkált a Szeged, a szünet utáni percekig abszolút nyílt volt a csata, de a második játékrész közepén a veszprémiek elléptek, és tíz perc alatt eldöntötték a meccset. A 26-22-es végeredmény lehetett volna sokkal nagyobb is, hiszen a Veszprém 12 perccel a vége előtt nyolc góllal is vezetett, de a hajrára kiengedett, így a Szeged elkerülte a kiütést.

A remek Bajnokok Ligája-szezont produkáló szegediek edzője a Delmagyar.hu-nak nyilatkozva elmondta, büszke a csapatára, amely sokat fejlődött tavaly óta, de mivel a Veszprém is erősebb lett, csapatának csak akkor van esélye, ha „egyenlő feltételek mellett küzdhetnek.”

Nem ugyanúgy fújnak

"Az a baj, hogy amikor legtöbbször döntetlen a meccs, akkor mindig van olyan döntés, ami a másik csapatnak jön jól, és amit ki is tud használni. A technikai hibákat, a passzív játékot, a beállós játékot nem egyformán ítélik meg, és ezt nem bírjuk elviselni, a bírók megtörik a meccset, és itt, ebben a periódusban el is megy a meccs – nyilatkozta Pastor.

A Szeged 2008 óta nem nyert trófeát itthon Forrás: MTI/Kovács Anikó

Pastor elismeri, hogy a Veszprém jobb csapat, és egyenlő feltételek mellett is nagyon nehéz legyőzni, de az idei szezonban a csapata többször is bebizonyította, hogy képes bravúrokra. „Ott a két példa: a Löwen és a Kiel ellen tudtunk játszani, és ez a két csapat, talán nem túlzás, Veszprém szintű csapat” – tette hozzá a spanyol szakember.

Így veszít a magyar kézilabda is

„Érdekesebb egy kupadöntő vagy bajnoki döntő, ha nyílt a küzdelem, mert így újabb nézőket nyerünk a sportágnak. Jó lenne, ha nekünk is lenne lehetőségünk erre. Sohasem emeltem fel a hangom, nem kritizáltam, de most sok hiba volt, és ez nem először fordult elő.”

Kívülről nézve nehéz megmondani, mit kifogásolt a spanyol mester, mi is csak annyit írtunk a mérkőzés tudósításában, hogy a Veszprém hosszabb kispadjával felőrölte ellenfelét, illetve Mirko Alilovic elképesztő formában védett. Abban a periódusban, amikor a Veszprém elhúzott, a fáradó szegediek egyre több technikai hibát követtek el, sok volt a rossz passz, amikből a címvédő lerohanta ellenfelét.

Pastor szerint lejt a pálya Forrás: AFP/Odd Andersen

Pastor valószínűleg nem Vladimir Vranjes piros lapos kiállítását vitatja, hiszen a bosnyák beállós meglehetősen durva faultja miatt Christian Ugaldénak két hetet ki is kell hagynia. Ezen kívül mérkőzést befolyásoló esemény nem történt, talán Pastorból is csak a csalódottság beszélt, hiszen a kupadöntőben sokkal könnyebb legyőzni egy ilyen erős ellenfelet, mint egy több meccsből álló bajnoki döntőben.

A döntőben már biztosan ott lesz a Veszprém és a Szeged, a hazai pálya előnyéről a rájátszás szegedi visszavágója dönt, ahol hat góllal kellene nyernie a Szegednek, hogy a mindent eldöntő meccset hazai pályán játszhassa a bajnoki döntőben. „Jön még két rájátszásbeli meccs, illetve a bajnoki döntő. Ha nem sikerül a Veszprém ellen itthon hat góllal nyernünk, akkor irtózatosan nehéz lesz a finálé, mert idegenben nyerni nem egyszerű” – mondta Pastor.