Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda-szövetség bejelentette, hogy négyéves szerződést kötött a BL-győztes dán edzővel, Kim Rasmussennel, aki így a tokiói olimpiáig lesz a női válogatott szövetségi kapitánya. 

Korábban az Origo is megírta, hogy a dán szakember a legesélyesebb a magyar női válogatott szövetségi kapitányi posztjára, ám kérdés volt, hogyan oldják meg, hogy Rasmussen Magyarországra költözzön, mert a Dujshebaev-ügy után a szövetség kijelentette, csak itthon élő szakembert alkalmaz szövetségi kapitányként.

"Nagy örömömre szolgál, hogy olyan szakembert sikerült találnunk a magyar női válogatott élére, aki rendkívül eredményes edző, jelenleg talán a kontinens legjobb trénere – mondta Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. – Kim Rasmussennel négy évre állapodtunk meg, és szeretném megköszönni ezúton is Pálinger Katalin alelnök asszonynak a válogatott szövetségi kapitánya megtalálása érdekében végzett munkáját."

Egyelőre még lengyel kapitány

Rasmussen jelenleg még a lengyel válogatott kapitánya, de már bejelentette, hogy augusztustól nem hosszabbítja meg a szerződését a kétszer is világbajnoki elődöntőbe vezetett csapattal. Miután megnyerte a Bajnokok Ligáját a CSM Bucurestivel, azt is közölte, hogy a román klubcsapatot is elhagyja. Az Origo megkereste az ügynökét, aki jelezte, nemcsak a magyar szövetséggel, hanem a dánnal és a svéddel is tárgyalnak a kapitányi poszt ügyében.

Kim Rasmussen a legkapósabb edző volt a piacon Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A 43 éves dán edző nagyszerű választás, hiszen csapataival a papírformát borítva ért el komoly sikereket. Most ideje is van, hiszen a 2020-as tokiói olimpiára kell ütőképes csapatot csinálnia a sokra hivatott magyar fiatalokból, és a már most is rutinos játékosnak számító idősebb generációból.

Hogy nehéz feladat vár rá, azt Pálinger Katalin szakmai alelnök szavai is jelzik. "Vissza kell tudnunk állítani a válogatott és a válogatottság értékét."

Klubcsapatot is kéne találni neki

Rasmussen a lengyel válogatott mellett vitte a CSM Bucurestit, és jelenlegi ázsióját elnézve nehéz elképzelni, hogy beérné az évente 1-2 hónapnyi munkával járó szövetségi kapitányi poszttal. Mivel azonban ide kell költöznie, csak magyar csapat jöhetne szóba, szinte biztos, hogy a szövetség nem engedné más országban klubmunkát vállalni.

Az ügynöke korábban jelezte, nem tárgyalnak magyar klubcsapattal, így előfordulhat, hogy

valóban főállású kapitány lesz a dán szakember,

ugyanakkor az is igaz, hogy mivel rengeteg pénz van a magyar kézilabdában (a Dunaújváros EHF-kupát nyert időközben), nem csak a két BL-csapatban, a Fradiban és a Győrben lehet gondolkodni.

"Főállású kapitány lesz, ezt megerősíthetem, azon kívül amolyan szakmai mentor a női kézilabdában. Bízunk benne, hogy sokan fordulnak majd hozzá segítségért, aminek a megadása az egyik feladata is lesz.

– mondta az Origónak Farkas Mátyás, a Rasmussen ügyeit intéző ChampSport ügyvezetője.

Kim Rasmussen Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Kocsis Máté szerint a magyar kézilabda erejét jelzi, hogy sikerült megszereznünk. "Úgy vélem, a dán szakember szerződtetése jelzi sportágunk erejét, megbecsültségét is. Tudjuk, hogy több ajánlattal is rendelkezett, jelenlegi munkaadói is marasztalták, azonban rendkívül korrekt módon, miután magában elköteleződött felénk Kim Rasmussen, mással már nem is tárgyalt.

Győztes csapat győztes felfogással

"Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy egy olyan válogatott csapat vezetését bízták rám, amely már többször megmutatta a világnak, mire képes. Ezúton is köszönöm a Magyar Kézilabda-szövetség bizalmát! Célom egy egységes, összetartó nemzeti válogatott kialakítása, valamint hogy kemény munkával ott legyünk minden világversenyen: az Európa- és világbajnokságokon, valamint végső célként a 2020-as tokiói olimpián!" – adta ki a jelszót a dán kapitány.

A szövetség közleményében a csapat szó végig nagy betűvel szerepelt, ezzel is hangsúlyozni akarták az összefogást, amire most nagy szüksége van a magyar női szakágnak.

Legfőbb alapelveim az egymás és a csapat iránti tisztelet, az egységes csapatszellem és a küzdeni tudás! Készen állok arra, hogy legjobb tudásom szerint vezessem a csapatot, bízom benne, hogy a csapat is készen áll rám, hogy harcoljunk a közös célokért!" - mondta Rasmussen.

A lengyelekkel sikert sikerre halmozott Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

"Külön örülök, hogy mindezt abban az országban tehetem, amelyet Európa kézilabda-fellegvárának is hívnak, és ahol alig több mint egy hete magam is lenyűgözve tapasztaltam, hogy a magyarok mennyire rajonganak a kézilabdáért! Izgatottan várom magyarországi életem, a gyönyörű főváros és a páratlan magyar konyha máris magával ragadott. Tartalmas és izgalmas időszak vár ránk, és nagyon várom, hogy elkezdjük a közös munkát!