Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott elsőként Szlovákiával játszotta az első csoportmeccsét a szlovéniai Európa-bajnokságon. Az első két negyed szoros eredmény hozott a támadólepattanókban kiválóan teljesítő szlovákok ellen, majd a harmadik negyed gyengébb játékát egy kiváló negyedik negyeddel múlta felül Székely Norbert csapata, és simán nyerte az első meccsét a kontinensviadalon.

A válogatott februárban négy győzelemmel és két vereséggel, második helyezettként zárta szereplését selejtezőcsoportjában, így jutott ki a 39. női kontinenstornára. A magyarok legutóbb, 2021-ben nem jutottak ki az Eb-re, előzőleg pedig hetedikek lettek 2019-ben Szerbiában.

A nemzeti csapat az első napon a szlovákokkal csapott össze, amely az elmúlt 15 Eb-meccséből csak négyet nyert meg.

- nyilatkozta Ljubljanából a szakvezető Székely Norbert a meccs előtt.

- mondta el Székely Norbert a meccs előtt.

Székely Norbert bizakodó a csapat teljesítményével kapcsolatban Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A kapitány kifejtette, az első találkozó kulcsfontosságú lesz, a nemzetközi szövetség (FIBA) előzetesen kiadott erősorrendjében csak a szlovákok állnak a magyarok mögött a csoportellenfelek közül.

- tette hozzá Székely Norbert. A selejtezőben a szlovákok legjobbja Ivana Jakubcova volt, aki 11.3 pontot, 7.65 lepattanót és 0.5 gólpasszt átlagolt. Klubszinten az Angers csapatát erősítette a 197 cm magas center. A selejtezőben a szerzett pontokban Terezia Palenikova hozta a legjobb átlagot. Mindössze három meccsen tudott pályára lépni, de azokon 16 pontot jegyzett átlagban.

A magyar válogatott a Studer Ágnes - Dubei Debóra - Lelik Réka - Kiss Virág - Cyesha Goree ötössel kezdte meg a mérkőzést. A szlovákok pedig az Alexandra Buknova - Ivana Jakubcova - Alicia Moravcikova - Terezia Palenikova - Barbora Wrzesinski kezdővel léptek pályára.

A magyar csapat Forrás: FIBA

Az első percekben gyorsan vezetést szereztek a szlovákok, akik a védőlepattanók után főleg második szándékból dobtak kosarakat a magyarok ellen. Támadásban Kiss Virág palánk alatti játékára épített Székely Norbert csapata,

aki az első negyed feléhez közeledve sem találta meg igazán a játék ritmusát (6-4).


Lelik remek ütemű passza után ismét Kiss Virág volt eredményes, ezúttal középtávolról. A magyar válogatott centerének dobása után Dubei szép betörése már kiegyenlítette az állást (8-8). Székely Norbert sokat rotálta a csapatát, mind alsó és felső posztokon. Az élesebben védekező magyar csapat Goree és Aho Nina kosaraival pedig már át is vette a vezetést két perccel a negyed vége előtt (11-14). A szlovákok főleg távoli dobásokkal próbálkoztak, kevés sikerrel (1/9).

Forrás: FIBA

Wrzesinski triplájával indult a második negyed, amire Dubei Debóra egy szép betöréses kosárral válaszolt.

A magyar csapat egyre magabiztosabb volt támadásban, de a szlovákok sem akartak nagyon leszakadni.

Studer Ágnes hárompontosa után Palenikova szerzett két pontot (19-25).

A negyed felénél Lelik Réka ziccerével már tíz pontra nőtt a különbség a két csapat között. Bár a távoli dobások nem igazán mentek a magyar játékosoknak, támadásban sok mozgással és határozott védekezéssel elért gyors pontokkal tartotta előnyét Székely Norbert csapata a második negyed feléhez érve (20-29).

Kiss Virág kosarai nagyon kellettek az első negyedben Forrás: FIBA

Dubei saroktriplája után Dudasova szintén egy kinti dobással válaszolt, majd Lelik dobhatott két büntetőt (28-35). Az utolsó két percre fizikálisabb lett a meccs,

és a szlovák csapat főleg a sikeres büntetőiknek köszönhetően hat pontra megközelítették a magyar csapatot (32-38).

Goree helyzetfelismerése után szép ziccert dobott, így nyolcpontos előnyről várhatta a magyar válogatott a második félidőt (32-40).

