Vágólapra másolva!
A világelső Andy Roddick győzelemmel kezdte szereplését a férfi teniszezők idényzáró viadalán, a 3,7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupáján. A Vörös csoport másik találkozóján Rainer Schüttler legyűrte az apró sérüléssel bajlódó Guillermo Coriát.

És még mondják, hogy Andy Roddicknak benőtt a feje lágya. Hogy a hisztikorszaknak vége, s komoly teniszező lett belőle. Az amerikai világelső a Carlos Moyá elleni mérkőzésének második játszmájában tanúsított viselkedése alapján sokkal inkább tűnt nagyranőtt csecsemőnek, semmint érett teniszezőnek, előbbivel szemben ugyanis utóbbi, érje akármilyen sérelem is, nem kezd szópárbajba a vezetőbíróval.

Márpedig Roddick ezt tette, miután a második játszmában, Moyá 1:0-s vezetésénél Mike Morrisey felülbírálta az egyik vonalbíró döntését. A jenki adogatásánál 15-40-et mutatott az eredményjelző, midőn Roddick bevágott egy ászt. Ő legalábbis azt hitte, hárított egy bréklabdát, s már indult át a másik oldalra, amikor Morrisey közölte: ő bizony kint látta a szervát, mire fel az amerikai a fejéhez vágta, hogy vak. Hozzátesszük, a televíziós lassítások alapján úgy tűnt, csípte a vonalat a labda, ettől függetlenül azonban aki olyan magasságokba vágyik, mint Roddick, nem engedhet meg magának efféle kirohanásokat. Egyszerűen azért, mert az ellenfelek nem fogják komolyan venni, s népszerűségi indexe már így is ama bizonyos béka hátsó fertálya alatt van: többnyire pökhendi, beképzelt alaknak tartják vetélytársai.

Ettől függetlenül teniszezni nagyon tud, különösen azóta van elemében, mióta Brad Gilbert, André Agassi egykori trénere irányítja felkészülését. A Mesterek Kupájának ő a(z egyik) toronymagas esélyese, s ennek megfelelően azért győzelemmel rajtolt. Az első szettben valósággal átgázolt a jobb sorsra érdemes Moyán, adogatását kétszer elvéve 6:2-re nyerte az első felvonást. Ezt követően jött a már fentebb részletezett affér, amelynek befejezése egyébiránt az lett, hogy a labdamenet megismétlésénél Roddick ász helyett kettős hibát ütött, így a spanyol lépéselőnybe került, amit meg is őrzött a játszma végéig. Következhetett a döntő szett, amelyben Moyának számtalanszor lett volna ugyan esélye arra, hogy a maga javára döntse el az ütközetett, a végén mégis a kissé "dadogós" játékot bemutató Roddick örülhetett: 6:3-mal zárta le a meccset.

"Győzelemmel szerettem volna bemutatkozni a houstoni közönségnek, s ez bejött. Remélem, a folyatásban Schüttler ellen is kijön a lépés" - fogalmazott Roddick. "Elpuskáztam a lehetőségeimet, ráadásul Andy a harmadik játszmában remekül szervált, s ez döntő volt. Coria ellen mindenképpen győznöm kell, s akkor még van esélyem a továbbjutásra "- értékelt Moyá.

Kettejük találkozója előtt Rainer Schüttler és Guillermo Coria feszült egymásnak, s az első játszmában gyakorlatilag az történt, amit előbbi akart: előbb elhúzott 3:0-ra, majd könnyedén őrizte előnyét az argentinnal szemben. A folytatásban ugyancsak hamar kialakult a 3:0-ás állás, ekkor azonban a némileg váratlanul feltámadó Coria volt jóval kedvezőbb helyzetben. Úgy tűnt, Schüttlernek nem sok esélye van ebben a szakaszban, amit alátámaszt, hogy Coriának 5:2-nél játszmalabdája volt. Ekkor azonban fordult a kocka, a német hozta adogatását, majd elvette ellenfeléét, vagyis az egyenlítésért szervált. Furcsa módon azonban nem tudott élni a lélektani előnnyel, így következett a harmadik szett.

A szünetben Coriát ápolni kellett, láthatóan fájlalta a lábát. Talán ennek a következményeként is, Schüttler azonnal elvette adogatását, majd később ezt még kétszer megtette, s besöpörte a győzelmet. "Fantasztikus érzés, hogy győzelemmel kezdtem a vébét, büszke vagyok arra, hogy itt lehetek. Mostantól felszabadultan játszhatok, semmilyen teher nem nyomja a vállamat: hogy ez mire lesz elég, azt nem tudom, de igyekszem a lehető legjobban teljesíteni" - lelkendezett Schüttler, míg az influenzából nemrég kilábalt Coria kissé letörtnek tűnt: "Sokat számított, hogy fizikálisan nem voltam teljesen rendben, legnagyobb erősségem ugyanis gyorsaságom. Sajnos, ezt most nem kamatoztathattam, általában nem szoktam ennyit hibázni" - összegzett az argentin.

A párosok küzdelmében szintén a Vörös csoport volt érdekelt a keddi játéknapon, s ebben a kvartettben eldőlt, melyik két duó jutott tovább az elődöntőbe. A hazaiak kedvence, a Bryan testvérpár, valamint a Llodra, Santoro kettős is győzelemmel biztosította helyét a legjobb négy között, Bryanék ráadásul veretlenül végeztek a négyes élén.

Mesterek Kupája, Houston (3,7 millió dollár, kemény pálya)
Vörös csoport, 1. forduló:
Roddick (amerikai, 1. kiemelt) - Moyá (spanyol, 7.) 6:2, 3:6, 6:3
Schüttler (német, 6.) - Coria (argentin, 4.) 6:3, 4:6, 6:2

Páros, 3. forduló:
Llodra, Santoro (francia, 6.) - Damm, Suk (cseh, 7.) 6:3, 7:6
B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 1.) - Björkman, Woodbridge (svéd, ausztrál, 3.) 4:6, 6:3, 7:6
A csoport végeredménye: 1. B. Bryan, M. Bryan 3 győzelem, 2. Llodra, Santoro 2, 3. Björkman, Woodbridge 1, 4. Damm, Suk 0

A szerdai program:
Federer (svájci, 3.) - Nalbandian (argentin, 8.) 20.00
Ferrero (spanyol, 2.) - Agassi (amerikai, 5.) 2.00

kd