Vágólapra másolva!
Magyar  vívó nélkül zajlott a budapesti női kard Világkupa-verseny nyolcas döntője, a 20 ország 114 indulója között a legjobb hazai, Csaba Edina 11. lett. A Vk-viadalt a francia Argiolas nyerte.

Szombaton reggel még nyolc magyar versenyző neve szerepelt a 64 éves főtáblán: a világranglistán 13. helyen álló Csaba Edina mentesült a pénteki selejtező alól, amelyen Nagy Orsolya, Varga Dóra, Kovalszky Réka, Gergácz Veronika, Kerecsényi Georgina, Csizmadia Nóra és Kálmán Tamara is sikeresen túljutott. Hatalmas meglepetésre viszont a tavalyi lisszaboni vb-n ezüstérmet szerzett csapatunkból Sznopek Gabriella és Nagy Annamária már a selejtezőben elvérzett. "Ez kritikán aluli teljesítmény a két lánytól, olyan, amire nem lehet mentség" - szögezte le Szabó Bence szövetségi kapitány, aki szombaton a másik két vb-ezüstérmestől, Csaba Edinától és Nagy Orsolyától várhatta a legjobb szereplést.

Ám a világranglistán 19. helyezett Nagy Orsolya is gyenge napot fogott ki, már a 64 között kiesett, 15-11-re kikapott egy még junior korú orosz vívótól. Ugyancsak az első körben búcsúzott Csizmadia, Kovalszky, Kerecsényi és Kálmán is. A 17 éves Varga Dóra az egyesült államokbeli Zagunist 15-12-re még legyőzte, de a világranglista 4. helyén álló francia Argiolassal már nem bírt (12-15). Csaba és Gergácz viszont eljutott a legjobb 16-ig. Előbbi a francia Vergnét (15-9) és az olasz Lucchinót (15-8), utóbbi az azeri Volkovát (15-12) és az egyesült államokbeli Jemalt (15-14) győzte le. Ezután a Varga Dórához hasonlóan még csak 17 éves Gergácz is Argiolassal került szembe, s bár 6-12-ről 10-12-re felkapaszkodott, innen zsinórban három tust kapott, azaz 15-10-re vesztett, s nem jutott a nyolcas döntőbe.

Mint ahogyan Csaba Edina sem, aki közjátékoktól sem mentes, drámai végkimenetelű asszóban maradt alul az egyesült államokbeli S. Jacobson ellen. A világranglista 3. helyén álló amerikai 6-5-re vezetett, amikor az ominózus 5-ös pást meghibásodása miatt a felek átköltöztek a 6-osra, de itt sem lehetett vívni, így tovább mentek a 2-esre... Mindez a magyar versenyzőt zavarta meg kevésbé, mert 10-7-re fordított, s 14-12-re is vezetett, ám a hajrát S. Jacobson bírta jobban bírta idegekkel, s végül 15-14-re ő győzött.

"Eddig még csak egyszer találkoztam az amerikai lánnyal, s mivel akkor én győztem, nem bántam, hogy vele kell vívnom a döntőbe jutásért. Az, hogy a különféle technikai problémák miatt többször költözködtünk, különösebben nem zavart meg, próbáltam koncentrálni az asszóra. Sajnos a végén, amikor a legjobban kellett volna, nem sikerült..." - nyilatkozta Csaba Edina.

A nyolcas döntőbe három francia, valamint egy-egy orosz, olasz, lengyel, azeri és egyesült államokbeli vívó került. A győzelmet a korábban a Vargát és Gergáczot is búcsúztató francia Argiolas szerezte meg. A végelszámolásnál Csaba Edina a 11., Gergácz Veronika a 13., Varga Dóra a 26. helyen zárt.

Szabó Bence szövetségi kapitány a következőképpen értékelte a magyarok szombati szereplését: "Csaba Edinával elégedett vagyok, ő nem okozott csalódást, egész nap jól teljesített, bár a döntőbe jutásért vívott asszója végén kétségkívül taktikai hibát vétett. A két fiatal, Varga Dóra és Gergácz Veronika szereplése igazán kellemes színfoltja volt a versenynek. Ami pedig Nagy Orsolyát illeti, ő van olyan szintű klasszis versenyző, hogy kimásszon abból a gödörből, amibe most került."

A javítási lehetőség adott, hiszen vasárnap Nagykanizsán csapat Világkupa-viadalt rendeznek, amelyen a magyar válogatott Csaba Edina, Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Varga Dóra összeállításban szerepel.

Az egyéni Világkupa-verseny eredményei a 8 között:
Bianco (olasz) - Nyecsajeva (orosz) 15-12,
S. Jacobson (amerikai) - Perrus (francia) 15-7,
Argiolas (francia) - Touya (francia) 15-11,
Socha (lengyel) - Zsemajeva (azeri) 15-14;

a 4 között:
Bianco - S. Jacobson 15-11,
Argiolas - Socha 15-13;

az 1. helyért:
Argiolas-Bianco 15-10.

A végeredmény:
1. Argiolas
2. Bianco
3. Jacobson és Socha
5. Zsemajeva
6. Nyecsajeva
7. Touya
8. Perrus.

Fábik Tibor