Franciaország megvédte kézilabda-világbajnoki címét

Párizs, 2017. január 29. A francia Nikola Karabatic a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokság Franciaország-Norvégia döntő mérkőzésen Párizsban 2017. január 29-én. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
Vágólapra másolva!
Franciaország megvédte világbajnoki címét férfi kézilabdában, miután a döntőben nehéz kezdés után legyőzte Norvégiát. A francia válogatott százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a hazai rendezésű tornát. 

Férfi kézilabda-világbajnokság, döntő:
Franciaország-Norvégia 33-26 (18-17)

A francia válogatott a vb-n ugyan címvédőként indult, de szokatlan módon sem az olimpián, sem az Európa-bajnokságon nem ők voltak a regnáló bajnokok, így a Norvégia elleni vébédöntőben utolsó címüket tették kockára a hazai pályán bomba favoritnak számító franciák.

Az Eb-elődöntős Norvégia nagyszerűen kezdte a finálét, az első tíz percben remek védekezésüknek és az elődöntő hősének, Torbjorn Bergerudnak köszönhetően jobbára náluk volt az előny. A gólokat, ahogy szokták, elosztották rendesen, a vélhetően hamarosan veszprémivé vedlő Tonnesen volt a legeredményesebb.

Nikola Karabatic ismét vezér volt Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A franciák hetesekből tartották magukat, de

sokat elmond a védekezésük hatékonyságáról, hogy Didier Dinart kapitány lehívta a semmit nem fogó Thierry Omeyert.

A húzás bevált, Vincent Gérard szórta a bravúrokat, így az őrületes hangulatban Franciaország lassan felzárkózott, és a szünet előtt utol is érte ellenfelét.

A vb álomcsapata

kapus: Vincent Gerard (francia)
jobbszélső: Kristian Björnsen (norvég)
jobbátlövő: Nedim Remili (francia)
irányító: Domagoj Duvnjak (horvát)
beálló: Bjarte Myrhol (norvég)
balátlövő: Sander Sagosen (norvég)
balszélső: Jerry Tollbring (svéd)
a legértékesebb játékos (MVP): Nikola Karabatic (francia)
gólkirály: Kiril Lazarov (macedón) 50 góllal

Mivel a félidő utolsó másodpercében Porte még bevette a norvégok kapuját, így a játék képe alapján elég érdemtelenül, de csak vezettek a szünetben.

A szünet után beindult a francia henger

A hazaiak rohanása folytatódott a második félidő elején is, Gérard védései után lerohanásokból növelték az előnyüket. A norvég kapitány hiába kért időt, a franciák már elkapták a fonalat, a védekezésük is összeállt, így pedig nagyon nehéz ellenük kézilabdázni.

Az elején megijedtek, de végül népünnepély lett a döntőből Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A norvégoknak nem volt válaszuk ellenfelük sebességváltására, próbálkoztak ugyan, de a hajrában már nem voltak lezáratlan kérdések, hiszen előbb 6, majd 8 góllal is vezetett Franciaország. Végül héttel nyertek, és védték meg vb-címüket.

A 2017-es világbajnokság végeredménye:
1. Franciaország, 2. Norvégia, 3. Szlovénia, 4. Horvátország, 5. Spanyolország, 6. Svédország, 7. MAGYARORSZÁG, 8. Katar, 9. Németország, 10. Dánia, 11. Fehéroroszország, 12. Oroszország, 13. Egyiptom, 14. Izland, 15. Macedónia, 16. Brazília, 17. Lengyelország, 18. Argentína, 19. Tunézia, 20. Szaúd-Arábia, 21. Chile, 22. Japán, 23. Bahrein, 24. Angola