Élő:
Vágólapra másolva!
A magyar birkózósport utolsó vb-aranyát Farkas Péter éppen tíz éve nyerte Várnában, versenyzőink azóta öt döntőt veszítettek el: Repka Attila (1995), Berzicza Tamás és Deák Bárdos Mihály (1997), Kismóni János és Hirbik Csaba (1999). Sajnos elképzelhető, hogy a szeptember végi New York-i kötöttfogású-világbajnokság egyik nagy esélyesének számító Deák Bárdos Mihály már a lehetőséget is elveszítette, hogy 2001-ben világbajnok legyen.

A Vasas 26 éves birkózója idén a 130 kg-ban Isztambulban minden számottevő európai ellenfelét legyőzve lett Európa-bajnok, két nemzetközi versenyen is megverte az olimpiai bajnok amerikai Gardnert, a sydneyi olimpia óta veretlen, Karelin már visszavonult - temérdek nyomós érv szól tehát mellette.

Ami viszont legalább ilyen nyomós ellene: augusztus közepén olyan szerencsétlen mozdulattal lökött ki egy csapóajtót, hogy az üvegbe nyúltbele, ami szétvágta a kezét. Deák Bárdos súlyos sérüléssel kórházba került, a begipszelt kezét azóta is sín rögzíti, így az edzéseken birkózni sem tud, s kevés az esély arra, hogy a bő két hét múlva keződő világbajnokságon szőnyegre lépjen.

A válogatott jelenleg Tiszaújvárosban készül, Deák Bárdos is itt van, s a kevés esélyét is igyekszik megragadni: "A gipszet hétfőn leveszik a kezemről, s az orvosok ekkor döntik el, hogy mennyire lesz terhelhető. A kondíciómmal semmi gond, hiszen futok, guggolok, szökdelek, csak a birkózómozdulatok maradtak el az utóbbi időben. Hétfőtől még két hetem lenne, hogy teljes értékű edzést végezzek, s szerintem ez elég ahhoz, hogy azt mondjam, felkészültem a vb-re. De ez most nem rajtam múlik, a sorsom az orvosok kezében van."

- És ha az orvosok nemet mondanak?
- Akkor sem esem kétségbe, elvégre jövőre is lesz világbajnokság.

- Az ideit illetően a 130 kg-ban a BVSC-s Branda Gyula készenlétben áll.

- Öt-hat éve gyűrjük itthon egymást, de miattam mindig lemaradt az aktuális világversenyről, s igazán megérdemelné, hogy kijusson valamelyikre. De azért erről a vb-ről még én sem mondtam le, remélem, én indulok.

Ennek ellenére információink szerint annak jóval nagyobb az esélye, hogy a vb-n Branda Gyula lép szőnyegre.

Fábik Tibor