A Szolnok elverte a Reccót a BL-bronzéremért

Varga Dénes (Szolnok), Filip Filipovic (Pro Recco), vízilabda
Szolnok, 2016. február 10. Az olasz Filip Filipovic (j) és a szolnoki Varga Dénes a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörében, a B csoport 6. fordulójában játszott Szolnoki Dózsa-Közgép - Pro Recco mérkőzésen a tiszaligeti Vízilabda Arénában 2016. február 10-én. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
A Szolnoki Dózsa-Közgép végzett harmadikként a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjében, miután a szombati bronzmérkőzésen 11-7-re legyőzte a címvédő, olasz Pro Reccót a Margitszigeten.

A magyar bajnok a háromgólos Varga Dénes vezérletével diadalmaskodott.

A Szolnok először végzett az első háromban a Bajnokok Ligájában, megakadályozva a nyolcszoros győztes Pro Reccót abban, hogy 2005 után másodszor zárjon bronzérmesként.


Bajnokok Ligája, bronzmérkőzés:
Szolnoki Dózsa-Közgép - Pro Recco (olasz) 11-7 (3-1, 1-2, 4-2, 3-2)
gólszerzők: Varga Dé. 3, Varga Dá. 2, Gocic, Aleksic, Vámos, Younger, Mezei, Kis G., illetve Filipovic 2, Ivovic, Pijetlovic, Prlainovic, Aicardi, Mandic

A két együttes a csoportkörben találkozott az idény során, Olaszországban 14-11-re nyert a Recco, míg Szolnokon a magyarok győztek 12-11-re.

A magyar bajnok a görög Olympiakosz Pireusztól kapott ki egy utolsó másodperces góllal 8-7-re a pénteki elődöntőben, míg az olasz együttest a horvát Jug Dubrovnik ötméteresekkel fosztotta meg a fináléba kerüléstől.

Jó magyar kezdés

Közel három percet kellett várni az első találatra a bronzmérkőzésen, Filip Filipovic zörgette meg a hálót az addigra már egy bravúrt bemutató Nagy Viktor mögött. Három perc múlva már a Szolnok vezetett: előbb emberelőnyből a csapatkapitány Zivko Gocic talált be, majd Varga Dániel vette be Fabio Viola kapuját. Sőt, a következő támadásból Milan Aleksic lövése is utat talált a rövid kapufa mellett.

A második negyedben is a Pro Recco talált be először: Aleksandar Ivovic törte meg az ekkor már tíz percre nyúló olasz gólcsendet. A kétgólos különbséget a következő magyar támadásból Vámos Márton állította vissza. Hogy csak egygólos hátránnyal vonuljon a nagyszünetre az olasz bajnok, arról a tavaly a világ legjobb játékosának választott Dusko Pijetlovic gondoskodott egy elemi erejű bombával. 2013 és 2014 legjobbja is ott volt a medencében a bronzmeccsen: a találkozó első gólját szerző Filipovic, illetve Varga Dénes személyében.

Filip Filipovic (j) és a szolnoki Varga Dénes küzd a labdáért Forrás: MTI/Bugány János


Sima lett a vége

A harmadik nyolc percben harmadszor hozta el a labdát a ráúszásnál a Pro Recco, s ki is használta az első támadás lehetőségét: Andrija Prlainovic révén egyenlített (4-4). Egy gyors gólváltás - Varga Dénes találatára Matteo Aicardi felelt - után néhány kimaradt helyzet következett, mígnem pontosan a negyed felénél ismét az üresen maradt Varga Dénes szerzett gólt. Szűk két perccel a negyed vége előtt Aaron Younger állította vissza a kétgólos szolnoki előnyt, ezzel 3-1 és 4-2 után harmadszor volt két találat a Dózsa fórja. Tizennyolc másodperccel a dudaszó előtt pedig először lett három: a megúszó Varga Dénes használta ki ziccerét.

A záró felvonásban is az olaszoké lett a ráúszás, s bár ezúttal nem találtak be az első támadásukból, ebben a negyedben is ők lőtték az elsőt négy és fél perccel a végső dudaszó előtt, Dusan Mandic talált be. Varga Dániel ötméteresből újra három gólra növelte a szolnoki előnyt, majd három és fél perc volt hátra, mikor egy kijátszott kontra végén Mezei Tamás közelről betalált (10-6). A véghajrában Filipovic találatára Kis Gábor egy távoli lökettel válaszolt, beállítva a 11-7-es végeredményt.