Vágólapra másolva!
Andy Roddick lesz az elődöntőben az első helyen kiemelt Andre Agassit búcsúztató, sikerének köszönhetően hétfőtől világranglista-vezető spanyol Juan Carlos Ferrero ellenfele a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság fináléjában. A két játékos egyformán pályafutása során először szerepelhet a US Open döntőjében, Roddick életében első ízben jutott a végjátékba Grand Slam-tornán.

Ferrero sikere egyben azt jelenti, hogy hétfőtől átveszi a vezetést a hagyományos világranglistán, amelynek éléről éppen mostani ellenfelét szorítja hátrébb.

Agassi győzelme esetén sorozatban hatodszor jutott volna a US Open döntőjébe. Erre azonban nem sok esélye volt, a szervái nem igazán jöttek be, s feltűnően sok ki nem kényszerített hibát követett el. Csupán a harmadik játszmában hozta szokott formáját, de mint később kiderült, lendülete nem tartott sokáig.

Ferrero viszont remekül játszott, így megérdemelten került be - pályafutása során először - az amerikai nyílt bajnokság fináléjába.

A második elődöntőben a mérkőzés első fele a tavaly Wimbledonban döntős David Nalbandian fölényét hozta, a dél-amerikai játékos akár három szettben befejezhette volna a találkozót. A harmadik játszma rövidítésében ugyanis meccslabdához jutott, a hazai közönség előtt szereplő Roddick azonban hárított.

Később kiderült: ez jelentette az összecsapás fordulópontját, hiszen innentől kezdve - kis túlzással - szinte csak a 21 éves tengerentúli klasszis volt a pályán. A negyedik, majd a döntő játszmában összesen mindössze négy játékot engedélyezett riválisának, s - a mérkőzés folyamán 38 ászt ütve - végül 3 óra 31 perces csatában diadalmaskodott.

"Nem tudom, hogyan sikerült fordítanom, talán egy kicsivel több tartalékom volt, mint Davidnek. Az elmúlt napokban nekem nem kellett annyit játszanom, mint neki" - mondta a meccs után a győztes.

A világ közvetlen élvonalába idén betört Roddick 2003-ban korábban kétszer is Grand Slam-elődöntőt játszott, azonban Melbourne-ben és Wimbledonban sem sikerült bejutnia a fináléba. A döntőben az idei Roland Garros bajnokával, a 3. helyen kiemelt Ferreróval kell felvennie a küzdelmet, korábban még soha nem találkoztak egymással.

férfi egyes, elődöntő:
Ferrero (spanyol, 3.) - Agassi (amerikai, 1.) 6:4, 6:3, 3:6, 6:4
Roddick (amerikai, 4.) - Nalbandian (argentin, 13.) 6:7 (4-7), 3:6, 7:6 (9-7), 6:1, 6:3