Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Vasárnap délután a női kosárlabda Euroliga döntőjében Sopron Basket végig vezetve, Isztambulban győzte le 60-55-re a török Fenerbahce csapatát, ezzel a magyar csapat fennállása során először hódította el a legrangosabb európai kupatrófeát és sporttörténelmet írt. A 14-szeres magyar bajnok az ötödik Final Fourjában 2018 után másodszor jutott fináléba és első magyar csapatként diadalmaskodott az 1959-ben életre hívott kontinentális elitsorozatban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

Elérkezett tehát az a nap, amelyre korábban csak kétszer volt példa a magyar kosárlabdasport történetében. 1979 márciusában a BSE, 2018 áprilisában pedig a Sopron Basket játszhatott döntőt a legrangosabb európai kupában.

Kezdés előtt Isztambulban Forrás: FIBA

A soproniak történetük során másodszor jutottak ilyen magasra, az ellenfél, a hazai pályán játszó Fenerbahce pedig negyedszer.

Az is biztossá vált, hogy új név kerül fel a kupára, mert korábban sem a török, sem a magyar együttes nem tudott nyerni ebben a sorozatban.

A törökök szinte felajzva várták a finálét, hiszen tudták, hogy a 14 ezer néző által támogatott csapatuk tényleg favorit a Sopron ellen. Az előmérkőzésen a harmadik helyért a spanyol Salamanca és a cseh USK Praha együttese csapott össze. Az ezer sebből vérző csehek az első félidőben vezettek, aztán a folytatásban a hosszabb kispaddal rendelkező Salamanca bedarálta őket. Roberto Iniguez tehát bronzérmet nyert a Prága 71-59-es legyőzésével. A csarnokban lévő 40 soproni drukker egyértelműen a baszk edzőnek szurkolt - nem felejtették még el, mennyit és mit köszönhet a Sopron Inigueznek.

A végén a tréner felintegetett a magyar szurkolóknak és a szívét mutogatta, na meg azt, hogy a döntőben biztosan nekünk fog szurkolni.

A Fenerbahce együttese három olyan játékost is felvonultatott, akik korábban megfordultak a soproni csapatban. Amanda Zahui, Kayla McBride és Bria Hartley egyaránt egy-egy idényt játszott a magyar együttesben. A Fener amúgy is nagy klasszisokkal készült a döntőre és a finálé abszolút esélyesének számított. Jó lett volna tehát csodát tenni a hatalmas isztambuli arénában. A kezdés előtt 30 perccel már közel 6000 ember énekelt és teremtett pokoli hangulatot. Ne feledjük, hogy magyar női kosárlabdacsapat ennyi néző előtt még sosem játszott tétmeccset - és férfi is csak egyszer, amikor az 1955-ös Népstadionban rendezett Európa-bajnokságon 30 ezer szurkoló előtt nyertük meg az Eb-t. A hangulat amúgy nem volt nagyon barátságos a magyarokkal szemben, mert amikor 25 perccel a kezdés előtt a magyar bajnok megérkezett a játéktérre, iszonyatos füttyszó fogadta a zöld-sárgákat.

Érkezik a pályára a Sopron Basket csapata Forrás: FIBA

A kezdésre szinte teljesen megtelt az Ulker Aréna. Félelmetes hangulatban indult a döntő, amelyet egy portugál, egy olasz és egy lett bíró vezetett.

A Sopron csapata a Fegyverneky, Williams, Brooks, January, Határ összeállításban kezdett.

Gabby Williams dobta a Sopron első kosarát, miután az első török támadást sikeresen kivédekeztük. Aztán a másodikat is. És a második magyar kosarat is Williams szerezte, ezzel 4-0-ra vezetett a magyar csapat. A Fener nagyon idegesen kezdte a meccset, érezhető volt, hogy nagyon nyomja őket az elvárás. S amikor Fegyverneky Zsófia a sarokból bevágott egy triplát, s 7-0-ra vezetett a Sopron, a Fener edzője nem tehetett mást, mint időt kért.

