A Veszprém és a Breszt lemásolta a SEHA Liga tavalyi elődöntőjét

Lékai Máté
Veszprém, 2017. április 1. A veszprémi Gasper Marguc (j) és Lékai Máté (b) a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében játszott Telekom Veszprém-PPD Zagreb visszavágó mérkőzésen a Veszprém Arénában 2017. április 1-jén. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
A címvédő Telekom Veszprém a tavalyihoz hasonlóan idén is hétméteresekkel győzte le a fehérorosz - ezúttal házigazda - Meskov Breszt együttesét a férfi kézilabda SEHA Liga pénteki elődöntőjében.

Férfi SEHA Liga, elődöntő:
Telekom Veszprém-Meskov Breszt 33-31 (fehérorosz) (14-14, 29-29) - hétméteresekkel
a Veszprém gólszerzői: Ilic 6, Palmarsson 5, Gajic, Sulic 4-4, Marguc 3, Nilsson, Nagy L., Lékai 2-2, Ugalde 1

A magyar csapatból a betegségből lábadozó Ivan Sliskovic mellett Marko Kopljar, Chema Rodriguez és Ancsin Gábor hiányzott.

Jól kezdte a találkozót a Veszprém, és fokozatosan ellépett a hazaiaktól (4-7), a Meskov a magyar válogatott Jamali Iman góljaival tartotta magát, és előbb egyenlítettek, majd átvették a vezetést (9-8). A kiegyenlített játékot hozó első félidő után döntetlen volt az állás (14-14).

Gasper Marguc (j) és Lékai Máté (b) Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A szünet után Siarhiej Silovic találataival meglépett a Meskov (18-15), a veszprémiek azonban Momir Ilic, Gasper Marguc és Renato Sulic egyenlítettek, majd a vezetést is átvették (22-23), de a szerb Rastko Stojkovic irányításával újra egyenlítettek a fehéroroszok.

A kiélezett hajrában nem született döntés (29-29), így a két csapat tavalyi elődöntőjéhez hasonlóan ezúttal is hétméteresekkel dőlt el a továbbjutás. Hazai részről Makszim Babicsev lövését Mirko Alilovic, a 215 centiméter magas lett Dainis Kristopans kísérletét pedig Mikler Roland hárította, és mivel a veszprémiek közül csak Marguc hibázott, a magyar csapat jutott a fináléba.

A mindent eldöntő hétméteres:

A fehérorosz együttes - és egyben a mezőny - legeredményesebb játékosa a rendes játékidőben Stojkovic volt nyolc találattal, Jamali hét góllal zárt.

"Kiváló csapat ellen játszottunk, nagyon magas szintű meccs volt. Úgy érzem jobbak voltunk, megérdemeltük a győzelmet – mondta a találkozó után a veszprémi klub honlapjának nyilatkozó Xavi Sabaté vezetőedző. – Védekezésben Jamali sok problémát okozott, nagyszerű szezonja van, rengeteget fejlődött. Támadásban egyre jobbak voltunk, okosan játszottunk.

Kollégája, Szerhij Bebesko is úgy érezte, hogy megérdemelték volna a győzelmet. "Gratulálok a Veszprémnek, nagyszerű meccs volt.

Megérdemeltük volna a győzelmet, hiszen a világ egyik legjobb csapata ellen játszottunk nagyon magas szinten. Folytatjuk a munkát, jó úton haladunk."

Valóban nem lehetett panasz a hanulatra:

A Bresztben a Veszprémtől kölcsönben szereplő magyar válogatott átlövő, Jamali Imam köszönte szépen Xavi Sabaté szavait, de érthetően csalódott volt.

Ilyen a sport, sajnos büntetőkkel veszttetünk. Talán lehetett volna több szerencsénk. Köszönjük a szurkolóink fantasztikus támogatását, vasárnap mindenképpen szeretnénk érmet szerezni, már csak miattuk is."

A magyar csapat vasárnap este az alapszakasz-győztes macedón Vardar Szkopjéval találkozik a döntőben.

Vardar Szkopje (macedón)-PPD Zagreb (horvát) 36-28 (19-12)

A vasárnapi program:
a 3. helyért: Meskov Breszt-PPD Zagreb 17.30
döntő: Telekom Veszprém-Vardar Szkopje 20.00