Vágólapra másolva!
A brit David Millar nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti szakaszát. Bodrogi László az igen előkelő ötödik helyen végzett a 49 km-es egyéni időfutamon. Összetettben változatlanul a sorrendben ötödik elsőségére készülő amerikai Lance Armstrong vezet, miután legnagyobb riválisa, a német Jan Ullrich nem tudott faragni hátrányából.

Az indulókat nem fogadta kegyeibe az időjárás, hiszen szakadó esőben kellett nekivágni a Pornic és Nantes közötti 49 km-es szakasznak. Bodrogi rosszabb összetettbeli helyezése miatt az első között indult, s sokáig vezetett is. Először másfél óra múlva történt változás az élen: Millar előzött. Aztán megint hosszú szünet, végül csak a legnagyobb sztárok, az egyik kanyarban elcsúszó Ullrich, valamint Armstrong és Tyler Hamilton került a magyar kerekes elé. A QuickStep-Davitamon magyarja 53.916 km/órás átlagsebességgel teljesítette a távot, ez a centenáriumi Tour történetének hetedik legjobb mutatója.

"Az eső és az oldalszél alaposan megnehezítette a dolgomat, ráadásul az utolsó rész nagyon hullámos, nem könnyű megtalálni a ritmust" - nyilatkozta Bodrogi, aki elárulta, ugyanazzal a kerékpárral indult, mint tette ezt a korábbi két időfutamon. "A mi sportágunkban nincs olyan, mint a Forma-1-ben. Azokat a gumikat használjuk esőben is, mint száraz időben" - tette hozzá a magyar kerekes.

Nemcsak Ullrich járt rosszul a csúszós úton, Uwe Peschel az utolsó kilométereken kétszer is nagyot bukott, a bordatörést szenvedett.

"Az utolsó tíz kilométer nagyon veszélyes volt, mert vihar tombolt, és víz állt az úton. Az egyéni időfutamra azt terveztem, hogy erősen belekezdek és megpróbálom tartani a ritmust. Mivel összetettben közel egy perccel vezettem Ullrich előtt, nem akartam kockáztatni" - mondta Armstrong, aki várhatóan sorrendben ötödször nyeri meg a világ legjelentősebb viadalát, és ezzel történelmet ír, hiszen ez a bravúr csak a spanyol Miguel Indurainnek sikerült 1991 és 1995 között. Az 1997-ben diadalmaskodó német klasszis viszont ötödik alkalommal végez majd a második helyen. Bár még egy szakasz hátravan, a hagyományok szerint ekkor már nem változik az összetett sorrendje.

Vasárnap az utolsó, 20. szakasz következik, a mezőnyre a Ville d'Avray és a párizsi Champs-Elysées közötti 152 km vár.