Vágólapra másolva!
Montenegró meglepetésre 28-24-re nyert Észak-Macedónia ellen a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, szombaton Debrecenben.

A korábban öt évig Tatabányán szerepelt Milos Vujovic vezérletével remekül kezdett Montenegró (4-0), és bár Martin Szerafimov találataival az ellenfél felzárkózott, a Ferencvárost erősítő Bozo Andjelic góljai után (8-3) időt kellett kérnie Kiril Lazarovnak, aki ezúttal csak szövetségi kapitányként segíti az északmacedón válogatottat, játszani sérülése miatt nem tud.

Kiril Lazarov, az észak-macedón válogatott edzője nem lehetett elégedett Montenegró ellen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első negyedóra után csapata rendre két találattal válaszolt minden kapott gólra, és amikor emberhátrányban kétszer is eredményes volt, már csak egy gól volt a hátránya (11-12). Az északmacedón szurkolóknak köszönhetően remek hangulatú meccsen Montenegró őrizte előnyét, ám a hajrában elkövetett hibák miatt csupán 17-16-ra vezetett a szünetben.

A második félidő elején egyenlített Észak-Macedónia, ám a vezetést nem tudta átvenni, sőt egy 4-1-es sorozattal ismét ellépett Montenegró. Mindkét csapat remekül védekezett, Nikola Mitrevszki, illetve Nebojsa Simic kapus is bravúrosan védett, így a megszokottnál kevesebb gól született.

A macedónok a nagy küzdelmet hozó hajrában sem tudtak élni a kínálkozó lehetőségeikkel, Montenegró megőrizte vezetését és nagy bravúrral győzött, ráadásul az egész meccsen egyszer sem került hátrányba. Az ötödik Európa-bajnokságán szereplő montenegrói együttes története során másodszor nyert.

Vujovic és Andjelic hat-hat góllal, Simic 13 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Mitrevszki tíz védése 43 százalékos hatékonyságot jelent.

Montenegró legyőzte az északmacedónokat Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kassán a szlovákok 31-26-ra nyertek Litvánia ellen. A társházigazdáknál Lubomir Duris (Gyöngyös) egyszer talált be, Marian Zernovic (Ferencváros) tíz lövést védett.

Eredmények, csoportkör, 2. forduló:
A csoport (Debrecen):
Montenegró - Észak-Macedónia 28-24 (17-16)

E csoport (Pozsony):
Csehország - Bosznia-Hercegovina 27-19 (12-9)

F csoport (Kassa): Szlovákia-Litvánia 31-26 (15-8)