Vágólapra másolva!
Nem csitulnak a kedélyek a Ruiz-Holyfield nehézsúlyú WBA-címmérkőzés eredményét illetően, még talán maga a vesztes, Holyfield dolgozza fel legjobban a történteket. A mértékadó fightnews.com azonban nem kevesebb, mint tizenhat szakírót kérdezett meg, akik közül tizenhárman Holyfield győzelmére adták voksukat, egynél Ruiz volt a jobb, s kettőnél döntetlen lett a csata.

Az elhelyezett ütések tekintetében is Holyfield volt a jobb: 152-szer ütött, míg ellenfele 141-szer, de ami ennél is meggyőzőbb, hogy a nagy ütések aránya 117-69 Holyfield javára. Ezek után a honlap szakírói megjegyezték, szinte képtelenség, miként látta jobbnak Ruizt O'Neill bíró 115-113-ra, ami azt jelenti, hogy a címvédőnek adta az első, a második, a negyedik, az ötödik, a hetedik és a tizedik menetet.

Még Don Kinget is faggatták, de a promóter szokása szerint rutinosan nyilatkozott: "Nem az én dolgom a bíráskodás, az én feladatom a csaták megszervezése" - mondta King.

A WBA bajnoki címét megvédő Ruiznak a szervezet szabályai szerint kötelező címvédő meccsen kell a kötelek közé lépnie az eddig veretlen kanadai Kirk Johnson ellen. Amellett Ruiz álla olyan állapotban van, hogy pépeset is alig tud fogyasztani, az sem mellékes, hogy Don King azt fogja javasolni védencének, ha csak egy mód van rá, kerülje el Johnsont.

A Holyfield-tábor abban reménykedik, hogy - noha Amerikában már szinte érdektelen lenne egy újabb visszavágó - Kínában, a korábban kitűzött helyszínen lenne igény egy negyedik Ruiz-Holyfield bokszmeccsre, a profik világában pedig minden megtörténhet, ami sok pénzt hoz a konyhára. De a mindenható Don King mást is forgat fejében. Mivel az április 6-ra tervezett Lewis-Tyson meccs időpontja még hivatalosan nincs jóváhagyva, King egy Ruiz-Tyson meccset tervez, amelyen, ha Mike győz, világbajnokként jóval kedvezőbb tárgyalási pozícióba kerülne a Lewis elleni meccs előtt, már ami az anyagiakat illeti.

S mi lesz Holyfield sorsa? A 39 éves bokszoló most hasonló helyzetben van, mint 1978-ban Muhammad Ali. Ekkor Ali vesztett Leon Spinksszel szemben, majd visszaszerezte a címet. Ám ezután ahelyett, hogy befejezte volna karrierjét, még két súlyos vereséget szenvedett, Larry Holmestól, illetve Trevor Derbicktől.

Thury Gábor

Korábban: