Vágólapra másolva!
Az atlétikai Golden League-sorozat ötödik, zürichi állomása után a mozambiki Maria Mutola továbbra is versenyben van a GL egymillió dolláros fődíjáért. A péntek éjjel véget ért Weltklassén Fazekas Róbert 69,14 méteres dobással nyerte meg a diszkoszvetést, azaz Európa-bajnokunk kiváló főpróbát tartott a Párizsban szombaton kezdődő világbajnokság előtt.

- Az első sorozatban az olimpiai bajnok litván Alekna idei legjobbját dobta, 68,95-öt. Ezt látva meglepődött, esetleg meg is ijedt? - kérdeztük vasárnap Fazekas Róbertet.
- Egyáltalán nem lepődtem meg, mert már a bemelegítő dobások során láttam, hogy Alekna jó formában van. Ám nem is ijedtem meg, mert tudtam, hogy én nála is jobb formában vagyok. Bár a 69,14 sem rossz eredmény, amivel nyertem, azt kell mondanom, hogy igazából ez a verseny nem jött össze nekem. Sajnos technikailag akadtak hibáim. De bízom benne, hogy a vb-re ezeket is kiküszöbölöm.

- Zürichben mennyit "fizetett" az első hely?
- A diszkoszvetés úgynevezett "classic" szám volt, s ebben 7500 eurót ér az első hely.

- A vb színhelyén, a Saint-Denis-i stadionban versenyzett már?
- Még nem. Sőt, még Párizsban sem versenyeztem, csak edzőtáboroztam.

- Melyik nap utazik el a francia fővárosba?
- Pénteken este. A férfi diszkoszvetésben a selejtezőt vasárnap délelőtt, a döntőt kedden, augusztus 26-án rendezik.

- Hogyan telnek a napjai az indulásig?
- Edzésekkel, ugyanúgy, mint eddig. Nem változtatok semmin.

A zürichi Golden League versenyen a férfi diszkoszvetést tehát Fazekas Róbert 69,14-gyel nyerte, megelőzve Aleknát (68,95) és Riedelt (66,53); s a szám a jegyzőkönyvéhez tartozik, hogy a mezőnyben Kővágó Zoltán is ott volt, aki 64,14-gyel a 7. helyet szerezte meg. A harmadik zürichi indulónk, Varga Judit 1500 méteren 4:05,12 perces idővel a 8. lett, megelőzve többek között a szám sydneyi olimpiai bajnoknőjét, az algériai Benida-Merahot. Az első helyen a török Ayhan a világ idei legjobb eredményével, 3:55,60-nal ért a célba.

A vb közelségét, a csúcsforma időzítését mutatja, hogy további öt számban is a világ idei legjobb eredménye született: a férfiaknál 1500-on a marokkói el-Guerrouj 3:29,13 perccel, 3000 méter akadályon a kenyai állampolgárságát katarira váltó Sahin (korábbi nevén S. Cherono) 8:02,48-cal, a nőknél 100-on az egyesült államokbeli Gaines 10,89-cel (ennyit már a bahamai Sturrup is futott idén), 400-on a mexikói Guevara 49,11-gyel, 3000-en a romániai Szabo 8:33,95-tel nyert. A mozambiki Maria Mutola női 800-on ugyan az idei legjobbjától elmaradt, de mivel az ötödik Golden League-elsőségét is begyűjtötte, az egymillió dolláros jackpothoz nagyon közel került, hiszen már csak Brüsszelben kell nyernie.

Fábik Tibor