Vágólapra másolva!
Nagyon szeretett volna Sávolt Attila visszavágni a Stuttgartban néhány hete elszenvedett szoros vereségért Fernando Meligeninek a washingtoni, 800 ezer dollár összdíjazású kemény pályás tenisztorna második fordulójában, erejéből azonban csak az első játszma megnyerésére futotta. A brazil fordított és nyert.

A július 15-én kezdődött salakos stuttgarti viadal első fordulójában már összeakadt egymással Sávolt és a világranglista jelenlegi 61. helyezettje, Fernando Meligeni, akkor a szeszélyes időjárás következtében több napig húzódó mérkőzést játszottak. A csatából végül a brazil került ki győztesen, az első szettet ugyan elbukta, a folytatásban azonban a maga javára fordította az ütközetet.

A forgatókönyv ezúttal is hasonló volt, csupán a pályaborítás volt eltérő. Az amerikai fővárosban kemény pályán vetélkednek a játékosok, bár a hírek szerint a felület nem olyan gyors, mint amilyenre előzetesen számítani lehetett. Ez jó előjel volt mind Sávolt, mind Meligeni számára, parázs találkozóra volt tehát kilátás.

Az első felvonásban fej-fej mellett haladtak Attiláék, várható volt, hogy rövidítés fogja eldönteni a játszma sorsát. Így is történt, 6:6-nál következhetett a tie-break, mely a magyar játékos 7:5-ös sikerét hozta. Washingtonban ez volt a második rövidítés, melyet Sávolt meg tudott nyerni, ez is kevés volt azonban az üdvösséghez, a harmadik fordulóba jutáshoz.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Hingis győzelemmel tért vissza/sport/egyeni/tenisz/20020814hingis.html

A második és harmadik játszmát ugyanis Meligeni nyerte, 6:3, 6:4-gyel fordított. A következő körben így ő mérkőzhet meg a második helyen kiemelt, címvédő, amerikai Andy Roddickkal, aki végtelenül simán, 6:2, 6:2-vel intézte el a selejtezőből érkezett honfitársát, Justin Gimelstobot. Roddicknál senki nem nyert több mérkőzést idén az ATP-versenyeken, a 19 esztendős tehetség 48 diadalt számlál. Két tornagyőzelmet is aratott, s az amerikai kemény pályás szezon alatt eddig 12 találkozót nyert meg, s csak hármat bukott el.

Apróbb meglepetést jelent a chilei Gonzalez veresége, aki múlt héten egy roppant szoros mérkőzésen maradt alul a világelső Hewitt ellen a cincinnati elődöntőben. Legyőzője az egyik feltörekvő argentin tehetség, Coria volt, aki eddig leginkább a vörös porban vitézkedett. Elbúcsúzott a 12. helyen kiemelt, spanyol Vicente is, a német Burgsmüller verte.

Nagyobb szenzációk történtek a washingtonival párhuzamosan zajló, indianapolisi versenyen, ahol először a második helyen kiemelt Szafin jelentette be, hogy visszalép. Az orosz felső légúti vírusos megbetegedésre hivatkozva mondta le a részvételt, állítólag már vasárnap érezte, hogy nincs teljesen rendben. Az elmúlt két napban edzeni sem tudott, ezért nem látta értelmét, hogy a pályán rohangálva tegye ki szervezetét újabb megpróbáltatásoknak. Szafin tavaly elődöntőt játszott itt, így jónéhány ponttal szegényebb lesz a jövő heti világranglistán. "Egész nap ágyban fekszem, képtelen vagyok bármit is csinálni" - mondta a 22 esztendős Szafin. "Folyamatosan gyógyszereket tömök magamba, remélem, néhány nap múlva már jobban leszek."

Fekete nap volt ez az orosz teniszezők számára, később ugyanis a negyedik helyen kiemelt Kafelnyikov is elköszönt a versenytől. A Kalasnyikov becenévre hallgató játékossal kapcsolatban már többször elhangzott, hogy visszavonulását tervezgeti, az indianapolisihoz hasonló kudarcok biztosan nem az ellenkezőjét fogják sugallni neki. A 18 esztendős horvát tinédzser, Mario Ancic győzte le, akire Wimbledonban figyelhetett fel a teniszvilág. Angliában Roger Federert tüntette el az első fordulóban útjából, pedig a svájci múlt évben Pete Samprast is legyőzte a füves pályás szentélyben.

Rafter nem tervezi a visszatérést/sport/egyeni/tenisz/20020813rafter.htmlJohansson kihagyhatja a US Opent/sport/egyeni/tenisz/20020813johansson.html

"Ne kérdezzék, miért kaptam ma ki" - értetlenkedett egy kínos mosoly kíséretében Kafelnyikov. "Ancic egyszerűen mindent jobban csinált, mint én, megérdemelten győzött le." A horvát játékos karrierjét egyébként a tavalyi wimledoni győztes Goran Ivanisevic egyengeti, legalábbis ezt árulta el Ancic a találkozó után. "Folyamatosan kapcsolatban állunk egymással, hol én hívom fel, hol ő engem. Nagyon kedves fickó, sokat köszönhetek neki" - mondta.

