Gyanús körülmények között alakult ki az egyik csoport végeredménye a női kézilabda-Eb-n - videó

Germany - Spain Sports EM Horizontal HANDBALL
09 November 2022, Montenegro, Podgorica: Handball, Women: European Championship, Germany - Spain, preliminary round, Group D, Matchday 3. Germany's Emily Bölk (l) tries to throw a ball. Germany's Meike Schmelzer is on the right. Photo: Anze Malovrh/Kolektiff Images/dpa (Photo by Anze Malovrh / Kolektiff Images / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem kevés gyanakvásra ad okot a női kézibda Európa-bajnokság podgoricai D csoportjának végeredménye, pontosabban annak kialakulása. Észnél kellett hozzá lenni, és a spanyolok koncentrációjával nem is volt gond...

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Ljubljanából.

A harmadik, utolsó forduló előtt az addig mindkét meccsüket megnyerő hazai csapat, azaz Montenegró már biztos továbbjutó volt, míg a németek és a lengyelek 2-2, a spanyolok pedig 0 ponttal álltak. A lengyelek a nyitó fordulóban ugyan két góllal (23-25) kikaptak a németektől, a második körben viszont nem kis meglepetésre 22-21-re legyőzték az előző vb-n 4. (az eggyel korábbin pedig ezüstérmes), olimpiai résztvevő spanyolokat.

Az utolsó fordulóban a lengyelek küzdöttek-küzdöttek, de 26-23-ra kikaptak a hazaiaktól. Lévén minden helyszínen (a négy csoport mérkőzéseit Podgoricában, Szkopjéban, Celjében, illetve a mieinknek is otthont adó Ljubljanában rendezték) egy csarnok áll rendelkezésekre, nem tudták egy időben játszani az utolsó fordulók két-két mérkőzését.

Pechükre a lengyelek kezdtek, akik így a spanyol-német párosra és a sportszerűségre bízták a továbbjutásukat. Hiba volt...

Tudták, ha a spanyolok 1 vagy 2 góllal nyernek, akkor számukra vége az Eb-nek. Német pontszerzés, vagy legalább négy gólos spanyol győzelem esetén viszont biztos a továbbjutás, míg háromgólos spanyol győzelemnél a minitabellán kialakuló gólkülönbség, illetve a lőtt gólok száma dönt.

A spanyol-német meccs utolsó percében aztán működésbe lépett a mesterterv: 23-20-as ibériai vezetésnél a bírók elvették a labdát a németektől, a spanyol balszélső, Jennifer Gutiérrez a saját kilenceséről az üres német kapura ívelt. Ezek a játékosok ilyen szituációban 100-ból 99-szer kaput találnak, most viszont a spanyol játékos szinte a csarnokból is kidobta a labdát... Jöhettek ismét a németek, Xenia Smits pedig fél perccel a meccs vége előtt beállította a végeredményt: 23-21-re győztek a spanyolok. Azt nem állíthatjuk, hogy a német játékost bárki próbálta volna megzavarni a gólszerzésben.

Így aztán a 6 pontos Montenegró mögött három csapat is 2-2 ponttal zárt, jöhetett a matek, ahol a körbeverések után a három csapat egymás elleni meccseinek gólkülönbsége döntött: a spanyoloké +1, a németeké 0, míg a lengyeleké -1 lett, így utóbbiak nem jutottak tovább.

A németek viszont tovább mentk, de leginkább elégedettek a spanyolok lehetnek, akik a németek elleni győzelem két pontjával kezdhetik meg a középdöntőt immár Szkopjéban.

A magyar csapat is készül a középdöntő első mérkőzésére: Golovin Vlagyimir csapat ma (csütörtökön) este 20.30-tól lép pályára a ljubljanai Stozice Arénában a B csoportból két ponttal érkező, az előző vb-n bronzérmes Dánia ellen.