Vágólapra másolva!
Az asztaliteniszezők luxembourgi egyéni olimpiai selejtezőjén pénteken este Fazekas Mária megszerezte a kvótát, így az athéni játékokon a sportágban a nőknél a maximális három fővel vehetünk részt.

Tóth Krisztina és Bátorfi Csilla a világranglistás helye alapján már korábban biztosította az olimpiai részvételét, s a luxembourgi kvalifikációs tornán még Fazekas Mária is próbálkozhatott. Érdekesség, hogy a magyar szövetség előzetesen nem őt, hanem Póta Georginát jelölte az indulásra, de a dániai Pro Tour-versenyen Fazekas jobban szerepelt, így végül ő kapott bizalmat. Amit alaposan meghálált.

A Statisztika versenyzője, aki a világranglistán a 74., a 61 induló között a 13. kiemelt volt. Csoportjában három győzelemmel az élen végzett, majd a 32-es tábla első körében 4:2-re verte a bolgár Gatinskát, s eddig a papírformát igazolta. Utána viszont már csak bravúrokkal lehetett előre haladni. Fazekas a 16 között a világranglistán jóval előtte álló orosz Melnyikkel (53.) csapott össze, de ezt a mérkőzést is megnyerte, szintén 4:2-re. A négy közé jutásért, amelyen már az olimpiai kvóta volt a tét, az idei Eb-n győztes olasz csapat tagja, Negrisoli (70.) várt rá. Amint azt a verseny internetes honlapján az online közvetítés során nyomon követhettük, Fazekas remekül kezdett, az első szettet 11-6-ra, a másodikat 12-10-re, a harmadikat 11-9-re nyerte. A negyedikben az olasz volt jobb 11-8-ra, de Fazekas az ötödik játszmában esélyt sem adott neki, 9-2-re elhúzott, s végül 11-3-ra, végeredményben 4:1-re győzött.

Az így olimpiai kvótát szerzett Fazekas Máriát az ünneplés pillanataiban hívtuk fel telefonon. "Levertem mindenkit, mint vak a poharat" - hangzott a formabontó gyorsértékelése.

- Az eredmények alapján a legfontosabb meccsét nyerte meg a legkönnyebben. Valóban így történt?
- Így, és talán hihetetlen, de éppen a Negrisoli elleni mérkőzésen izgultam a legkevésbé. Előtte azért kicsit jobban remegett a kezem.

- Az este az ünneplésé?
- Egyértelmű. Itt van az edzőm Fülöp István, de a Statisztika vezetője, Ormai Laci bácsi is. Eszünk, iszunk és nagyon jól érezzük magunkat! - mondta Fazekas Mária, akit néhány napja az egyik férfimagazin szavazásán beválasztották a 12 legszexisebb magyar sportolónő közé. Így mostanában tagadhatatlanul jó napjai vannak.

A torna lebonyolítása értelmében a négy közé jutott, azaz kvótát szerzett versenyzők számára már befejeződött a verseny, a főtábla további 28 résztvevője még tovább játszik hét kvótáért. A férfiaknál a 32 közé egyedüli magyarként bejutott Pázsy Ferenc az első körben 4:1-re kikapott a lengyel Krzeszewskitől, de elméletileg még van esélye a kvótaszerzésre.

Fábik Tibor