Vágólapra másolva!
A norvégok elleni Eb-csoportmérkőzés másnapján a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir, ha nem is kipihenten, de már a tízgólos vereség során mutatott játék tanulságait levonva állt az újságírók elé a magyar csapat szállásán tartott szokásos sajtófélóra keretében.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Ljubljanából.

"A meccsek másnapja nem nekünk a pihenésről szól" - kezdte reszelős hangon. A csapat viszont az Eb-n töltött napok előrehaladtával, és lejátszott meccsek számával egyre kisebb edzésterhelést, hiszen itt kétnaponta kell pályáralépni, azaz bőven van már munka és kilométer a lábakban.

"Most is méréseket végzünk, hogy lássuk, melyik játékos milyen állapotban van. Ők sem egyformák, van, aki fáradtabb, másnak meg jobbak az értékei" - mondta a kapitány.

Az Eb-címvédő norvégok elleni tízgólos vereséggel kapcsolatban elmondta, hogy míg az első félidőben többször is "belepiszkítottunk" Nora Mörkék tökéletesre csiszolt játékába, addig a második játékrészben már nem tudtuk ezt megtenni.

"Ez nagyon komoly energiákat igényel. Ha elfogy az erő, csökken a koncentráció, mindjárt lemaradunk egy-egy lépéssel, ők pedig máris helyzetbe kerülnek" - vázolta nagyvonalakban a vereség okát.

Arra van az előre, mutatja Golovin Vlagyimir Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Az első két meccsre, a Svájc elleni győzelemre és a horvátok elleni vereségre visszatérve Golovin elmondta, hogy pontosan ő maga sem látja a rossz játék okait, de azt tudja, és a játékosok is tudják, hogy képesek az ott mutatottnál sokka jobb teljesítményre is. A norvégok ellen semmilyen nyomás nem volt a csapaton, talán ennek is betudható volt, hogy minden szempontból sokkal jobban teljesítettek a lányok, mint korábban.

"Az első meccs még oké, az benne van, nézzük meg, hogy a dánoknak sem sikerült.

A folytatásban három nagyon nehéz meccs vár ránk a dánok, a svédek és végül a házigazda szlovének ellen, ahol jó lenne pontot, pontokat szereznünk, ha az első nyolc közé szeretnénk kerülni.

"Én nem vagyok kudarckerülő típus, és azt mondotm, hogy nyilvánvalóan szeretnénk pontokat szerezni.

Ha ráéreznek, elhiszik, hogy a náluk jobbak ellen is van esélyük, nem 25, hanem 40-45 percig tudják tartani a tempót, és még egy kis szerncsénk is lesz, akkor remélhetünk pontszerzést."

A két északi csapat stílusából adódóan, míg a szlovének a hazai közönség előtti bizonyítási vágyból kifolyólag egész biztos nagy tempót fognak diktálni, de a kapitány szerint ez nem is nagy baj.

"Nekünk nem tesz jót, ha lassan játszunk, mert akkor nem vállalunk kockázatot, csak a tutira megy mindenki. Az lenne jó, ha 60 percen keresztül tudnánk úgy játszani, mint a norvégok ellen az első félidőben. De erre még nem állunk készen" - fogalmazott őszintén a kapitány.

Az Origónak arra a felvetésére, hogy az nem egy mindennapos állapot, hogy egy csapatot egy tízgólos győzelem rántson ki a mentális gödörből, így válaszolt.

A mieink következő ellenfeléről, a dánokról elmondta, meglepte, hogy az északi csapat milyen sokat hibázott az első mérkőzésen a házigazda szlovének ellen, sorra kapták az üres kapus gólokat, és végül meglepetésre 28-26-ra kikaptak Celjében.

A Győrben védő Sandra Toft személyében a dánok elleni meccsen egy újabb félelmetes formában lévő kapus vár a mieinkre Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Henning Bagger/Henning Bagger

"Utána viszont lehoztak két jó meccset, ami azt mutatja, hogy nagyon stabilak. A tavalyi világbajnokságon találkoztunk velük (és 30-19-re kikaptunk - a szerk.), akkor sem voltak rosszak, de szerintem most még jobb állapotban vannak. Nem véletlenül lettek harmadikok a tavalyi vb-n. Ugyanúgy készülünk ellenük, mint, ahogy a norvégok ellen készültünk, és, ha abban a felfogásban tudunk játszani, ott tudunk lenni végig, akkor lehet keresnivalónk" - zárta Golovin.