Vágólapra másolva!
Kecskemét díszpolgárává választották az olimpiai bajnok Majoros Istvánt, aki Athénban a kötöttfogású birkózás 55 kg-os súlycsoportjában aratott győzelmével az első olyan sportoló, aki a városnak ötkarikás aranyérmet szerzett.

Majoros István, aki 1999 óta versenyez az Univer Kecskeméti TE színeiben, az önkormányzat szerdai díszközgyűlésén dr. Szécsi Gábor polgármester köszöntőjét követően vehette át a megtisztelő címet. Majorosnak ezután még egy kellemes kötelezettsége akadt: szponzorai egy Mazda típusú személygépkocsival lepték meg, s az olimpiai bajnok már ezzel utazott haza Pomázra.

- Pontosan hogyan néz ki a díszpolgári kitüntetés? - kérdeztük Majoros Istvánt.
- Bőrtokban kaptam egy nagyon szép plakettet Kecskemét város címerével, és az olvasható rajta, hogy "Kecskemét megyei jogú város önkormányzata Majoros István birkózó részére a 2004. évi athéni olimpiai játékokon szerzett olimpiai bajnoki címe elismeréséül Kecskemét város díszpolgára kitüntető címet adományozza" Azt hiszem, nem kell mondani, hogy ez milyen nagy megtiszteltetés, hiszen többek között Kodály Zoltánnal kerültem egy társaságba. Egyébként a plakett mellé kaptam egy aranygyűrűt is, amelyen ugyancsak rajta van a város címere.

- A gyűrű éppen passzolt az ujjára?
- Igen, mert már korábban méretet vettek tőlem. Szóval, a gyűrű átadásánál nem lepődtem meg nagyon.

- Azt tudja, hogy a díszpolgári cím mivel jár?
- Ennek majd még utána nézek. Azt már hallottam, hogy ha feldobom a talpamat, díszsírhelyet kaphatok a városi temetőben. De ezzel úgy vagyok, hogy nekem akkor már mindegy lesz...

- A hírek szerint kapott egy autót is.
- Igen, két támogatóm együtt lepett meg egy királykék, ötajtós Mazda 3-as személygépkocsival. S ezt az autót nem használatra, hanem örökbe kaptam. Kecskemétről már ezzel jöttem haza Pomázra, s most már ezzel járok az edzésekre is.

- Száguldozni fog vele az utakon?
- Nem hiszem. Az a helyzet, hogy 2000-ben elvették a jogosítványomat, és utána sokáig nem vezettem. Kocsim se volt, és pénzem se, hogy újra levizsgázzak. Viszont pár hete újra van jogosítványom, és most már nagyon vigyázok, nehogy megint elvegyék.

A kecskeméti önkormányzat díszközgyűlésén Majoros mellett megjutalmazták az athéni olimpián a 74 kg-osok között nyolcadik helyezett Berzicza Tamást, illetve a két birkózó edzőjét, Tihanics Tibort is; ők a "Kecskemét város sportjáért" kitüntetést kapták.

Fábik Tibor