Ritkán sikerül, most mégis elkaphatnánk Horvátországot

THW Kiel vs MKB Veszprem HANDBALL Handball (Team) SQUARE FORMAT
Veszprem's Istvan Timuzsin Schuch (L) and Momir Ilic (R) and Kiel's Domagoj Duvnjakvie for the ball during the Handball Champions League EHF Final Four semifinals match between THW Kiel and MKB Veszprem in the Lanxess Arena in Cologne, Germany, 28 May 2016. Photo: MARIUS BECKER/dpa
Vágólapra másolva!
Második csoportmeccsén sem lesz könnyebb feladata a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, hiszen az Eb-győztes németek után az Európa-bajnokság bronzérmese, Horvátország következik a franciaországi világbajnokságon. Nem nagyon megy ellenük, de most foghatónak tűnnek Zeljko Babic tanítványai.

2013. április 4. fontos dátum a magyar-horvát kézilabdameccsek történetében, hiszen ezen a napon arattuk tétmeccsen az elmúlt 10 év egyetlen győzelmét Horvátország ellen. A veszprémi Eb-selejtező (20-18) előtt a 2012-es Eb-n sikerült egy pontot elcsípnünk a horvátoktól (Császár Gábor szerénytelen 14 gólt ragasztott Venio Losert hálójába az újvidéki mérkőzésen), de az összesített mérleg bőven az ellenfélnek kedvez.

A legutóbbi Eb-n bronzérmes, a riói olimpián 5. helyen végzett horvátok - ahogy sok más csapat is a világbajnokságon - fiatalításba kezdtek, bár részben kényszerből, hiszen

nem számíthatnak Igor Karacicra, Ivan Cupicra, Ilija Brozovicra, valamint a két veszprémire, Marko Kopljarra és Ivan Sliskovicra sem.

A csapatot sújtó gondok miatt Zeljko Babic kapitány szeptember elején közölte, visszavonhatatlanul lemond, aztán néhány nappal később visszavonta a döntését, így nem csoda, hogy a felvezető cikkünkben mi is feltettük a kérdést, "megőrzi-e a tekintélyét a játékosai előtt Babic?".

Schuch és Domagoj Duvnjak már régi ismerősök Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A jövőre Eb-t rendező Horvátország a gondok ellenére igen erős csapattal érkezett Franciaországba, a Mandalinic-Duvnjak-Stepancic lövősornál nem sok erősebb van a világbajnokságon, és gyors szélsőikkel, remek kapusaikkal erős csapatot alkotnak. Az egyetlen gond a beállós poszt, hiszen Igor Vori és Renato Sulic már lemondták a válogatottságot, így a Musa-Kontrec kettősnek kellene megoldania a feladatot.

Dávid és Góliát csatája

A horvátok döcögősen kezdték a tornát, végül öt góllal győzték le Szaúd-Arábiát, de Babic szerint a torna első meccsén természetes, hogy nem megy úgy a játék. "CSak a győzelem volt fontos, mert így önbizalommal készülhetünk a következő meccsre.

- ígérte a kapitány, majd morgolódott egy sort a játékvezetés miatt.

Nagy László és Domagoj Duvnjak csatája nem biztos, hogy összejön este Forrás: MTI/Kovács Anikó

"A fiatalságunk hátrány, a gyorsaságunk azonban előny - mondta már a magyarok elleni meccsről a csapat legjobbja, Domagoj Duvnjak. "A magyar játékosok sokkal erősebbek nálunk, mi viszont gyorsabbak vagyunk. Meglátjuk, Dávid legyőzi-e Góliátot."

A horvát sajtóban természetesen nem szomorkodtak, amikor megtudták, hogy Nagy László a németek elleni meccsen megsérült. "Egyelőre nem lehet tudni, játszik-e a mieink ellen a veszprémi sztár, de ha nem, az lényegesen megkönnyíti a csapatunk dolgát" - írja a Tportal.hr.

A mérkőzés 20.45-kor kezdődik, a Sport1 élőben közvetíti.