Goree ponterős volt az első két negyedben Forrás: FIBA

Az első két negyed után több lepattanót szedett a szlovák csapat (20), mint a magyar (18). Támadólepattanókat nézve is jobb volt az ellenfél, és így nem volt meglepő húsz percnyi játék után,

hogy második szándékból is több mint háromszor több pontot dobtak a szlovák játékosok (10 illetve 3).

A picivel gyengébb lepattanózás ellenére az ellenfél saját palánkja alatt viszont abszolút fölényben játszott Székely Norbert csapata: a magyarok (24) háromszor annyi pontot szereztek a festékből, mint a szlovákok (8). A tizenegy pontos Cyesha Goree mellett főleg

a négy pontot és öt lepattanó mellett két gólpasszt adó Lelik Réka és a hétpontos és három pattanót szerző Dubei Debóra lendületes játéka húzta a magyar csapatot az első félidőben.

Dubei húzta a magyarok az első félidőben Forrás: FIBA

A harmadik negyed elején főleg a festékből akart pontot szerezni a magyar válogatott, de a szlovákok keményebb zónavédekezése miatt nehezen jutottak be a labdák a magyar magasemberekhez. Lelik Réka ritmusváltás után dobott ziccerét követően Moravcikova szerzett két gyors pontot. A Diósgyőr új igazolása, Lelik Réka egy szép hárompontossal válaszolt (37-47), majd a csereként beállt Horváth Bernadett passza találta meg a palánk alatt álló Kiss Virágot, aki nem is hibázott.

Szenvedett támadásban a magyar csapat, Moravcikova alapvonali betörése után pedig már csak hét pont volt a magyar csapat előnye (43-49).

Az időkérés alatt Székely Norbert a több mozgást és a passzjáték fontosságát súlykolta a játékosaiba.

A szlovákok nagyon feljöttek a harmadik negyedben Forrás: FIBA

Hiába, mert nem lett élesebb a magyar csapat a folytatásban. A szlovákok háromszor szerezték vissza a labdát, majd Oroszova dobott be egy triplát. Kiss Virág hárompontosa a legjobbkor talált be, majd a következő támadást kivédekezte a magyar csapat (49-54). A támadólepattanókkal továbbra is hadilábon állt a magyar csapat, így az utolsó negyed előtt csak két ponttal vezettek a mieink (53-55).

Az utolsó negyed első perceiben Jakubcova pontjai után Kiss Virág és Aho Nina is eladta a labdát, ezzel újabb és újabb esélyt adtunk a szlovák csapatnak. Dubei életmentő hárompontosa után Kányási labdát szerzett, amiből ismét a magyarok csapatkapitánya szerzett pontot (55-60). Goree Jakubcova mellől tört be,

majd Dubei Debóra szerencsés triplájával lassan tízzel vezetett a magyar válogatott.

Sőt, Goree is betalált távolról, és már csak hat perc volt hátra a meccsből (56-58). A magyar csapat megszakítás nélkül dobott tizenhárom pontot dobott.

Dubei Debóra óriási kosarakat dobott Forrás: FIBA

Öt perccel a meccs vége előtt Kiss Virág büntetőivel lassan húsz ponttal vezetett a magyar csapat (58-76). Egy kontratámadás után Kányási Veronikai is betalált, majd a diósgyőri hátvéd triplából is eredményes volt, a mérkőzés eldőlt az utolsó két perchez érve (63-81).

A vége huszonkét pontos magyar győzelem lett (67-89).

A magyar válogatott egy harmadik negyedbeli kisebb megingás után magabiztosan verte meg Szlovákia csapatát. Székely Norbert gárdája a pénteki folytatásban a török csapattal játszik majd.

Az Eb-n a négy csoportgyőztes közvetlenül bejut a nyolc közé, a másodikok és harmadikok rájátszást vívnak a negyeddöntőért, és csak az utolsó helyezettek számára fejeződik be a csoportkör végén a torna. A magyarok továbbjutás esetén maradnak Ljubljanában - a csoportküzdelmek másik helyszíne Tel-Aviv -, mivel a végjátéknak is a Stozice Arena ad otthont. Az Eb-ről az első öt csapat - ha a franciák köztük vannak, akkor hat - utazhat majd olimpiai selejtezőtornára.


Női Európa-bajnokság, D csoport (Ljubljana), 1. forduló

Szlovákia - Magyarország 67-89 (12-16, 20-24, 21-15, 14-34)
Legjobb dobók: Kiss 22, Dubei 17, Goree 16, Lelik 15 illetve Dudasova 15, Moravcikova 9, Oroszova 9