Nem okozott gondot a továbbjutás a világelső Hewittnak és az ötödik helyen kiemelt Henmannak sem, bár az ausztrál kicsit megizzadt a spanyol Alberto Martin ellen. "Addig szeretnék eljutni, ameddig csak lehet, meg akarom nyerni a tornát" - nyilatkozta Hewitt. "Van még mit csiszolnom a játékomon a US Openig, a mozgásomra és szervámra gondolok elsősorban."

A hölgyek montreali versenyén kezd visszatérni szokásos formájához Anna Kurnyikova, nem sikerült bejutnia a harmadik fordulóba. Pedig a selejtezőből érkezett spanyol Ruano Pascual személyében nem tornyosult előtte legyőzhetetlen akadály, illett volna győznie még annak tudatában is, hogy a hispán az előző fordulóban valósággal kiütötte a 14. helyen kiemelt luxemburgi Kremert. "Ma egyszerűen semmi sem sikerült" - szomorkodott a szőke szépség. "Katasztrofálisan mozogtam, túlságosan az alapvonal mögé helyezkedtem. Így nem lehet nyerni."

Elbúcsúzott a múlt heti, Los Angeles-i versenyen győztes Chanda Rubin is, az osztrák Schett verte két sima játszmában. Gond nélkül győzött viszont Jennifer Capriati, aki a selejtezőből főtáblára került Sarah Taylort gyűrte le.

Eredmények:
Washington, 800 ezer dollár összdíjazás, 2. forduló:
Meligeni (brazil, 16.) - Sávolt 6:7, 6:3, 6:4
Roddick (amerikai, 2.) - Gimelstob (amerikai) 6:2, 6:2
Rios (chilei, 5.) - Bryan (amerikai) 7:6, 3:6, 6:2
Blake (amerikai, 6.) - Ogorodov (üzbég) 6:4, 6:1
Enqvist (svéd, 7.) - Russel (amerikai) 7:6, 6:0
Nieminen (finn, 8.) - Dancevic (kanadai) 7:5, 6:0
Coria (argentin) - Gonzalez (chilei, 9.) 6:4, 7:6
A. Kim (amerikai) - Martin (amerikai, 10.) 6:4, 7:6
Burgsmüller (német) - Vicente (spanyol, 12.) 6:2, 6:1
Srichapan (thaiföldi, 14.) - K. Kim (amerikai) 7:6, 6:1
Vahaly (amerikai) - Vacek (cseh, 15.) 6:3, 6:4
Golmard (francia) - Chang (amerikai) 7:5, 6:4
Kucera (szlovák) - Sluiter (holland) 4:6, 6:1, 6:4

Indianapolis, 800 ezer dollár összdíjazás, 2. forduló:
Hewitt (ausztrál, 1.) - Martin (spanyol) 6:3, 7:5
Ancic (horvát) - Kafelnyikov (orosz, 4.) 4:6, 6:2, 6:4
Henman (brit, 5.) - Massu (chilei) 6:3, 1:6, 7:5
Mantilla (spanyol) - el-Ajnaui (marokkói, 7.) 7:6, 7:5
Malisse (belga, 8.) - Dent (amerikai) 6:4, 6:4
Schüttler (német, 9.) - Erlich (izraeli) 6:1, 5:7, 6:2
Pavel (román, 11.) - Clavet (spanyol) 6:4, 2:6, 6:3
Kratochvil (svájci, 13.) - Prinosil (német) 6:1, 6:4
Rusedski (brit, 14.) - Roux (francia) 6:3, 6:2
Clément (francia, 15.) - Ferreira (dél-afrikai) 6:4, 4:6, 7:6
Santoro (francia, 16.) - Arthurs (ausztrál) 6:4, 6:2
Kiefer (német) - Mirnyij (fehérorosz, 10.) 6:4, 7:5
Verkerk (holland) - Popp (német) 6:4, 7:5
Di Pasquale (francia) - Koubek (osztrák) 6:2, 7:6

Montreal, 1,2 millió dollár összdíjazás, 2. forduló:
Capriati (amerikai, 2.) - Taylor (amerikai) 6:4, 6:1
Hantuchova (szlovák, 8.) - Schnyder (svájci) 6:3, 7:6
Henin (belga, 5.) - Nagyova (szlovák) 5:7, 6:0, 4:1-nél Nagyova feladta
Ruano Pascual (spanyol) - Kurnyikova (orosz) 7:5, 6:1
Dokic (jugoszláv, 3.) - Sucha (szlovák) 6:3, 6:4
Coetzer (dél-afrikai) - Gyementyijeva (orosz, 9.) 6:3, 6:3
Fernandez (argentin) - Dechy (francia) 6:3, 4:6, 6:4
Schiavone (olasz) - Bedanova (cseh, 13.) 4:6, 6:4, 6:2
Schett (osztrák) - Rubin (amerikai, 16.) 6:4, 6:4
Clijsters (belga, 4.) - Pratt (ausztrál) 6:4, 3:6, 6:1
Granville (amerikai) - Farina Elia (olasz, 10.) 6:2, 6:1
Szugijama (japán) - Suarez (argentin) 3:6, 6:4, 6:2
Stevenson (amerikai) - Tanasugarn (thaiföldi) 6:3, 5:7, 6:4

Koncz Dávid