Egészen elképesztő védekezéssel kezdte tehát meg a meccset a magyar csapat, miközben a hazai játékosok szinte azt sem tudták, merre járnak. A Fener nagy sztárja, Jagupova a gyűrűt sem találta el ezekben a pillanatokban. Határ egy lepattanó után ismét kosarat dobott, 9-0 volt ide az állás. Az ukrán Jagupova dúvadként törtetett előre, olykor nagyon sportszerűtlenül játszva. Több mint 7 perc telt el a meccsből, amikor Sabally megszerezte a Fener első kosarát, egy triplát. Ezzel 12-3 lett az állás, azaz 12-0 is volt a Sopronnak. Fegyverneky két szép tempóval növelte tovább az előnyt, 16-4, majd Határ ellen fújtak egy véleményest. Az első negyed végén 16-6 volt az állás, jöhetett a miniszünet.

Határ Bernadett (sárga mezben) és Satou Sabally csatája Forrás: FIBA

Csodálatosan küzdöttek a soproni lányok és védekezésben szinte leoltották a villanyt a Fener házában. Látszott, hogy a csapat tökéletesen felkészült, mindenki minden idegszálával koncentrált. Az, hogy a Fener 6 pontot dobott egy negyed alatt, mindent elmondott.

A második negyedben - ahogyan az várható is volt - fokozta a nyomást a török csapat, amelyhez olykor egy kis bírói segítséget is kapott. A 12. percben 16-8 volt az állás. A csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia már 9 pontnál tartott. Az ukrán Jagupova pedig ekkor szerezte meg az első pontját - büntetőből. Sajnos a soproniak támadójátéka visszaesett, a Fener agresszív védekezése ekkor nem ízlett a magyaroknak. A bírók nagyon magasra tették a faulthatárt. Hosszú szünet után January tempójával 18-11-re vezetett a Sopron, majd Gabby Williams dobott bravúrkosarat. Ezzel 20-13 lett az állás. A Fenert ekkor Jagupova büntetői tartották felszínen. A 16. percben Jelena Brooks triplával iratkozott fel a pontszerzők közé, ezzel 25-15-re vezetett a Sopron, s a Fener edzőjének megint időt kellett kérnie.

Stefanie Dolson (sárgában) követi Kayla McBride-ot Forrás: FIBA

Ami nagy gondot jelentett, hogy a 17. percben Határ a harmadik személyi hibáját kapta meg. A magasembert le kellett ültetni a cserepadra. Gabby Williams újabb szerzett labdával iramodott meg és 27-15-re módosított. Ekkor még 1.45 volt hátra a nagyszünetig. Két elrontott soproni támadás után Jagupova kosarával került 10 ponton belülre a Fener. Gáspár Dávid időt kért, hogy megnyugtassa csapatát. Williams újabb kosarával zárult le az első félidő, amely után 29-19-re vezetett a Sopron.

Húsz percnyire voltunk egy olyan csodától, amely soha nem esett még meg a magyar sportban. Egyszerűen nem is akartuk elhinni, hogy mindez velünk megtörténhet.

Fegyverneky Zsófia (szemben) és Jelena Brooks öröme Forrás: FIBA

Török kosárral indult a második félidő, Sabally dobta, erre még volt válasz, de aztán Bria Hartley hármasa nagyon rosszkor jött. Ezzel ugyanis 5 pontra zárkózott fel a Fener. A közönség természetesen tűzbe jött és fergeteges lett a hangulat. Jelena Brooks kosarával megint elléptünk egy kicsit (33-26), de érezhető volt, hogy a szünet után egy teljesen más Fener jött ki az öltözőből. A 24. percben Jagupova kosarával már csak 3 pont volt az előny, s a támadásainkba egyre több hiba csúszott. A közönség leírhatatlan hangulatot teremtett, majd a Fener egy újabb támadása után 33-32 lett az állás, új meccs kezdődött.

A Sopront nagyon megfogta a Fener második félidei fergeteges kezdése. A 10 pont előny pillanatok alatt tűnt el. Vissza kellett hozni a pályára a három faulttal küzdő Határt. Gabby Williams szenzációsan tört be és szerzett egy kettest, ezzel 35-32-re vezetett a magyar csapat. Sajnos a bírók szinte minden soproni megmozdulást szabálytalannak láttak, sorra gyűltek a faultok. Szép játékról itt már nem lehetett beszéln, iszonyatosan fizikális, kemény küzdelem zajlott a pályán.

Határ Bernadett (sárga mezben) küzd ellenfelével Forrás: FIBA

A Fener sem ment a szomszédba, ami a szabálytalanságokat illeti. Határ Bernadett két büntetőt és egy duplát dobott be és ezzel 39-33-ra húztunk el. Sikerült tehát kikászálódni a gödörből. Az ellenfél megint időt kért. 26 perce ment az öldöklő küzdelem, de még egyszer sem vezetett a világsztárokból álló török alakulat.

Zahui kosarára a soproni January hármassal felelt, ezzel 42-35-re vezetett a Sopron. Zahuinak azonban erre is volt egy válasza - tripla. Meg Brooksnak is. Triplaeső mindkét oldalon - csodás soproni kosarakkal. Fél perccel a harmadik negyed vége előtt 45-38-ra vezetett a zöld-sárga csapat. Ekkor technikai hiba miatt állt meg a játék, ugyanis a Fener támadása közben nem indult el a támadóidőt jelző óra. Hosszas vita után a bírók 13 másodpercre állították azt, de Fener támadhatott tovább. Teljesen megzavarodott a török csapat, kidobták a labdát. Az utolsó szünetben 45-38-ra vezetett a Sopron.

A törökök érezték, hogy most kell mindent beleadniuk. De January labdát szerzett és bedobta. 47-38. Zahui, aki korábban a Sopronban játszott és aki az egész Fener legjobbja volt, hármast hintett, rá nagyon kellett figyelni.

Jelena Brooks (sárga mezben) iramodik meg a labdával Forrás: FIBA

Nagyon lassan peregtek a másodpercek, Zahuit nem tudtuk tartani. A török közönség egyszerűen őrjöngve vette tudomásul, hogy a bírók a Sopronnak ítélnek. 51-44-es magyar vezetésnél sokáig nem esett kosár egyik oldalon sem. Aztán az öldöklő küzdelemben megint a törökök szereztek labdát és jöttek fel 5 pontra. Ekkor már csak 6 perc volt hátra a meccsből.

January kosara idegnyugató volt, mert újra 7 pont lett az előny és végre Zahui is hibázott. A soproni lányok nem ismertek elveszett labdát, Jagupova sem, ő dobta a következő kosarat. Kezdett elszabadulni a pokol, a Fener játékosai össze-vissza verték a magyarokat. Az oldalvonal mellett ülő közönség belépett a pályára. Fegyverneky biztos kézzel büntetőzött, ezzel 4 és fél perccel a vége előtt 55-48-ra vezetett a Sopron.

Jelena Brooks adja a labdát Gabby Williamsnek Forrás: FIBA

Három perccel a vége előtt a Fener feljöhetett volna két pontra, de Williams két büntetőt is elhibázott, az ellentámadásból pedig Határ Bernadett értékesített egy ziccert. Ezt követően Olcay Cakir duplájával megint kialakult az ötpontos különbség, de a túloldalon egy fault után Határ értékesített két büntetőből egyet, így a Sopron két perccel a vége előtt hat ponttal vezetett.

Ezt követően jött a drámai végjáték, mert a Fener Sabally triplájával három pontra feljött, de a következő támadásnál a gyengén játszó Jagupova kihogyott egy könnyű dobást. Tíz másodperccel a vége előtt McBride állt bele egy hármasba, de a dobása lejött a gyűrűről, így hárompontos előnynél már kimondható volt, hogy a Sopron Basket meg fogja nyerni fennállása első Euroligáját.

Ráadásul az elhibázott hármas után jött a menetrendszerű fault is, a csapatkapitány Fegyverneky Zsófi pedig a két büntetőjéből egyet értékesített, ezzel nyolc másodperccel a vége előtt négypontosra növelte a Sopron előnyét.

Négy másodperccel a vége előtt a Fener játékosa, Amanda Zahui próbálkozott egy hármassal, de óriási homályt dobott, a Sopron játékosai pedig ebben a pillanatban elhitték, hogy sikerült sporttörténelmet írniuk, majd három másodperccel később, a dudaszó pillanatában valósággá vált, amiről mindenki csak álmodott:

Euroliga-győztes lett a Sopron Basket.

Női kosárlabda Euroliga, döntő:
Sopron Basket-Fenerbahce (török) 60-55 (16-6, 13-13, 16-19, 15-17)
Pontszerzők: Williams 16 pont, Fegyverneky 12, January 11, Határ 10, Brooks 9, Dolson 2, illetve Jagupova 13, Zahui 12, Cakir 11, Sabally 9, Williams 5, Hartley 3, McBride 2

Mindent egy helyen az Eb-ről